De beste periode om een hortensia te verplaatsen is in het voorjaar, dus in de maanden maart of april. Echter kan je een hortensia ook verplaatsen in het najaar, in oktober of november.
Om hortensia te verplaatsen moet je de plant eerst helemaal uitgraven, totdat de kluit ongeveer even groot is als de plant zelf. Het nieuwe plantgat moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit. Doe nu wat potgrond en meststoffen in het gat.
Verplanten van hortensia's kunnen we het best in de maanden maart en april. In die maanden zullen de wortels van de plant nog niet veel water hoeven op te nemen. Najaar, oktober november kan ook wel, maar dan kan de los in de grond staande plant .
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Eind september tot begin oktober is een geschikte periode. Maar nog beter is om een hortensia te splitsen in maart of april. De plant heeft dan nog het hele groeiseizoen om af te rijpen, zodat deze sterk de winter in gaat.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
De beste grondsoort voor een hortensia is verse humusrijke grond, die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal tot licht zuur. Dit is echter meestal niet haalbaar. De meeste Hortensia' s doen het ook gewoon goed op normale tuingrond. Voorwaarde is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september. Lees ook de informatie bij pluimhortensia snoeien.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.
Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf. Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit. Doe er potgrond en meststoffen bij als je gaat planten.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Hortensia verplaatsen in het voorjaar
De beste tijd om een hortensia te verplaatsen is in maart of april. Gedurende deze periode is het wortelstelsel van de plant nog niet echt actief. Dat is van belang omdat de hortensia een gevoelig wortelstelsel heeft dat bij het verplanten beslist schade gaat oplopen.
Vocht wat de plant juist nodig heeft voor de ontwikkeling van de vele bloemen. Maar waar moet je dan de hortensia planten? De beste plek voor het planten van een Hortensia is de half schaduw, ook wel half zon genoemd. Dat is een plek waar de felle zon maximaal 4 uur per dag schijnt.
Je graaft de hortensia behoorlijk ruim uit. De plant heeft vaak een gigantisch wortelpakket en zorg dat je de wortels zover uitgraaft als de plant groot is. Als het uitgraven klaar is, zorg je dat je een gat graaft op de nieuw plek. Deze moet een keer zo groot en diep zijn als het wortelpakket!
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Er zijn nieuwe hortensia's die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
Boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla)
De soorten met donkere bloemkleuren kunnen vaak iets beter tegen meer zon. Veel felle middagzon is echter niet aan te raden. Witte bloemen drogen vaak het snelst uit.
Het is een misverstand dat alle hortensia's schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
Om een hortensia blauw te laten worden kunt u aan de grond wat aluminium-sulfaat of kali-aluin toevoegen. Strooi dit jaarlijks rond eind september, begin oktober rondom de hortensia en hark het in de grond. Of los het op in lauw water en giet het zo dicht mogelijk bij de hortensia zonder het blad te raken.
De Hortensia is één van de populairste planten in Nederland. Net als Rododendrons houdt de Hortensia van zure bodems (dus geen kalk bij deze plant). Zoals bij veel planten is het van belang om te kijken naar welke samenstelling de bemesting heeft die je gebruikt bij de plant.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Plant een hortensia altijd in goede kwaliteit potgrond, of meng de bestaande grond met tuinturf. Mengen met tuinturf is zeker belangrijk als u de hortensia's blauw wilt kleuren.