Ook is de walnoot erg gevoelig voor nachtvorst na het snoeien. Wees daarom terughoudend. en snoei alleen als het moet en wel tussen juli en eind oktober wanneer de boom vol in blad staat. Buiten deze periode is de kans op doodbloeden aanwezig.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
Snoei maximaal 33% van de takken van de notenboom af
Begrijpelijk, maar wees gerust, u kunt zeker 33% van de takken afknippen, maar niet meer dan dat. In tegenstelling tot andere bomen mag u ook de dikke takken afsnoeien. Het is altijd verstandig om ergens een zijtak te laten zitten aan een gesnoeide tak.
Snoei bij voorkeur pas in het voorjaar (maart) de dode punten uit de takken die bevroren zijn.Knip alleen de dode punten weg en laat wel een stukje dood hout zitten. Als de boom toch te groot dreigt te worden, snoei dan midden in de zomer in juni of juli als de boom vol in het blad zit.
Op tijd snoeien
Als er alleen nog kale takken over zijn, moet je de walnotenboom snoeien. Daar kun je beter niet te lang mee wachten, omdat ook deze soort gaat bloeden. Er gaat dan veel energie van de notenboom verloren, de sapstroom raakt ontregeld en er kunnen dode takken komen.
De walnoot of okkernoot is gevoelig voor luchtgebrek bij de wortels, zorg er dus voor dat de boom niet te diep geplant word of plant op een kleine terp. Ook naderhand de grond om de boom ophogen kan de noot niet verdragen. Luchtgebrek zorgt voor een slechte groei en snel vergelend blad.
Snoei bij voorkeur pas in het voorjaar (maart) de dode punten uit de takken die bevroren zijn.Knip alleen de dode punten weg en laat wel een stukje dood hout zitten. Als de boom toch te groot dreigt te worden, snoei dan midden in de zomer in juni of juli als de boom vol in het blad zit.
Ook komt de soort voor in ooibossen. Walnoot kan als een opvolgerboomsoort worden getypeerd. De soort kan leeftijden van meer dan 150 tot 200 jaar bereiken (er zijn zelfs enkele exemplaren bekend die 300 tot 400 jaar oud zijn[1]). Walnoot is een middelgrote boom die tot 22 meter hoog wordt in Nederland.
Een walnotenboom gedijt het best in goed doorlatende grond met een lichte zuurgraad tot neutrale pH-waarde. Kies een zonnige standplaats die beschutting biedt tegen harde wind. De boom heeft ruimte nodig om uit te groeien tot zijn majestueuze vorm, dus plant hem op voldoende afstand van andere bomen en structuren.
Op welke leeftijd is een walnotenboom volwassen. Een walnoot bereikt rond de 30 jaar zijn volwassen vorm. ALs de boom ouder wordt worden stam en takken natuurlijk steeds dikker maar de vorm van de boom verandert dan niet meer. Een walnoot kan gemakkelijk 100 jaar worden en blijft ook op hoge leeftijd nog productief.
Bij de meeste planten zitten de knoppen óf recht tegenover elkaar óf verspringend op de tak. Wanneer je snoeit, let er dan op dat je vlak boven (zo'n 1,5 cm) boven een oog snoeit. Bij planten met de knoppen tegenover elkaar snoei je de tak recht af, bij planten met verspringende knoppen knip je schuin naar de knop toe.
Juglans regia (Walnotenboom) is een langzaam groeiende walnotenboom die uitgroeit tot een hoogte van 20 meter. De Walnotenboom krijgt een brede ronde kroon. De walnoten verschijnen pas aan de oudere bomen. De walnoten vallen in de herfst van de boom waarna ze gepakt kunnen worden om te eten.
Je kunt het beste kiezen voor schaduwplanten die niet te veeleisend zijn zoals geitenbaard (Aruncus), cipreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias) of bijvoorbeeld lelietje-van-dalen. Heb je liever heesters, dan zou je buxus of mahoniestruik kunnen overwegen.
Bomen en takken mag je sowieso snoeien tussen 1 oktober en 28 februari. Houd tussen 1 maart en 30 september rekening met broedende vogels. In deze periode mag je ook niet altijd radicaal bomen snoeien. Vorm- en onderhoudssnoei zijn wel in alle gevallen toegestaan, evenals snoeien voor de verkeersveiligheid.
Het beste is dus gewoon niets doen. Het bloeden zal vanzelf stoppen en de plant zal zich herstellen. Let wel op dat je hem bij droogte wat extra water geeft.
Het beste is om het gevallen blad te ruimen en af te voeren. De Walnootgalmijt ook wel genoemd de okkernotenviltmijt kan zorgen voor holle bobbels op het blad, aan de onderzijde van het blad zijn harige structuren te zien. Grote schade veroorzaken deze mijten niet. Er is niet veel aan te doen om dit te voorkomen.
De walnoot vergt minimaal 80 cm doorwortelbare grond.De grond moet voor de aanplant van jonge walnotenbomen worden bewerkt. Eventuele ondoordringbare lagen dienen te worden gebroken door diepploegen. de grond moet goed worden gemest met organische stof of stalmest.
De vraag stijgt het aanbod stagneert: Niet alleen in Europa maar steeds in meer werelddelen worden noten gezien als bron van gezonde voedingstoffen. Omdat de vraag stijgt en het aanbod stagneert zal de prijs steeds hoger worden.
Prijs: vanaf € 5.500 per stuk (incl.BTW) met 1 jaar garantie.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Wat veel mensen niet weten is dat de walnotenboom pas vanaf circa 15 jaar noten gaat geven. Wanneer een jonge boom, stam omtrek tot 10cm, gekocht wordt kan het dus nog 10 jaar duren voordat deze noten gaat geven.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Walnoten tegen de muggen
In het verleden werden walnotenbomen in de buurt van boerderijen en mesthopen geplant, omdat vliegen niet houden van de geur van de walnoten. De vliegen en muggen blijven dus op afstand van deze bomen. Je kunt een walnotenboom dus ook gebruiken om muggen en vliegen af te schrikken.
Een stek is iets totaal anders als een zaailing, en een scheut is geen stek of een zaailing. Walnoten worden vermeerderd door zaaien of door enten. Dit laatste is iets voor de specialisten. Zaaien gaat gemakkelijk maar vereist wel enig geduld.