Kurkuma en zijn gezondheidsvoordelen Dankzij de antioxiderende werking kan het de vroegtijdige veroudering van cellen bestrijden, maar ook gewrichtspijn. Kurkuma helpt ook bij het bestrijden van spijsverteringsstoornissen zoals brandend maagzuur, buikpijn, een opgeblazen gevoel, enz.
Mensen die problemen hebben met de galblaas of de lever
Als je dus last hebt van galstenen of een galblaasontsteking, is het gebruik dus absoluut te mijden. Ook als je een leverziekte hebt, is het niet raadzaam om kurkuma te nemen. Bij twijfel, raadpleeg altijd eerst je arts alvorens je kurkuma gaat gebruiken.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Kamille en Iberogast
Tegenwoordig wordt kamille gebruikt in het kruidengeneesmiddel Iberogast. In combinatie met 8 andere kruiden helpt kamille tegen maag- en darmklachten; zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol gevoel, misselijkheid en maagzuur.
Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor curcumine, wat kan leiden tot huiduitslag, jeuk of ademhalingsproblemen. Als je één van deze klachten merkt stop dan onmiddellijk met het drinken van kurkuma thee en raadpleeg een arts. Let ook op als je bepaalde bloed verdunnende medicijnen gebruikt.
Combinatie met medicijnen
Voorbeelden van medicijnen waarvan geelwortel de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden: antikankermedicijnen. bloeddrukverlagers. ontstekingsremmers.
Kurkuma staat bekend als stof die je veilig kunt gebruiken. Kurkuma is niet giftig. Volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kunnen mensen veilig tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen eten of drinken.
Op langere termijn kun je dus ook kiezen voor natuurlijke maagzuurremmers. Als natuurlijke maagzuurremmer is baking soda een goed alternatief. Als je een hoge bloeddruk hebt dan wordt het afgeraden om baking soda te gebruiken vanwege het hoge natriumgehalte. Yoghurt is als zuivelproduct een bron van glutamine.
Wees voorzichtig met de volgende producten omdat die de klachten kunnen verergeren: alcohol, pepermunt, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel.
BRANDEND MAAGZUUR: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur. OCHTENDZIEKTE: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Doorgaans neem je tweemaal daags één capsule met water in tijdens de maaltijd. Er zijn ook zachte capsules verkrijgbaar gevuld met een vloeibare vorm van kurkuma. Deze zou het lichaam beter kunnen opnemen.
Kurkuma bijwerking
En dat kan soms wel wat neveneffecten veroorzaken. Als je last krijgt van lage bloeddruk, lagere bloedsuikerspiegel, duizeligheid, hoofdpijn, droge mond, allergische huidreacties of maag-darmklachten zoals misselijkheid stop je beter het gebruik van kurkuma.
Curcuma heeft een gunstig effect de op de werking van hart en bloedvaten*. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk*.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Hierbij komt er extra lucht in de maag, waardoor de maag sneller gevuld is. Dit heeft drukverhoging tot gevolg. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, chocola, cola, vruchtensap en alcoholische dranken, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden.
Symptomen van maagkanker
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Het eten van komkommer verzacht de pijn veroorzaakt door brandend maagzuur. Al het water dat in een komkommer zit heeft het effect van een bezem: het veegt verspilde stoffen uit je lichaam. TIP: Eet regelmatig komkommer en je zal de kans op nierstenen verkleinen.
Algemene tips en voedingsadviezen om de klachten van brandend maagzuur te verminderen: Zware maaltijden en vet eten veroorzaken vaak brandend maagzuur. Probeer zwaar tafelen te vermijden en eet liever licht en verspreid over de dag. Als je maag erg vol zit of als je erg vet eet, zal dat sneller tot klachten leiden.
Om het lichaam de kans te geven voldoende vitamine B12 en magnesium op te nemen bij gebruik van medicijnen tegen maagzuur, kan een extra inname van vitamine B12 en magnesium nodig zijn.
Natuurlijke veilige maagzuurremmer als alternatief voor Omeprazole, Pantomed, Pantozol, Pantoprazol, Betaine HCL. Bovenstaande middelen worden vaak gebruikt in Nederland en België als maagbeschermer. Het natuurlijke middel tegen maagpijn en maagzuur is Mastiha.
Kurkumapoeder of verse kurkuma? Kurkuma is in meerdere vormen te verkrijgen, bijvoorbeeld verse kurkuma (de wortel) of in poedervorm. Wat ons betreft is kurkumapoeder een zekere winnaar. Kurkumapoeder hoef je niet verder te bewerken, je kunt het gecontroleerd toevoegen en het is langer houdbaar dan verse kurkuma.
Gember heeft een scherpe, pittige smaak en wordt gewaardeerd om zijn culinaire veelzijdigheid en mogelijke medicinale eigenschappen, terwijl kurkuma een milde, aardse smaak heeft en bekend staat om zijn heldergele kleur en potentiële ontstekingsremmende eigenschappen dankzij curcumine.
Het Curcuma C3-complex is wereldwijd erkend als het meest effectieve curcumine supplement. Check het etiket dus goed of het zuiver om het Curcuma C3-complex® extract gaat. Op het etiket vind je de vermelding GMO-vrij.