De oorzaak van geneesmiddelgeïnduceerde jeuk kan per middel sterk verschillen. Een beperkt aantal geneesmiddelen zoals opioïden, antimalariamiddelen en hydroxyethylzetmeel veroorzaakt jeuk als directe bijwerking. In deze gevallen is de frequentie van optreden vaak hoog.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Elk geneesmiddel kan een overgevoeligheidsreactie uitlokken. Deze reacties komen het vaakst voor met antibiotica (penicilline), ontstekingsremmers en pijnstillers, en met geneesmiddelen die op het centraal zenuwstelsel inwerken zoals middelen voor de behandeling van epilepsie.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Het stuifmeel komt in contact met je huid en pollenallergenen dringen in de huid. In de huid worden allerlei stoffen geactiveerd die op hun beurt het signaal geven aan mastocyten (=mestcellen) om histamine vrij te stellen. Histamine veroorzaakt irritatie, zwelling, roodheid, een branderig gevoel en jeuk.
Als u huiduitslag, netelroos, jeuk, koorts, zwelling, snelle ademhaling of anafylactische shock ervaart na het gebruik van een geneesmiddel, bel dan eerst uw huisarts of zoek een huisarts in de buurt.
Overgevoelige reacties op medicijnen
U kunt op verschillende manieren merken dat u overgevoelig bent voor een medicijn. Bijvoorbeeld door jeukende uitslag, benauwdheid, een opgezette keel of buikpijn. Neem altijd contact op met uw arts als u denkt dat u overgevoelig reageert op een medicijn.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.
Door het droger worden van de huid (als gevolg van het dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeukklachten. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij ernstiger vormen van diabetes vaak voorkomt.
Op dat moment kun je jeuk en andere symptomen krijgen. Wat te doen? Kleed je niet te warm, douche of baadt niet te vaak, te heet of te lang en gebruik geen of een milde zeep. Zie ook oorzaak 1: douchen en 2: warmte.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
Paracetamol geeft bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen. Soms komen overgevoeligheidsreacties voor, zoals huiduitslag, galbulten en koorts. Het advies is om dan direct te stoppen met paracetamol. Je kunt bij een arts navragen of je een andere pijnstiller kunt nemen.
Bij kwetsuren ontstaat dan een neuropathie. Deze neuropathie uit zich dan met ernstige jeuk, en vervolgens kan ook neuropathische pijn ontstaan, met gevoelsstoornissen en zelfs hyperpigmentatie van de huid. Dus samengevat: jeuk, pijn, prikkelingen en overgevoeligheid of ongevoeligheid van de huid voor prikkels.
Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Mentho10 Mentholcrème is een product dat verrijkt is met vitamine E. Het zorgt ervoor dat uw huid weer tot rust komt en dat u minder of niet meer gaat krabben of wrijven. Zo beschermt het de huid. De verkoelende zalf tegen jeuk en uitslag bevat geen parfum en is huidneutraal.
Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Eczeem verergert minder snel en klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.