Uit cijfers van de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt Griekenland het hardst werkende Europese industrieland. Alleen de Mexicanen ploeteren nog net iets harder.
Een grote meerderheid van de werkende Nederlanders werkt volgens het CBS tussen de 35 en 41 uur per week. Ruim vijftien procent, zo'n 1,4 miljoen mensen, doet dat zelfs meer dan 41 uur. Werk is voor sommigen een beetje té belangrijk geworden.
Een jaar telt 8.760 uur. Stel, we worden 75 jaar oud (657.000 uur). Dan brengen we 12,9% van onze totale levenstijd door op het werk.
Fantoom-werknemers
Na Zwitserland is Tsjechië met 1.219 werkuren het meest vlijtige land van Europa, gevolgd door Portugal (1.191), Denemarken (1.182), Oostenrijk (1.177), Griekenland (1.161), Ierland (1.149), Groot-Brittannië (1.143), Zweden (1.141) en Noorwegen (1.116).
De functies assistent supermarktmanager, IC-verpleegkundige en fietskoerier komen met stip binnen op de jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen van Randstad. Dit heeft deels te maken met de heersende pandemie. Door de vele bezorgmaaltijden is er bijvoorbeeld dringend behoefte aan meer pizzabakkers.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Van de vrouwen werkte 27 procent voltijds in 2019. Bij werknemers gaat het om 24 procent en bij zelfstandigen om 41 procent.
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 20 tot 28 uur. In de gemiddelde arbeidsduur worden overuren en onbetaalde uren niet meegerekend.
Laat ons wel even eerlijk zijn, hard werken is een mooie eigenschap. Het kan ervoor zorgen dat je meer werk gedaan krijgt en dus beter presteert. Toch zorgen deze prestaties niet altijd voor een hoger loon of meer winst. Voor jezelf is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe hard je wil werken.
In totaal gaat het over 60.000 werkuren op een volledige loopbaan. Dat is amper 10 procent van een mensenleven, dat ergens tussen 600.000 (68 jaar) en 700.000 uren (79 jaar) telt.
Werk levert mensen niet alleen een inkomen en daarmee financiële onafhankelijkheid op, maar geeft ook veel niet-financiële voordelen. Mensen ontlenen hun identiteit aan het werk, het geeft sociale contacten en het geeft structuur in het leven.
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week.
Toch werken Grieken gemiddeld 42 uur per week, wat betekent dat er ook 's avonds iets gedaan moet worden.
De meeste mensen kunnen maar 4 tot 5 uur per dag productief werken. Dat betekent dus dat een medewerker maar zo'n 20 tot 25 uur per week zou moeten werken om echt productief te zijn.
De nadelen van 40 uur werken
Zo heeft een fulltime werknemer met een 40-urige werkweek veel minder vrije tijd over: dit kan leiden tot stressklachten en uiteindelijk een gedemotiveerde werknemer. Het flexibel laten inplannen van de te werken uren zou hiervoor een goede oplossing kunnen zijn.
Fulltime en parttime
In Nederland wordt een werkweek van 35 uur of meer beschouwd als voltijds. Maar gemiddeld werken we een stuk minder: 31 uur.
Een nummer over dag in dag uit werken, vijf dagen per week. Een fulltime dienstverband in Nederland is 36 tot 40 uren per week. Fulltime werken verliest steeds meer terrein, in april kopte het Algemeen Dagblad al dat er een verschuiving in het aantal werk uren plaats vindt.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet worden verplicht tot overwerk.
Ook voor het nemen van pauzes geldt een aantal regels. Als u minder dan 5,5 uur per dag werkt, heeft u geen wettelijk recht op pauze, al kunt u die vaak wel nemen in overleg met uw manager. Werkt u dagelijks langer dan 5,5 uur, dan heeft u een pauze van minimaal 30 minuten.