Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Je vindt hier pinguïns, walvissen, zeehonden, albatrossen, zeevogels en ongewervelde dieren zoals krill die de basis vormen van het Antarctische voedsel voor de overige dieren. In de wateren rond Antarctica leven maar liefst vier soorten zeehonden; de luipaard, crabeater, Weddell zeehond en de zeeolifant.
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar een aantal regeringen houdt permanente onderzoeksstations open. Telecommunicatie met andere landen vindt plaats via radio of internet.
IJsberen en pinguïns zijn kenmerkende bewoners van de koude poolgebieden. Toch zullen ze elkaar nooit tegenkomen. De ijsbeer komt alleen in het noordpoolgebied voor, terwijl pinguïns voornamelijk op het zuidelijk halfrond leven.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
Taal. Er worden verschillende talen gesproken op Antarctica, ook Nederlands (op de Prinses Elisabethbasis). Tussen de verschillende onderzoeksstations onderling wordt vooral Engels als brugtaal gebruikt en dit is dan ook de de facto taal van Antarctica. Ook het Spaans en Frans worden veel gesproken.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd.
Met het vliegtuig letterlijk vliegen naar Antarctica is maar voor weinigen weggelegd. Enkel onderzoekers die in de naam van de wetenschap naar het 'zevende werelddeel' afreizen, geraken per vliegtuig tot in de ijzige vlaktes.
Op 1 oktober meldde het Russische onderzoeksstation Vostok, gelegen in het midden van Antarctica, min 79,4 graden. De laagste temperatuur ooit gemeten in oktober is daar min 80 graden. Het all-time record op het station dateert van juli 1983 en is zelfs nog lager op 89,2 graden.
Het landschap van de Zuidpool dat niet bedekt is met ijs, is vooral vulkanisch van aard. Miljoenen jaren lang heeft hier vulkanische activiteit plaatsgevonden, waardoor er een bijzonder ruig landschap is ontstaan. Ook onder de ijskap zijn talloze vulkanen gevonden.
Het Antarctische voedselweb draait rond krill, het favoriete voedsel van de pooldieren! Alle dieren eten (onrechtstreeks) krill. Aan dit voedselweb kunnen we vogels toevoegen zoals pinguïns. Zij eten krill en pijlinktvis, en worden op hun beurt gegeten door zeeluipaarden.
De Antarctische blauwe vinvis is de grootste van alle blauwe vinvissen. Het is ook het grootste dier ter wereld, met een gewicht tot 200 ton en een lengte tot 30 meter. Ze produceren het hele jaar door stereo diepe geluiden om voedsel, partners te vinden.
Antarctica heeft geen eigen officiële vlag, omdat Antarctica een continent is, en geen land. Wel zijn er enkele vexillologen geweest die een vlag voor het continent hebben ontworpen.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
Nederlands heeft geen grondgebied op Antarctica.
De Zuidpool, ook wel Antarctica genoemd, is een groot continent met oceanen eromheen. Dat maakt een groot verschil. De Noordelijke IJszee rond om de Noordpool bevriest elke winter en ontdooit voor een groot deel in de zomer.
Roald Amundsen: de eerste man op de Zuidpool
Samen met vier anderen kwam hij er aan op 14 december 1911. Alsof deze prestatie nog niet genoeg was, was hij ook de eerste om de Noordwestelijke Doorvaart te bevaren en de eerste die over de Noordelijke IJszee vloog.
Antarctica wordt ook de zuidpool genoemd. Er is een groot verschil tussen Antarctica en de noordpool. Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater.
Oppervlakte: 14 miljoen km² (45.000 km² ijsvrij, 12,72 miljoen met ijs bedekt) Kustlijn: 45000 km. Laagste punt: Zeeniveau: 0 m . Enkele putten onder het ijs zijn echter onder zeeniveau, waarbij de Bentleydiepte met -2496 m het diepste punt is.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
Hun voedsel bestaat uit hoofdzakelijk uit vis, maar ook uit krill en inktvis. Aan de kust van Antarctica leven verschillende soorten robben. Hierbij moet u denken aan grote zeeolifanten, de Antarctische pelsrob, zeeluipaarden en enkele andere soorten robben en zeeleeuwen.