Bekende voorbeel- den van geneesmiddelen die smaak- stoornissen kunnen veroorzaken, zijn: antibiotica; middelen tegen schimmelinfecties; ⚫ antidepressiva; • cytostatica. Zo staat metronidazol erom bekend een metaalsmaak te geven.
De geur- en/of smaakzin kunnen tijdelijk of blijvend verminderd/veranderd zijn door bijvoorbeeld infecties (verkoudheid), ontsteking (chronisch geur- en smaakverlies), bestraling op het hoofd, chemotherapie, inname van bepaalde medicatie, te droge mondslijmvliezen, roken, depressie, hoofdtrauma en tumoren.
Verschillende soorten antibiotica en medicijnen voor jicht of diabetes zoals allopurinol kunnen een metaalsmaak in je mond veroorzaken. Dit komt omdat de medicijnen gedeeltelijk via het speeksel in de mond wordt geabsorbeerd, wat zorgt voor een metaalachtige nasmaak.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Ook tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding en daarmee je smaakbeleving. Net als je reukzin kun je gevoeliger voor smaken worden. Daarnaast hebben vrouwen in de overgang vaak te maken met vermindering van speekselvorming. Speeksel heb je nodig om voedsel op te lossen en dus smaken te proeven.
Adviezen bij vermindering van de smaak of smakeloos eten
Voeg limoen, citroen, mint toe aan erg zoete dranken/milkshake. U kunt soms uw smaak verbeteren door goed te kauwen. Zo komen veel voedseldeeltjes achter op de tong en de smaak van het eten kan zich verspreiden in uw mond en keel.
Een bittere of vieze smaak in de mond is een veelvoorkomend probleem dat door veel mensen als onplezierig wordt ervaren. De onaangename smaak, zoals een metaalachtige of bittere smaak, kan komen door een ophoping van bacteriën in uw mond. Deze bacteriën vergroten de kans op gaatjes en ontstekingen.
Hoe iets precies smaakt hangt af van allerlei factoren. Zo spelen structuur, de temperatuur en de kruidigheid een belangrijke rol. Veel gerechten en dranken krijgen een heel andere smaak wanneer ze worden verwarmd of juist gekoeld. Bovendien beïnvloeden ook reukprikkels de smaakbeleving.
Stress heeft invloed op tanden en kiezen
Het is niet zo dat stress ervoor zorgt dat je gebit direct slechter wordt. Maar het kan er wel voor zorgen dat er eerder ontstekingen ontstaan. Met een slechte mondhygiëne lopen deze ontstekingen soms uit de hand. Door stress kun je in de slaap gaan tandenknarsen (bruxisme).
Antidepressiva, antihistaminen, ontstekingsremmers en medicatie tegen een hoge bloeddruk zijn slechts enkele van de vele soorten medicijnen die kunnen bijdragen aan een droge mond.
Opteer voor koude of diepgevroren gerechten (zoals roomijs). Eet vers fruit zoals ananas. Vervang rood vlees door gevogelte, vis, eieren, bonen en kaas. Marineer vlees/gevogelte met fruitsap, soja-, zoete-, zure-, wijn-, azijn- of barbecue saus.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waardoor de speekselklieren niet goed functioneren, zoals: Neveneffecten van bepaalde medicijnen: meer dan 400 medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken, waaronder histamineremmers, decongestiva, pijnstillers, plaspillen en medicatie tegen hoge bloeddruk en depressie.
Smaakverandering is normaal als je ouder wordt – feit
Na het 40e levensjaar gaat het afbreken van de smaakpapillen even snel, maar de aanmaak trager. Daardoor zijn er steeds minder smaakpapillen en ervaren we smaak minder of anders. Sommige voedingsmiddelen vinden we daardoor minder lekker dan vroeger.
Stimuleer je smaakpapillen door je eten te kruiden, maar let op met suikers en zout. Drink voldoende zodat je slijmvliezen niet uitdrogen. Je kunt kiezen voor koolzuurhoudende dranken die bij voorkeur zoet, zuur of bitter zijn (bv. bitter lemon).
Vervang zout en suiker voor andere smaakmakers. Er zijn genoeg smaakmakers die je kunt toevoegen om zout en suiker te vervangen. Denk aan specerijen, verse kruiden, kappertjes, ansjovis, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas of sap of rasp van citrusfruit. Het is veel beter voor je gezondheid om minder toe te voegen.
Ontsteking. Bij infecties in de mondholte herstelt de smaak na behandeling. Soms is verwijzing naar een tandarts, kaakchirurg of mondhygiënist nodig.
Ons smaakzintuig bestaat uit smaakpapillen op je tong en in je mond. De smaakpapillen proeven vijf basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami (hartige smaak). Als de smaakpapillen in contact komen met een stofje dat een bepaalde smaak veroorzaakt, geven je zenuwen dit door aan je hersenen, die de smaak herkennen.
IJzertekort wordt beschouwd als een van 's werelds meest voorkomende deficiënties en is de belangrijkste oorzaak van anemie. Als u een ijzertekort heeft kunt u uw waarde optimaliseren door een gerichte aanpassing van uw dieet of met ijzer supplementen. Bloed smaakt naar ijzer.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Bittere smaak in mond kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Een bittere smaak in je mond kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je door bijvoorbeeld griep, verkoudheid of een amandelontsteking een bittere smaak in je mond krijgen.
Een slecht onderhouden koffiemolen
De maling van je koffie kan je bakkie pleur maken of breken. Het herhaaldelijk malen van koffiebonen in je maler laat een laagje koffieolie achter op de maalschijven. Na een tijdje wordt de olie muf en geeft dit smaak mee aan de verse bonen die je er doorheen gooit.
Omdat onze smaak zich blijft ontwikkelen, is het aan te raden je kinderen altijd alles te laten proeven, anders raken ze nooit bekend met nieuwe smaken. Bovendien verandert je smaakpallet elke 7 jaar.
Geuren ruiken die er niet zijn, hoe kan dat? Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.