Voor zeehonden is de Waddenzee de perfecte omgeving: de met laag water droogvallende zandplaten zijn de ideale plek om te rusten of jongen te zogen. Vooral op de zandplaten rond Terschelling komen diverse grote groepen zeehonden voor.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden. Maar daarnaast is het ook een uniek natuurgebied.
De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde in het Nationaal Park Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten.
Ze zitten overal. De meeste zeehonden liggen op de zandplaat ten westen van Ameland, maar je kunt ze met een beetje geluk ook spotten in de Waddenzee tijdens je overtocht met de veerboot. Aan de westkust van Ameland (bij het Borndiep) vanaf het strand kun je ze op de zandbank zien liggen genieten van de zon.
Op Texel is dit mogelijk vanuit de haven van Oudeschild. Tijdens deze boottocht vaar je vanuit de haven van Oudeschild naar een zandplaat, waar je zeehonden in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Je ziet de zeehonden niet van heel dichtbij, maar met een verrekijker, kun je de zeehonden zien liggen op de zandplaat.
In 2012 stopte 't Hart als directeur van de Zeehondencrèche. Uiteindelijk nam Niek Kuizenga het roer over.
Een Robbentocht duurt ca. 2 uur.
Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Het beste kan je met verrekijker of een fototoestel met veel zoom kijken. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.
Tijdens de rondvaart kun je, zeker met wat rustiger weer, bruinvissen spotten. Je moet wel goed opletten want je ziet vaak alleen de rugvin even bovenkomen. Zeehonden zijn wat makkelijker te vinden. Bij laag water kun je ze lekker zien zonnen op de drooggevallen zandplaten.
De volwassen zeehond heeft een gladde huid met donkere vlekken. De kleur varieert van lichtgrijs tot donkergrijs of van lichtbruin tot donkerbruin. De onderzijde is lichter gekleurd. Het lichaam is voorzien van vier vinnen: twee kleine voorvinnen om te sturen en twee achtervinnen voor de voortstuwing.
De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen.
Ze zwemmen rustig van de Waddenzee naar Engeland en weer terug. Ze zijn ook minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond. De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee.
Zeehonden zijn slimmer dan je misschien denkt. Vooral grijze zeehonden zijn, door hun nieuwsgierige en onderzoekende aard, tot veel in staat. Met eindeloos geduld weten ze uit te vinden hoe iets open of los moet worden gemaakt. Ook wij staan nog regelmatig voor verrassingen!
Dat hangt helemaal af van wat jij graag wilt doen tijdens deze minivakantie. Texel staat voor groot, Vlieland is chique, Terschelling artistiek, Ameland knus en kindvriendelijk en Schiermonnikoog is een en al natuur.
Terschelling is misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland. Toen wij Terschelling voor het eerst bezochten werden we aangenaam verrast door de schoonheid van het eiland. Het Waddeneiland heeft namelijk prachtige zandstranden, een fraaie natuur en als je gaat fietsen of wandelen dan zie je bijna geen auto's.
Een robbentocht met de "Zeehond" is een belevenis voor het hele gezin! Grijp deze kans en bekijk de zeehond van zeer nabij in zijn natuurlijke omgeving. De tocht vaart over de Waddenzee bij Ameland.
Het Sop vaart met kleine groepen (maximaal twaalf personen) naar de kust van Texel, de plek waar de zeehonden te vinden zijn. Tijdens de tocht vaar je onder andere langs het onbewoonde eiland Noorderhaaks (door de Texelaars 'De Razende Bol' genoemd) en komen de zeehonden dichtbij de boot.
In de zee rond Vlieland zijn zeehonden te spotten. Vaste verblijfplaats van de dieren is zandplaat de Richel, die ten oosten van Vlieland in zee ligt. Ze zijn ook wel te vinden rondom de westelijke zandvlakte Vliehors en duiken af en toe op naast zwemmers in de Noordzee.
Een bezoek aan het Zeehondencentrum duurt gemiddeld 1,5 uur.