Wat is de 9-tot-5-mentaliteit? De 9-tot-5-mentaliteit wil eigenlijk zeggen dat je je als werknemer graag houdt aan je 8-urendag. Je werkt dus van 9 uur tot 17 uur. Uurroosters kunnen natuurlijk verschillen, dus het gaat hier vooral over het feit dat je 8 uur per dag werkt.
Bij een 9-tot-5-baan weet je waar je aan toe bent. Om 9 uur 's ochtends word je op de werkvloer verwacht en als je te laat komt, word je daarop aangesproken door je werkgever. Tegelijkertijd ga je ervan uit dat je om 5 uur het pand mag verlaten , hoewel het incidenteel kan voorkomen dat je langer moet blijven.
Zo heeft u recht op pauze als u langer dan 5,5 uur werkt.
Een 9 tot 5 mentaliteit is de mentaliteit dat je op een werkdag 8 uur lang werkt: van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. In vacatures gaat het bijna altijd over deze mentaliteit; werkgevers willen namelijk juist dat je deze niet hebt. Het wordt door hen vaak gezien als iets negatiefs.
Een werkdag duurt maximaal 9 uur.
Wat is de 9-tot-5-mentaliteit? De 9-tot-5-mentaliteit wil eigenlijk zeggen dat je je als werknemer graag houdt aan je 8-urendag. Je werkt dus van 9 uur tot 17 uur. Uurroosters kunnen natuurlijk verschillen, dus het gaat hier vooral over het feit dat je 8 uur per dag werkt.
Een voltijdse medewerker mag maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week werken (gemiddeld 38 uur per week op jaarbasis). Een normale werkweek kent daarmee 38 uren.
Wanneer heb ik pauze van werk? Als je langer dan 5,5 uur aaneengesloten werkt, heb je recht op 30 minuten (of 2 keer 15 minuten) pauze van werk. In je cao kunnen daarover andere afspraken staan. Werk je 10 uur of langer, dan heb je recht op 45 minuten pauze of 3 keer 15 minuten verspreid over de dag.
Geen negen-tot-vijf mentaliteit, oftewel je bent flexibel qua werktijden en bent ook bereid in de avonden en weekenden te werken. De term 'carrièretijger', iemand die sterk gericht is op het maken van een carrière, staat op de tweede plaats (35%).
Dus kwamen ze in opstand. Tijdens die opstand is een man genaamd Robert Owen naar voren gekomen. Hij heeft de 9 tot 5 cultuur als het waren bedacht. Zijn filosofie was dat een dag eigenlijk verdeeld moest worden in drie delen.
Je hebt recht op de volgende pauzetijden
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Dit mag je splitsen in 3 keer 15 minuten.
Je moet bij een werkweek van 40 uur dus vijf keer een uur of half uur erbij tellen. ,,Als de pauzes betaald worden, dan zit het aantal werkuren veel dichter op de daadwerkelijke contractuele afspraak.
Zo'n 102 jaar geleden, in de 19e eeuw, werd de 8-urige werkdag in een wet vastgelegd. Deze norm komt van ver. Zo was een 10- tot 14 uur durende werkdag vroeger namelijk een normale zaak. Er moest immers hard gewerkt worden tegen - toen nog - extreem lage tarieven om geld in de la te krijgen.
Minder werken betekent hoe dan ook minder verdienen. Je wordt als werknemer immers betaald volgens het aantal gepresteerde uren. Een voltijds brutomaandloon van 3.000 euro wordt dus 2.400 euro als je vier vijfde werkt. Dat verschil kun je wel (deels) opvangen met een uitkering bij een tijdelijk verlof.
Wil je wat meer tijd voor het gezin, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om 4/5 te werken. Werkte je de 12 maanden vóór de schriftelijke aanvraag voltijds bij je werkgever, dan heb je recht op 1/5 tijdskrediet. Dat kan zonder motief. Is dat niet het geval, dan kan je eventueel 1 dag per week onbetaald verlof nemen.
Je mag alleen werken tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds. Je mag alleen lichte werkzaamheden doen. Bijvoorbeeld folders rondbrengen, oppassen, helpen in een winkel, fruit plukken etc. Je mag geen zelfstandige werkzaamheden doen, alleen helpen.
Wat is mentaliteit? Mentaliteit is het vermogen om vanuit een sterke mindset hard te blijven werken en door te zetten bij tegenslagen. Iemand met een lage mentale kracht is vaak lui en geeft snel op. Iemand met veel mentale kracht– de hands on mentaliteit – blijft juist doorzetten wanneer het moeilijk gaat.
De betekenis van een hands-on mentaliteit
Is er iets waar een collega hulp bij nodig heeft?Dan bied je jezelf aan om te helpen en blijf je niet wachten op nieuwe taken. Stilzitten is niets voor jou, je bent een echte doener als je een hands-on mentaliteit hebt.
Als de pauze 15 minuten of langer duurt is het eigen tijd. Voorwaarde daarbij is dat je niet gestoord wordt in je pauze. Als je in je pauze wel opgeroepen kunt worden, dan wordt de pauze beschouwd als werktijd.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Dit getal is als volgt tot stand gekomen: Een fulltime medewerker werkt: 8 uur per dag. x 5 dagen per week (8 x 5 = 40 uur)
Onder parttime verstaan we een baan van minder uren per week dan dat wat bij je werkgever geldt als een volledige werkweek. Is een fulltime werkweek bij je baas 38 uur en werk je 32 uur? Dan werk je dus parttime of in deeltijd.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.