Het eerste glas ontstond op natuurlijke wijze in woestijnen door extreme verhitting van zand miljoenen jaren geleden. Een andere natuurlijke oorsprong is het verglazen van lava. De ontdekking van glas door de mens werd per toeval gedaan ongeveer 5000 jaar voor Christus.
Glas maken ze uit een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen verhitten ze bij een temperatuur rond de 1500 graden Celsius in een smeltoven. Daarna ontstaat er een floatbad met nieuw materiaal dat de koeloven ingaat. In deze oven koelen ze de vloeistof gecontroleerd af.
Hoewel het niet precies bekend is, ligt de oorsprong van het glas in de oude culturen rond het Middellandse Zeegebied. Er zijn in het Midden Oosten geëmailleerde voorwerpen en sieraden gevonden van rond 5000 voor Chr. en in het oude Egypte werden rond 2000 voor Chr. al zalf-flesjes, vaasjes en sieraden, gemaakt.
Tot aan het einde van de Middeleeuwen was glas gebruikt voor ramen, enkel weggelegd voor de rijken. Koninklijke paleizen, kerken en huizen van welgestelde kooplui waren de enige gebouwen waarin glas werd toegepast.
In het smeltproduct (glas) wordt altijd als grondstof zand (siliciumoxide SiO2) gebruikt. Aan dit basisproduct kunnen vele stoffen worden toegevoegd, zoals borosilicaat, germanium, fosfor, arsenicum, lood en metalen of metaaloxiden.
Als ze glas willen maken doen ze zand, soda en kalk door elkaar in een oven. Niet een oven die je thuis hebt, maar één die 2300 graden kan bereiken. Dan smelt het en wordt het een dik mengsel: vloeibaar glas. Je drinkt bijna elke dag wel uit een glas.
Glas in de oudheid
Het is niet duidelijk wanneer mensen precies de eerste glazen voorwerpen maakten. Wel weten we dat ze hierbij waarschijnlijk een primitieve techniek toepasten. In een oven smolten ze een mengsel van zand, kalk en soda in een vorm van aardewerk. Als het glas hard was, verwijderden ze de vorm.
Veel glas is aangetast door een verblijf in de aarde. Het glasoppervlak is gaan verweren en verkleuren door een chemische reactie met stoffen in de grond. Soms kan je op een schilferend verweringslaagje alle kleuren van de regenboog zien.
Monumentenglas is glas wat op de traditionele manier is “getrokken” en heeft door het onregelmatige oppervlak de uitstraling van oud glas. Het enkel glas bevat een speciale coating waarmee isolatiewaarden van standaard dubbelglas worden gehaald. De dubbel glas variant is extra dun, speciaal voor historische panden.
Glas is een natuurproduct met grondstoffen zoals zand, kalk en soda.
Glas is een amorfe (niet-kristallijne) vaste stof. De bekendste verschijningsvorm is het kleurloze glas zoals het voor vensterglas en drinkglazen wordt gebruikt. Dit glas bestaat voornamelijk uit de stof silica of siliciumdioxide (SiO2).
In de elfde eeuw ontwikkelen Duitse handwerkslieden een nieuwe techniek voor het maken van vensterglas. Hierbij wordt een van vloeibaar glas geblazen holle cilinder in de lengte doorgesneden en in een strekoven uitgerold tot een vlakke glasplaat.
De glazen, ook wel kelken genoemd, komen uit de achttiende eeuw. Het duurste glas is zo'n 12 duizend euro waard. Maandagmiddag werden de twintig glazen door een kunstexpert van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch nog eens goed bekeken. "Het zijn echt prachtige glazen!
Sinds oktober is de prijs van glas met zeker twintig procent gestegen. En de verwachting is dat die nog meer gaat stijgen. Oorzaak: tekort aan grondstoffen, tekort aan personeel en de stijgende energieprijzen.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
De U waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Dit wordt uitgedrukt in W/m²K. Maar hier wordt niet het warmteverlies van de gehele buitenwandopening mee aangegeven.
De basis. Om glas te maken, zijn er verschillende grondstoffen nodig. Deze zijn hoofdzakelijk zand, soda en kalk. Alvorens deze samen te mengen, worden ze goed afgewogen.
De stoffen die de blauwe kleur veroorzaken zijn tijdens het productieproces van het glas aan het vloeibare glas toegevoegd. Hierdoor is de blauwe kleur ingesloten in het glas en is het kleurvast. Bij deze glassoort geldt de regel: "hoe dikker het glas, hoe meer kleurintensiteit".
Bij temperatuurverschillen van meer dan 30 °C, kan glas breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Bij oudere woningen kom je ook nog wel eens enkel glas tegen. De levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 tot 25 jaar. Aan de binnenkant van het dubbelglas staat de productiedatum, zodat u kunt zien hoelang de ruit al meegaat. Als uw ruit ouder dan 20 jaar is, dan is de kans groot dat u het oude dubbelglas heeft.
Vanuit China Town in Yokohama, nabij Tokio, maakten de noedelsoepen hun intrede in Japan. Yokohama had immers een grote handelshaven. Het eerste ramenrestaurant in Japan werd in 1910 geopend in Asakusa, Tokio. Een van de populairste varianten van ramen, de fukuokaramen, ontstond pas rond 1950.
Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.Glas kan oneindig gerecycled worden. Je helpt het milieu dus als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit. Het ingezamelde glas gaat naar een fabriek die alles wat geen glas is, zoals deksels, kurken en etiketten, eruit haalt.
De oude Egyptenaren maakten rond 3000 voor christus de eerste echte (hand)spiegels. Van brons of koper werden schijven gegoten of platgeslagen en vervolgens hoogglans gepolijst om zo als spiegel dienst te kunnen doen. In de Griekse oudheid werd deze techniek overgenomen.