De beste momenten om te mulchen zijn in de lente en het najaar. Maar april is de beste tijd om een organische mulch aan te brengen, omdat de grond dan vochtig is en planten beginnen te groeien.
Wanneer en hoe vaak? · Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen.
Mulchen is het bedekken van je tuinbodem met een laagje plantaardig of ander materiaal. Dat kan van alles zijn: van gras en houtsnippers tot aan boomschors of cacaodoppen. Mulch beschermt je tuingrond tegen vorst, droogte en hitte en kan je bodem verbeteren.
Ik mulch altijd met dikke lagen. Stro gemakkelijk 20 cm, gras een kleine 10 cm, smeerwortel zeker tot 20 – 25 cm! Je moet er rekening mee houden dat materialen krimpen. Zeker verse, groene materialen waar veel water inzit gaan snel kleiner worden.
Regelmatig mulchen of maaien verkleint meestal de ontwikkeling en verspreiding van onkruid. Voor onkruid is het namelijk zeer onaangenaam om steeds te worden afgekapt. Wanneer het gazon wordt geplaagd door onkruiden, is het zinvol om het vaker te mulchen.
Mulchen betekent: de bodem bedekken met een laag organisch materiaal. In de natuur vind je zelden een onbedekte bodem. Denk maar aan de bladerlaag in een bos. Niet alleen bladeren zijn een prima mulchlaag maar ook grasmaaisel of compost.
Vaak wordt stro gebruikt. Maar voor mensen die geen stro hebben of deze moeilijk tot in de moestuin kunnen brengen is er goed nieuws. Je kunt ook mulchen met andere materialen zoals grasmaaisel, kokosdoppen, hooi, kruiden (brandnetels of smeerwortel), groenafval, jong snoei-afval, ...
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
De bedoeling van het gebruik van karton is om de bodem af te sluiten van het licht en ineens een fysieke barrière te vormen. Hierdoor kunnen planten met minder grote reserves in hun wortels niet overleven en groeien ze zich dood onder het karton.
De meeste bladeren die groen blijven zijn niet geschikt voor mulch. Bijna alle afgevallen bladeren zijn geschikt om te mulchen. Ik adviseer je echter om de bladeren van de eik en beuk te laten liggen. Deze breken heel langzaam af en laten vooral schimmels dit werk doen.
Het voordeel van mulchen is dat het sneller gaat dan grasmaaien, u hoeft namelijk geen gras meer af te voeren. Ook hoeft u minder te bemesten en dat scheelt in tijd en kosten. Eventuele extra ritjes naar het milieupark zijn ook verleden tijd.
Helpen bodembedekkers tegen onkruid? Bodembedekkers zijn een goede, natuurlijke oplossing tegen onkruid in de siertuin. Een laagje houtsnippers of boomschors blokkeert de weg voor ongewenste plantjes.
Mulchen werkt beter dan bemesten! Zowel de hoeveelheden als de samenstelling van de mulch komt perfect overeen met de behoefte van de grasmat. Mulchen beschermt het gazon tegen uitdroging van zon en wind. Minder kans op onkruid omdat de grasmat een dichtere structuur krijgt.
Stro als mulch
Stro is ideaal als je aardbeien, pompoenen of courgettes in de moestuin hebt. Bedek je de bodem met stro, dan loop je veel minder kans op het rotten van de vruchten.
Op de bodem van je composthoop leg je een laag met bladeren. Dit wordt de basis van de composthoop, waar je vervolgens een laag ander organisch materiaal aan toevoegt. Denk hierbij aan fruit- en groenteresten, grasmaaisel, stro, houtsnippers, etc.
Allereerst houdt worteldoek het onkruid tegen dat van onderaf je moestuin ingroeit. Je groenten krijgen zo voldoende kans om op te groeien zonder overwoekerd te worden door onkruid. Je hoeft ook veel minder te schoffelen. Je houdt zo meer tijd over om voor je plantjes te zorgen.
Onkruid in de moestuin kun je voorkomen door de moestuingrond af te dekken met een bodembedekker zoals boomschors en houtsnippers. Het is voor onkruid lastig om door deze bedekkers heen te groeien. Ook droogt je moestuin minder snel uit en hoef je minder vaak water te geven aan je moestuinplanten.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Onkruiden en bodemeigenschappen
Onkruiden kunnen veel vertellen over de bodemeigenschappen van een bepaald gebied. Door te kijken naar de onkruiden die er groeien, kan veel informatie verkregen worden over de zuurgraad, vruchtbaarheid en verdichting van de bodem.
Gebruik bruin, niet glanzend karton zonder gekleurd opschrift. Verwijder de kleefstrips en plooi de dozen dubbel. Overlap ruim, zeker als je met kruipende planten als haagwinde te doen hebt. Breng het karton bij voorkeur aan op een vochtige bodem.
Afdekken met karton is een effectieve manier om ongewenste begroeiing, onkruid of gras te onderdrukken en tegelijkertijd de bodem te verbeteren door het toevoegen van organisch materiaal. Het karton blokkeert zonlicht waardoor de zaden niet zullen ontkiemen en aanwezig onkruid zal afsterven.