In dit geval is Magnesium Complex het beste magnesiumsupplement voor de brede toepassing met alle goed opneembare vormen verenigd in één tablet. Zo bevat deze ultieme combinatie de vormen bisglycinaat en tauraat; voor de hersenfunctie,* maar ook malaat en citraat; voor de spierfunctie.
Magnesiummalaat is de beste keuze bij vermoeidheid en een verminderde spierwerking. Ook is deze vorm aan te raden tijdens stressvolle periodes, voor spierontspanning en een goede slaap.
Magnesiumcitraat wordt vaak gebruikt door mensen met een sportieve levensstijl. Het is wetenschappelijk bewezen dat citraat de magnesiumwaarden in alle weefsels verhoogt, dus ook in de spieren (Ates, 2019). Daarom draagt magnesium bij aan: Het behoud van sterke en soepele spieren.
Magnesium supplementen kunnen twee verschillende soorten magnesium bevatten, namelijk organische en anorganische magnesiumverbindingen. Uit onderzoek is gebleken dat het menselijk lichaam de organische verbindingen magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiummalaat het beste kan opnemen (2).
De magnesium in alle verbindingen is hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden, verschilt. Magnesiumcitraat is een organisch gebonden vorm en hierdoor goed opneembaar door het lichaam. De citraatvorm is vooral goed voor het behoud van soepele spieren.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesiummalaat wordt met succes ingezet bij fibromyalgie patiënten aangezien de malaat vorm de ATP productie kan verhogen. Hierdoor kan aërobe energie gebruikt worden zonder de lactaatvorming, waardoor vermoeidheid en pijn minder wordt.
Magnesium bisglycinaat is ook een organisch gebonden vorm van magnesium. Door de binding van magnesium met het aminozuur L-glycine kan het mineraal de bloed-hersenbarrière gemakkelijk passeren. Magnesium bisglycinaat is van belang voor ons zenuwstelsel en draagt bij aan geestelijke veerkracht en een heldere geest.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Door bijvoorbeeld intensief te sporten maar ook door veel stress stijgt de magnesiumbehoefte. Gebruik je supplementen; probeer dan onder de aanvaardbare bovengrens, gesteld door het Voedingscentrum, van 250 mg per dag te blijven.
Magnesium tegen spierpijn
Magnesium helpt bij het begeleiden van het bloed naar de spieren, zorgt voor de verwijdering van melkzuur en werkt pijn verlichtend. Daarnaast helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren en het voorkomen van kramp. Magnesium zit ander andere in groente, noten, zaden en peulvruchten.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Eet bijvoorbeeld meer rauwe spinazie, paranoten of zaden en pitten. Zorg dat je voor je gaat slapen 400 gram magnesium binnen krijgt (in de vorm van een goed opneembaar magnesiumsupplement) en je spieren zullen je dankbaar zijn, zegt Iris.
Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesiumbisglycinaat zorgt voor een stijging van de magnesiumwaarden in de hersenen. Deze vorm van een magnesiumsupplement werkt niet alleen in op de spieren, maar ook op de hersenen. Magnesiumcitraat verhoogt daarentegen voornamelijk de magnesiumwaarden in de spieren [3].
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Als je voor magnesiumtabletten kiest naast je voeding, dan kun je het beste magnesiumcitraat (voor meer energie), magnesiumglycerofosfaat (voor ontspanning), magnesiumcarbonaat of magnesiumglycinaat nemen. Het is ook goed om een supplement te kiezen waar calcium bij zit in verband met een betere opname.
In de winkel kun je veel soorten magnesium kopen. Het is belangrijk dat je altijd aandachtig het etiket van het supplement dat je koopt leest, zodat je weet of je een goed opneembare vorm of een veelal goedkopere en mogelijk minder goed opneembare vorm (magnesiumoxide) koopt.
De tabletten bevatten 400mg elementaire Magnesium (citraat) per dagdosering van 2 tabletten. Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele spieren en bij de botaanmaak. Magnesium heeft een positieve invloed op pijnlijke spieren en helpt kramp en spierpijn te voorkomen.
Zoals je gewend was om je te ontspannen voordat je fibromyalgie kreeg, kan nu te vermoeiend zijn. Toch zijn er veel verschillende manieren om je te ontspannen, van wandelen tot een sportwedstrijd op tv kijken zonder geluid. Beweeg. Als je regelmatig beweegt, voel je je beter.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Bij een tekort aan magnesium kun je namelijk klachten krijgen als spierkrampen (in de kuiten of nek), lusteloosheid en migraine.