Magere melk bevat minder calorieën Omdat volle melk meer vet bevat, bevat volle melk ook meer calorieën dan halfvolle en magere melk: een glas (150 ml) volle melk brengt ongeveer 100 kcal aan, een glas halfvolle melk ongeveer 70 kcal en een glas magere melk ongeveer 50 kcal.
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Gewone melk bevat 60 calorieën per 100 ml, terwijl magere melk 47 calorieën bevat en magere (vetvrije) melk 36 calorieën in dezelfde hoeveelheid melk. Magere (vetvrije) melk bevat de laagste hoeveelheid calorieën en vet in vergelijking met andere zuivelmelk.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk.Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Wanneer mensen sojamelk vergelijken met amandel-, hennep- en havermelk, heeft dit melkalternatief de hoogste hoeveelheid proteïne per portie . Zoals bij veel andere plantaardige melksoorten, voegen sojamelkfabrikanten vaak calcium en vitamine D toe.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
Een plantaardige melk voor gewichtsverlies
Eén glas amandelmelk bevat slechts 30 calorieën en is een uitstekende bron van calcium en vitamine D. Voor degenen die op hun calorieën letten, maar toch de melkachtige smaak willen voor smoothies, gebakken goederen, ontbijtgranen of dergelijke, is amandelmelk een goede keuze.
Een gezond alternatief
Ongezoete amandelmelk bevat per 100 milliliter slechts 12 calorieën. Daarnaast bevat amandeldrink veel vezels, minder suiker en minder verzadigd vet dan halfvolle melk. Omdat het weinig calorieën bevat, kan je het gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld halfvolle melk bij het afvallen.
VETVRIJE MELK (MAGERE MELK)
Als u op zoek bent naar dezelfde voedingsstoffen als volle melk, maar u wilt minder calorieën en vet binnenkrijgen, dan is magere melk (ook wel bekend als magere melk) een goede keuze.
Het beste moment om melk te drinken voor gewichtsverlies is direct na het sporten . Het consumeren van melk na de training biedt een combinatie van eiwitten en koolhydraten, wat helpt bij spierherstel en het aanvullen van energievoorraden. Dit helpt bij het bevorderen van de ontwikkeling van magere spieren en kan bijdragen aan een effectief gewichtsverliestraject.
Er is geen soort melk het 'gezondst'. Ben je niet van plan om extra calorieën en melkvet binnen te krijgen, dan kun je gerust voor de magere of halfvolle variant gaan.
Het elimineren van zuivelproducten uit uw dieet kan u helpen gewicht te verliezen en te beheersen . Volle zuivelproducten kunnen veel suiker en verzadigd vet bevatten.
IJzer zit in dierlijke producten, maar ook in onder andere aardappelen, groenten en brood. Af en toe een glas melk bij de avondmaaltijd kan geen kwaad als je gevarieerd, gezond en puur eet. Maar bij een ijzer deficiëntie kun je melk beter mijden tijdens het avondmaal.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Amandelmelk bevat doorgaans minder calorieën dan andere melksoorten, zolang het ongezoet is. Het is ook vrij van verzadigd vet en is van nature lactosevrij. Per kopje bevat ongezoete amandelmelk: ongeveer 30 tot 60 calorieën.
Ze hebben qua voedingswaarde voordelen ten opzichte van halfvolle koemelk.Ze bevatten bijna evenveel eiwitten, minder verzadigde vetten (de "slechte" vetten) en meer vezels. Wil je gewone melk vervangen door sojadrink, kies dan wel voor een verrijkt product zonder toegevoegde suikers.
De voedingsprofielen van cashewnotenmelk en amandelmelk zijn vrijwel identiek . Als u de gezondste keuze wilt maken, lees dan het etiket met voedingswaarden en zoek naar opties die zijn verrijkt met calcium en vitamine D en die toegevoegde suiker beperken.