Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis. Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen.
Je hoeft bij het snoeien van de rozen in de herfst de takken niet op een bepaalde manier te knippen. De struik kan gemakkelijk worden teruggeknipt tot op kniehoogte.Zorg ervoor dat de dunne takken worden weggesnoeid. Dit zorgt ervoor dat de roos niet te makkelijk kan invriezen en vervolgens wegrot tijdens het dooien.
Om rozenstruiken gezond en mooi in vorm te houden, is het belangrijk om ze te snoeien. Doorgaans gebeurt dit in de winter, maar ook in de zomer kan er gesnoeid worden om een extra bloeiperiode te stimuleren.
Het is belangrijk om de roos net boven een vijfblad (een uitloper met 5 blaadjes) af te knippen. Knip in ieder geval niet alleen de uitgebloeide bloem weg. In de herfst bescherm je de roos tegen de vorst door deze terug te knippen op kniehoogte, op steviger hout.
Rozen groeien niet in natte veengronden of droge zandgronden. Rozen wortelen diep, het is daarom belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Heeft u een hoge grondwaterstand dan kunt u het beste niet aan rozen beginnen. De wortels zullen door de hoge grondwaterstand gaan rotten, dit is vooral in de winter het geval.
Grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen veel korter gesnoeid worden dan vaak gedacht wordt. Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Snoeien in de zomer
Om ervoor te zorgen dat de plant meer bloemen geeft kun je deze uitgebloeide bloemen het beste in de zomer wegsnoeien. Je knipt dan de tak af boven de vijf bladeren. Hierdoor krijgt de plant weer energie voor nieuwe bloemen en kan jij er nog lang van genieten.
Nadat de bloei is stilgevallen, kunnen we ons opmaken voor de winter snoei. Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien.
Regelmatig de uitgebloeide bloemen wegknippen tot op het tweede blad. Hierdoor krijgt je een onafgebroken bloei. Opgelet! Vermijd snoei in het vroege najaar (september).
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Boven de tweede scheut
De eerste scheut aan een twijg groeit meestal naar binnen toe, de tweede scheut naar buiten. Je kunt de twijg net boven de tweede scheut snoeien. De bovenste scheut loopt het eerste uit. Snoei je de struikroos steeds net boven de tweede twijg, dan krijg je een evenwichtige plant.
Stamrozen kunnen al in Februari/ Maart gesnoeid worden.Om vorstschade bij rozen te voorkomen raden wij u aan om alleen te snoeien als het overdag niet vriest. Snoei de takken die door de winter zijn beschadigd, dode takken en alle bruine takken weg. Snoei de takken terug tot ongeveer 10 cm.
Hoe herken ik een wilde scheut? Deze herkent u doordat hij uit de grond komt. Daarnaast hebben deze takken ander blad en een ander tak dan de geënte roos. Wilde scheuten kunnen het beste met een bot voorwerp afgescheurd of afgestoken worden.
Het beste gereedschap om een roos mee te snoeien is de 'gewone snoeischaar', dit is een snoeischaar met bypass. Zorg er altijd voor dat de snoeischaar schoon en scherp is, dan zijn de snoeiwonden mooi schoon en vlak.
Rozen staan graag op een plek met wat wind, veel zon en goede voedingsrijke grond. Het liefst staat een roos niet in hele natte grond, maar de roos mag zeker ook niet te droog staan. Als de grond te droog is zal ze kleiner blijven. Gelukkig zijn het sterke planten die de meeste omstandigheden wel overleven.
De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien.
De kans dat de boom gaat bloeden is hierdoor veel kleiner en daarom is de winter dus een prima jaargetijde om te snoeien! Let op: vorst is echter nog steeds erg slecht voor een boom, ook al is de sapstroom weinig actief. Snoeien tijdens de winter kan, maar snoei nooit als het vriest!
Het beste is om in het voorjaar (april) of in het najaar (oktober) te snoeien. Dit omdat de plant dan in ruststand is.
Hoewel je in december al prima kunt beginnen, heb je nog zeker tot eind februari of maart de tijd om je rozen te snoeien, afhankelijk van de ligging van je tuin. Rozen zijn sterk en het is onwaarschijnlijk dat een struik doodgaat door verkeerd of niet snoeien, maar snoei nooit als het vriest!
Vanaf de hoofdtak ontspringen zijscheuten waarop de klimroos zal bloeien. In het voorjaar knipt u deze zijscheuten tot ongeveer 15 à 20 centimeter af. Probeer de scheuten boven een oog af te knippen. Bij doorbloeiende rozen worden de uitgebloeide bloemen in de zomer weg geknipt tot het eerste vijf-tallige blad.
Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden. Nog een reden om te snoeien is dat we de boel op die manier openhouden: als de wind erdoorheen kan waaien, krijgen schimmels als meeldauw minder kans.