Een voetbehandeling kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: voetzolenbehandeling, voetzorg bij diabetes, podotherapie en andere voetzorg door een pedicure of podotherapeut.
Pedicure wordt alleen bij diabetes vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding is afhankelijk van je voetproblemen. Er zijn ook vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, maar doorgaans alleen bij diabetes, reumatoïde artritis en andere bloedvatproblemen.
Wat kost een medische pedicure? De gemiddelde pedicure kosten van deze standaard behandeling liggen tussen de 25 en 35 euro. Maar bij sommige praktijken betaal je meer als het gaat om 'risicovoeten', bijvoorbeeld bij diabetes. Zo is het ook mogelijk dat een behandeling rond de 40 of 50 euro kost.
Een medische pedicure houdt zich (net als een normale pedicure) voornamelijk bezig met voetzorg en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen. Hierbij kun je denken aan onder andere het verwijderen van overtollig eelt en likdoorns.
Recht op vergoeding vanuit de Basisverzekering:
U heeft recht op vergoeding vanuit de Basisverzekering als de pedicure onder Ketenzorg valt, of als u wordt doorverwezen door uw podotherapeut. Bovendien moet na een voetscreening blijken dat u door diabetes een verhoogd risico op voetproblemen heeft.
Het advies om een pedicure te bezoeken is om iedere 6 weken, dit geheel afhankelijk of u klachten heeft of niet. Ook voor diabetes en reumapatiënten geldt; dat een bezoek om de 6 weken aan onze gediplomeerde (medisch) pedicures bijdraagt aan een optimale voetverzorging.
Wat is het verschil tussen een gewone pedicure en medisch pedicure? Een medisch pedicure heeft net iets meer opleiding gehad dan een reguliere pedicure. Door die medische achtergrond en vervolgcursussen zijn ze specialist in behandelingen van voeten met een verhoogde risico op complicaties.
Een pedicure gaat uitsluitend huid- en nagelaandoeningen zoals het knippen van de nagels, verwijderen van eelt gaan behandelen. Een podoloog daarentegen behandelt huid- en nagelaandoeningen met al dan niet aanwezigheid van systematische aandoeningen (diabetes, reuma…).
Is er een verwijzing nodig voor de Medisch Pedicure? Nee, er is geen verwijzing nodig om een medisch pedicure te bezoeken. Heeft u diabetes, reuma of een andere medische aandoening dan is een verwijzing van uw behandelend (huis) arts wel noodzakelijk. Zonder deze verwijzing krijgt u geen vergoeding.
De meeste pedicures werken met een behandelduur van 30 tot 60 minuten. Vrijwel alle pedicures hebben een prijslijst waarop staat welke behandelingen zij uitvoeren en hoelang deze behandelingen duren. Informeer daarom bij de pedicure van uw keuze welke behandelingsduur geldt, zodat u weet waar u aan toe bent.
Podotherapie wordt ruimschoots vergoed binnen de meeste aanvullende verzekeringen, waarbij er geen sprake is van eigen risico. Je kunt op eigen initiatief een afspraak maken met een podotherapeut.
U heeft een medische voet als u problemen krijgt aan nagels of voeten door: afwijkingen aan de stand van uw voeten of tenen waardoor u veel eelt of likdoorns krijgt. chemotherapie. de hersenziekten MS en Parkinson.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Een podoloog is een paramedicus die klachten ter hoogte van de voet onderzoekt en indien nodig ook behandelt. Ook klachten zoals knie-, rug- en heuppijn, die hun oorzaak vinden te hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog.
Was je voeten elke dag met koud of lauw water en een milde zeep. Zorg er voor dat je de zeep achteraf goed wegspoelt. Soms is het aangewezen om je voeten ook eens te wassen met een antibacteriële zeep of stop je voeten in een badje met water en azijn.
Een podotherapeut is een paramedicus en past veel verschillende technieken toe om klachten aan de heupen, benen, knieën en voeten te behandelen. Een podotherapeut heeft een 4-jarige voltijd hbo-opleiding gevolgd. Een podotherapeut behandelt een groter aantal verschillende klachten in verhouding tot de podoloog.
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
We onderscheiden twee soorten; de esthetische pedicure en de medische pedicure. Bij een esthetische pedicure wordt, zoals de naam al zegt, enkel gekeken naar het uitzicht van de voeten en nagels. Nagels worden mooi geknipt en verzorgd, de eelt op de voeten worden eventueel nog wat bijgeraspt met een eeltrasp.
Een pedicure is specialist in het verzorgen van de voeten van mensen. Dat is wat een pedicure doet. Soms moeten je voeten verzorgd worden vanwege een medische noodzaak zoals diabetes, maar je kunt ook je voeten mooier te laten maken bij een pedicure zodat je met verzorgde voeten in die toffe zomerschoenen kunt stappen.
De pedicure verzorgt nagels en de nagelomgeving, verwijdert overtollig eelt en likdoorns. Ook behandelt zij kloven, eeltranden, schimmelnagels en ingroeiende nagels. Naast het behandelen van voetproblemen is het ook mogelijk om je voeten te laten verzorgen met een cosmetische behandeling.
Een pedicure heeft meer zicht op eventuele opkomende problemen en kan je verder helpen wanneer dat nodig is. 2. Omdat u pijn heeft aan de voeten. Een likdoorn, eelt kloven of ingegroeide teennagel kan ongelooflijk veel pijn doen.
Bevordert de circulatie
Het meest aangename deel van de pedicures zijn is toch wel de massage. Masseren van de voeten bevordert de bloedsomloop en verlicht spanning bij de kuiten en voeten. Een toename van de bloedsomloop kan pijn verminderen en warmte door het hele lichaam verspreiden.
Deze eelt crème of eeltzalf is vaak op basis van salicylzuur of ureum en moet liefst 2x daags worden gesmeerd en moet dan enige tijd intrekken. Eventueel kan het worden afgedekt met een pleister of met sokken.