Sinds 1 augustus 2022 mag uw werkgever nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden. Hij moet daarvoor een goede reden hebben. Wat daarover in uw arbeidsovereenkomst staat, klopt dus niet meer.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Wil je werkgever graag dat je van functie veranderd, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een reorganisatie? Zoiets mag echter niet zomaar. Een functiewijziging betekent namelijk meestal ook een wijziging van de arbeidsvoorwaarden.
Nee, de werkgever kan niet eenzijdig opleggen dat een werknemer thuis aan het werk moet gaan. De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving en als dit thuis door omstandigheden niet mogelijk is zou er samen gekeken moeten worden naar een oplossing die werkbaar is.
Passende functie weigeren
Wanneer er bijvoorbeeld een reorganisatie plaatsvindt bij je werkgever, kan deze je een andere functie aanbieden. Als dit een passende functie is, mag je deze niet zomaar weigeren. Wanneer iets als 'passende functie' gezien kan worden, is echter niet altijd helemaal duidelijk.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Zolang het redelijk en incidenteel blijft, mag een werkgever werknemers wel tot overwerk verplichten. Wordt het overwerk structureel – een werknemer heeft drie maanden lang meer uren gewerkt dan contractueel overeengekomen – dan kan de werknemer recht krijgen op aanpassing van de arbeidsduur in zijn contract.
Onder werkweigering vallen meerdere zaken. We geven je een aantal voorbeelden: Het niet uitvoeren van opgedragen werktaken.Op vakantie gaan terwijl de werkgever hier geen verlof voor heeft gegeven.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Als je functie komt te vervallen, word je boventallig en heeft je werkgever de mogelijkheid om je te ontslaan. Hoe zit dat precies? Boventalligheid kan het gevolg zijn van slechte bedrijfsresultaten. Je werkgever kan dan besluiten om te besparen door afscheid te nemen van personeel.
In het kader van een reorganisatie kunnen functies opgeheven worden. De redenen hiervoor kunnen divers zijn: minder budget van decentrale overheid, efficiënter maken van de organisatie, geen behoefte meer aan bepaald werk, bezuinigingen, etc.
Kort gezegd is het antwoord nee. Je kunt er in beginsel niet in loon op achteruit gaan als je hetzelfde aantal uren blijft werken.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Staat in uw arbeidsovereenkomst een verbod op nevenwerkzaamheden? Of dat uw werkgever toestemming moet geven voor het verrichten van werkzaamheden voor een ander? Dan mag uw werkgever u daar alleen aan houden als hij daarvoor een zogenaamde 'objectieve rechtvaardigingsgrond' heeft.
Hoeveel verplichte vrije dagen vastleggen? Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties). Dat zijn collectieve vakanties.
Ten eerste moet er sprake zijn van een dringende reden. Hierbij moet gedacht worden aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer, zoals diefstal, mishandeling, alcoholmisbruik op het werk of een grove belediging. Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet zijn.
Op grond van artikel 7:670 lid 2 onder j van het Burgerlijk Wetboek (BW) kan voor de werkgever onder andere een dringende reden aanwezig zijn als de werknemer hardnekkig weigert te voldoen aan redelijke bevelen of opdrachten, hem door of namens de werkgever verstrekt.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Wanneer je ziek bent maar toch moet werken, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een bedrijfsarts wordt ingeschakeld. Alleen de bedrijfsarts kan namelijk een oordeel geven over de vraag of je ziek bent en moet werken.
Een werknemer die werk weigert, komt zijn verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst niet na. Het verschil is wel dat de werkgever deze schade die daaruit voortvloeit moet aantonen, oftewel het bewijs moet leveren dat de werkgever in de gestelde omvang schade heeft geleden door de werkweigering van de werknemer.
In principe bent u niet verplicht om een overplaatsing altijd te accepteren. Een overplaatsing kan namelijk een wijziging in uw arbeidscontract betekenen en dit mag niet zomaar gebeuren.
Werken in het weekend
Je werkgever kan je dan vragen om ook in het weekend te werken. Hiervoor moet hij eerst akkoord krijgen van de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging. En je moet er zelf natuurlijk akkoord mee gaan.
in uw cao of bedrijfsregels staat dat u niet mag thuiswerken. uw werkgever een goede reden heeft om uw verzoek te weigeren. Bijvoorbeeld als er grote problemen ontstaan in het rooster. Of als er een onveilige situatie ontstaat op uw werk.
U kunt uw personeel niet zomaar verplichten om werkgerelateerde apps te installeren op hun privételefoon. Als werkgever moet u zelf een een werktelefoon voorzien wanneer de werknemer geen applicatie van het werk wil installeren.