Het eigenlijke delingsproces, de mitose (M-fase), duurt vrij kort (1-1,5 uur) ten opzichte van de gehele celcyclus, die van minder dan een dag tot jaren kan duren. Bij de rijpingsdeling van geslachtscellen (meiose) verloopt de M-fase heel anders in de tijd en is er een verschil voor beide geslachten.
Gemiddeld duurt in een celcultuur een celdeling bij cellen van zoogdieren 12 tot 24 uur. Twee belangrijke fases tijdens de celcyclus zijn de S-fase en de M-fase.
In menselijke cellen duurt de interfase zo'n 23 uur van een 24-uurs cyclus.
De meiose bestaat uit twee kerndelingen en celdelingen. Uit een mitotische deling ontstaan twee dochtercellen met evenveel chromosomen als de moeder. Bij de man ontstaan na twee meiotische delingen uit een moedercel vier zaadcellen met een gehalveerd aantal chromosomen.
Mitose –> normale celdeling, met als doel groei, vervanging en herstel van cellen. Meiose –> reductiedeling, met als doel de vorming van geslachtscellen. De geslachtscellen zijn zaad- en EIcellen. In mEIose zit een EI, dus dat is voor de vorming van geslachtscellen.
Meiose is het proces van celdeling waarbij vier dochtercellen ieder de helft van het aantal chromosomen van de oudercel krijgen. Meiose wordt ook wel de reductiedeling genoemd. Dit is omdat tijdens de meiose de hoeveelheid chromosomen in de cellen gehalveerd wordt.
Meiose vindt alleen plaats in geslachtsorganen van eukaryote organismen en leidt tot de productie van geslachtscellen. Meiose bestaat uit twee ronden van celdeling: meiose 1 en meiose 2. Na deze delingen zijn uit één diploïde lichaamscel vier haploïde cellen ontstaan.
Mitose, gewone celdeling
Bij mitose is het belangrijk om te onthouden, dat de dochtercellen allemaal dezelfde chromosomen en hetzelfde DNA hebben als de moedercel. De dochtercellen die ontstaan door mitose zijn diploïde cellen. Diploïde cellen hebben twee volledige sets chromosomen.
Oorzaak meestal niet erfelijk
Bij 96% van de mensen met het downsyndroom zorgt een fout tijdens de celdeling voor het extra chromosoom. Dan is de oorzaak niet erfelijk. De fout in de celdeling ontstaat meestal als de eicel van de moeder gevormd wordt. Heel soms ligt de fout in de vorming van de zaadcel van de vader.
Crossing-over doet zich voor tijdens de eerste meiose in de profase tijdens de paring van de homologe chromosomen, waarbij chiasmata ontstaan. Deze leiden tot de recombinatie van erfelijk materiaal. De chiasmata ontstaan door breuken in de chromatiden.
Mensen hebben gewoonlijk 22 paren homologe chromosomen (autosomen) en als geslachtchromosomen 2 x chromosomen (bij meisjes/vrouwen), of 1 x en 1 y chromosoom (bij jongens/mannen), dus in totaal 46 chromosomen per lichamscel (zie menselijk karyogram; waarbij 2n = 46) en 92 chromatiden per cel na replicatie.
De meeste soorten cellen kunnen maar een beperkt aantal keer delen. Dat komt omdat de uiteinden van de chromosomen, oftewel de telomeren, bij elke deling een stukje korter worden. Maar bij veel vormen van kanker zijn tumorcellen in staat om oneindig vaak te delen.
De levenscyclus van de cel bestaat uit een vijftal fasen. Deze fasen noemen we G0, G1, S, G2 of M. Wat de cel doet in de verschillende fasen van de celcyclus kan je in detail zien in de afbeelding hieronder. Als een cel in de G0-fase zit, dan doet de cel gewoon zijn werk.
Sommige cellen blijven enkele uren in leven, zoals sommige witte bloedcellen of maar 2 tot 3 dagen, zoals de epitheelcellen van onze maag. Andere cellen blijven ongeveer 4 maanden in leven (zoals rode bloedcellen) of zelfs 8 tot 10 jaar (zoals de cellen van ons skelet).
De mitose is een type celdeling, waarbij nieuwe dochtercellen ontstaan, die gelijk aan de moedercel en die weer in staat om zich verder te delen. Tijdens dit celdelingsproces gaan de chromosomenparen in de celkern paarsgewijs uit elkaar: de kerndeling. Dit is een belangrijk onderdeel van de celcyclus.
Proces waarbij een cel zich splitst om 2 nieuwe cellen te vormen. Elke nieuwe cel ontvangt een volledig paar chromosomen dat afkomstig is van de originele cel.
IQ 70-50: licht, 50-35: matig, 35-20: ernstig en 20-0: zeer ernstige (diepe) verstandelijke handicap. Volgens deze indeling zitten de meeste mensen met downsyndroom in de categorie matig en licht. Bovendien geeft een IQ maar beperkt aan welke dagelijkse en schoolse vaardigheden kunnen worden bereikt.
Jongens en mannen met Downsyndroom zijn bijna altijd onvruchtbaar, maar houd altijd rekening met de mogelijkheid dat een jongen wél vruchtbaar is, tenzij het tegendeel is bewezen.
Kinderen met Down hebben bijvoorbeeld scheefstaande ogen en een extra huidplooi over de binnenste ooghoeken. In de ogen hebben ze witte vlekjes aan de rand van de iris. De schedel is klein en heeft relatief weinig achterhoofd. De oren zijn vaak asymmetrisch.
Tijdens de mitose kan er geen uitwisseling plaatsvinden van DNA tussen de chromosomen. Tijdens de meiose vindt er uitwisseling van DNA plaats door middel van crossing-over. Tijdens de mitose worden de centromeren in de anafase gesplitst. Tijdens de meiose worden de centromeren pas in de anafase 2 gesplitst.
Hoeveel cellen telt ons lichaam? Het menselijk leven begint met één bevruchte eicel, maar daarna gaat het aantal cellen razendsnel omhoog. We tellen er tegen dat we volwassen zijn zo'n 30 tot 37,2 biljoen — of dus meer dan 30.000 miljard.
Zaadcel of eicel. Geslachtscel of voortplantingscel, een cel die doorgaans haploïd is (omdat ze door meiose ontstaat) en die na samensmelting met een andere gameet aanleiding moet geven tot een nieuw individu. Cellen zijn diploïd wanneer ze van elk chromosoom twee exemplaren hebben.
Diploïd betekent dat een cel beide chromosomen van een chromosomenpaar bevat. Bij de mens bevat een diploïde cel 46 chromosomen of 23 paar chromosomen. Een diploïde cel wordt ook aangeduidt met 2n.
Wat is mitose? Mitose wordt ook wel de gewone celdeling genoemd. Mitose vindt plaats in alle cellen van het lichaam. Hierbij wordt één diploïde cel (met 46 chromosomen) vermenigvuldigd tot twee identieke diploïde cellen.
Normaal gesproken bevat iedere lichaamscel 46 chromosomen, verdeeld over 23 paren. Van elk paar chromosomen is 1 chromosoom afkomstig van de vader en 1 van de moeder. De paren 1 tot en met 22 zijn voor mannen en vrouwen gelijk. Het 23e paar chromosomen bevat de geslachtschromosomen.