Kunnen zij tegen een stootje of loopt uw dak gevaar bij een stevige wind? U wist het misschien niet, maar als boomeigenaar heeft u een zorgplicht: u moet uw bomen goed onderhouden. Een zieke of dode boom kan gemakkelijker omwaaien. Als hij dan op uw dak, schutting of schuur terecht komt, heeft u een flinke schade.
Door hevige stormen kan het voorkomen dat bomen omvallen. Ook grote dikke takken kunnen bij voldoende wind zomaar afbreken. Dat is natuurlijk altijd heel vervelend. Een omgewaaide boom kan immers flinke schade toebrengen of zelfs levensbedreigende situaties veroorzaken.
Bomen die omwaaien, kiepen, omvallen of ontwortelen
Hier liggen beschadigde wortels, een te klein of slecht wortelgestel aan de oorzaak. Beschadigde wortels komen overal voor.
De eigenaar is in beginsel ook verantwoordelijk voor de boom. Is de boomeigenaar dan ook aansprakelijk voor de materiële schade die het gevolg is van het omvallen van de boom? Het uitgangspunt is dat iedereen zijn eigen schade moet dragen.
De meeste stormen treden op in de winter, waarbij vooral naaldbomen gevoelig zijn omdat de meeste naaldbomen groenblijvend zijn. Een incidentele zomerstorm kan bij een geringere windkracht veel meer schade veroorzaken omdat loofbomen dan in blad staan en meer wind vangen.
Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut, maar heb je de brandweer wel nodig? Bel dan 0900-0904.
In de wet is geregeld dat de eigendom van de grond mede de met de grond verenigde beplantingen omvat. Dat brengt dus mee dat bomen waarvan de stam op een erfgrens staan, als 'met de grond verenigde beplantingen' toebehoren aan de eigenaren van beide percelen gezamenlijk.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Als een boom zomaar, of met een klein zuchtje wind omvalt, wordt dat beschouwd als abnormaal. Bij een zieke boom is dit wel mogelijk en dan is de eigenaar ervan aansprakelijk. Zo kan de buur -en ook eigenaar van de boom- aansprakelijk worden gesteld omdat die de zieke bomen tijdig moest snoeien.
Zorg dat dakgoten en regenpijpen niet verstopt zitten. Wanneer storm samengaat met flinke regenval kan er waterschade door de storm ontstaan. Of plaats bladvangers, zodat u het dak niet meer op hoeft. Laat een rieten dak jaarlijks controleren op zwakke plekken.
Bij weersomstandigheden met tenminste windkracht 7 ben je met de woonhuisverzekering verzekerd als een boom tegen jouw woning aanwaait en jouw huis hierdoor beschadigt. Je bent in dit geval ook verzekerd voor de opruimkosten van de boom (tot maximaal 10% van het verzekerde bedrag).
Eerst moet je de buren aanmanen om de overhangende takken weg te halen. Wanneer de buren deze takken niet weghalen, dan kun je de takken gaan snoeien. Je mag de takken tot en met de erfgrens snoeien, maar let op dat je de boom goed snoeit zodat je de boom niet beschadigt. Al het snoeiafval mag je zelf houden.
Wortels krijgen te weinig lucht, water en voeding. Ook een slappe bodem of droogte leidt er toe dat een boom gemakkelijker om valt. De wortels hebben in slappe of droge grond minder houvast en bij langdurige droogte sterven de kleine wortels af.
Een boom valt niet zomaar om door de wind, wel vaak door een andere oorzaak, de belangrijkste: bezuinigingen op groenonderhoud, foute aanplant en matig onderhoud. Gesneuvelde bomen hebben vaak beschadigde wortels.
Spreekwoorden: (1914) Hooge boomen vangen veel wind. Evenals hooge boomen, die boven de kleine uitsteken, het meest bloot staan aan den wind, zoo staan personen van aanzien, die hooge betrekkingen bekleeden, bloot aan allerlei beoordeeling, aan haat, nijd, laster en vervolging. Vgl.
"Iedere eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhouden en laten controleren van zijn boom. Op het moment dat een boom schade veroorzaakt zonder dat er sprake is van goede controle of onderhoud, dan is de eigenaar aansprakelijk", aldus de advocaat.
De wet bepaalt dat de eigendom van de grond mede omvat de met de grond verenigde beplantingen. Hieruit volgt dat bomen, waarvan de stam op een erfgrens staat, als 'met de grond verenigde beplatingen' toebehoren aan de onderscheidende eigenaren van de percelen gezamenlijk.
Welke verzekering vergoedt stormschade? Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis.
"Als het bij één storm blijft, krijgen de wortels van de boom tijd om te herstellen. Meerdere stormen kunnen net het zetje geven waardoor een boom omvalt", zegt hij tegen EditieNL. "Als bomen zijn aangetast door schimmels zie je dat niet aan de buitenkant. Bij een storm vallen ze als eerste om."
Als een boom scheef staat door de wind organiseert hij zijn groei zodanig dat de krachten zo goed mogelijk opgevangen worden. Als dat geleidelijk door eenzijdige winddruk gebeurt regelt hij dat op natuurlijke wijze zelf, als dat door een calamiteit gebeurt moet hij alle zeilen bijzetten om compensatie te regelen.
De paal moet minimaal 30 cm in de vaste bodem onder de plantplaats (onder in het plantgat) worden aangebracht. Plaats de boompalen niet volledig verticaal, maar enigszins schuin naar buiten (van de boom af).
Vooral als een boom vol in blad staat en dus meer wind vangt, of als er in korte tijd veel neerslag valt en er ook nog rukwinden optreden, kan het gewicht in de kroon en de druk op de boom enorm worden. Die kan dan plotseling met wortel en al omvallen.
Bomen vellen zonder vergunning = vaak een boete
Dat is niet het geval. Het verschilt per gemeente hoeveel er gecontroleerd wordt, maar de boetes zelf kunnen oplopen tot duizenden euro's! Het is dus zeker de moeite waard om gewoon de legale weg te bewandelen en een omgevingsvergunning aan te vragen.
Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat. Is dat op het grondgebied van de gemeente, dan is dat de APV.