Voor de consistentie van het melkschuim is niet het vetgehalte, maar het eiwitgehalte van de melk van belang. Volle melk, magere melk, geitenmelk of schapenmelk - al deze melksoorten kunnen worden gebruikt om een goede melkschuimconsistentie te verkrijgen. Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino.
Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt. Voor een goede smaak is het belangrijk dat je de melk niet te heet maakt.
Samenvattend, je kiest dus het beste voor een verse volle melk met een hoog proteïnegehalte. Zo krijg je steeds een mooi romig schuim met een volle smaak.
Volle melk, magere melk, geitenmelk of schapenmelk - al deze melksoorten kunnen worden gebruikt om een goede melkschuimconsistentie te verkrijgen. Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd. Vanzelfsprekend verschillen de diverse melksoorten in smaak.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Welke melk gebruikt Starbucks standaard? Bij Starbucks is de standaard voor de meeste dranken (waarvoor dit nodig is) 2 procent melk, soms magere melk genoemd. Dit is gezonder dan volle melk in termen van vetgehalte – als je bijvoorbeeld een latte met minder vet wilt gebruiken, blijf dan bij de standaard.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Welke plantaardige melk past bij welke koffie? Als je de zoetheid uit de koffie naar boven wil brengen, gebruik dan gefermenteerde gierst of havermelk. Zoals hierboven vermeld is amandelmelk het meest neutraal van smaak en past het bij zo goed als elke koffie.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
In magere of halfvolle melk zitten meer eiwitten, waardoor de melk goed opschuimt. Maar de luchtbellen zijn bij deze melk ook groter dan bij volle melk. En groter is in dit geval niet per se beter. Want je wilt namelijk een zachte romige smaak.
Soort melk
Voor een cappuccino of latte macchiato kun je in principe alle soorten melk wel gebruiken; magere, halfvolle of volle koemelk of een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. De één is overigens geschikter om goede melkschuim te krijgen dan de ander.
Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Healthy opties
De meest gezonde drankjes bij Starbucks zijn de caffe latte, de cappucino, cold brew, iced coffee en de iced tea. Al deze opties bevatten namelijk minder dan honderd calorieën. Wil je proberen wat minder calorierijk te eten en drinken? Kies dan voor magere melk in plaats van volle melk.
Voor dit drankje kan je dus zelf je melk kiezen: ga jij voor gewone melk of zuivelvrije amandelmelk? De Salted Toffee Macademia Latte is vanaf vandaag beschikbaar bij Starbucks.
Caffè latte maken. Voor het maken van een caffè latte begin je met het zetten van de espresso. Vervolgens warm je de melk op met stoom en schenk je deze op de espresso. De melk en koffie mengen zich volledig waardoor de koffiesmaak goed verdeeld is.
De melkkan is te lang stilgehouden. Hierdoor zakt de melk naar de bodem en blijft het schuim aan de oppervlakte. Oplossing: De melkkan in beweging houden tot vlak voor het inschenken.
Rauwe melk: Verser kan niet!
Toch is rauwe melk een fantastische keuze voor melkschuim omdat het niet behandeld is en een vetgehalte tot wel 5 procent heeft. Maar het probleem is dat de melk niet alleen alle goede stoffen bevat, het kan ook ziektekiemen en vuil hebben.
Zorg ervoor dat jouw melk altijd koud is. Ook de temperatuur voor het opwarmen van de melk is van cruciaal belang. Tussen de 68 en 70 graden Celsius zit je goed. Als je de kan niet meer aangenaam kunt vasthouden, stoom dan nog drie seconden door en je weet zeker dat de melk de juiste temperatuur heeft.
Hoe bereid je een goede cappuccino? Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso.