Textiel dat je in de container gooit hoeft niet heel te zijn, maar wel schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog. Verpak kleding in een plastic zak en maak die goed dicht voordat je hem in de container gooit. Er kan dan geen vocht bij komen. Schoenen kun je per paar en samengebonden in de container doen.
Tip. Kringloopwinkels, sommige kledingwinkels en sommige goede doelen – zoals Emmaus – zijn vaak blij met jouw spullen. Mocht je die niet in de buurt hebben of is het helemaal versleten, dan kun je het ook naar een kledingbak of naar de milieustraat brengen.
Wat mag er niet in de textielbak? Gooi geen vloerbedekking, matrassen, kussens en dekbedden in de textielbak. De vulling is vaak niet gemaakt van een textielsoort, wat het recyclingproces kan verstoren. Ook nat textiel mag niet.
In principe mag alle schone en droge tweedehands (en nieuwe) textiel bij ons worden ingeleverd. Denk hierbij aan: Kleding. Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc.
De textielcontainer op straat blijft staan, maar een zak oude kleren inleveren kan ook in steeds meer kledingwinkels, supermarkten en postkantoren. Om te zorgen dat ze zoveel mogelijk kleding terugkrijgen van klanten, bieden sommige winkeliers al een extraatje als oud textiel wordt ingeleverd.
Gooi uw oude en afgedankte textiel weg bij een textielcontainer of bij de milieustraat in uw gemeente. Bruikbare kleding kunt u ook aan een goed doel geven, deze instellingen zamelen vaak meerdere keren per jaar textiel huis-aan-huis in.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Lever schoenen per paar samengebonden aan in de kledingcontainer. Als de schoenen in de kledingbak in goede staat zijn, dan krijgen ze een tweede leven als schoen. Schoenen die té versleten zijn worden uit elkaar gehaald en gebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten.
Tussen de 60 à 70 procent van wat er in de kledingbakken terechtkomt, gaat naar het buitenland. Zomerkleding gaat voornamelijk naar oostelijk en westelijk Afrika. Winterkleding van A-kwaliteit naar Oost-Europa en Rusland. En kleren die niet meer te dragen zijn gaan naar India en Pakistan, waar ze gerecycled worden.
Door fashion te hergebruiken of te recyclen, kunnen we dat omkeren”, belooft H&M op hun website. Op drie manieren gaan ze met onze oude kleding aan de slag, zeggen ze: ze brengen het weer op de markt als tweedehands kleding, of ze recyclen het tot nieuwe materialen of versnipperde textielvezels.
Onder textiel verstaan we oude kleding, schoenen, knuffels en overig textiel, zoals beddengoed en gordijnen. Deze spullen kunt u inleveren bij de kledingcontainer. Dit geldt ook voor kapotte of incomplete kleding en accessoires als tassen en riemen.
Textiel dat echt vies is en vlekken heeft die er niet meer uitgaan, zoals olie- of verfvlekken, hoort bij het restafval.
Leg je kledingstukken niet lukraak terug in de kast, maar bedenk je welke kledingstukken je veel draagt. Deze leg je op een makkelijk bereikbare plek in de kast. Kleding die je minder vaak draagt, kan mooi wat hoger in de kast. En denk ook eens na welke items je beter op een hangertje kan opbergen.
Bij binnenkomst wordt de kleding grof gesorteerd, dat wil zeggen; kleding, schoenen en tassen in een kar en woning textiel (gordijnen, kussens, beddengoed, e.d.) in een andere kar. Is de kar vol dan wordt deze naar het magazijn voor de textiel sortering gebracht en gaan er weer lege karren mee terug.
Bij de website Cash4YourFashion.nl kun je letterlijk cash vangen voor jouw kleding die je niet meer draagt. Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen.
Kledingcontainer. Bedrijven die bij Outfit Company Wear duurzame bedrijfskleding kopen, krijgen een kledingcontainer. Daarin kan oude of afgekeurde bedrijfskleding verzameld worden. Is de container vol, dan haalt Outfit alles op en zet een nieuwe container neer.
Meer dan alleen kleding welkom
Naast kleding kun je ook bedtextiel, schoenen, woontextiel en kledingaccessoires inleveren in de kledingcontainers. Denk bij bedtextiel aan lakens en hoezen en bij woontextiel aan bijvoorbeeld hand- en theedoeken of gordijnen. Accessoires zijn petten, tassen, riemen en dassen.
Kleding, textiel en schoenen die niet meer draagbaar of bruikbaar zijn, kunt u naar een milieupark brengen. Doe ze niet bij het restafval. Dat is beter voor het milieu én goed voor uw portemonnee.
Conclusie: Kleding doneren voor een goed doel
Daarom is het goed om jouw kleding een tweede leven te geven door deze aan een organisatie te doneren, die kleding inzamelt. De kleding kan dan worden hergebruikt als tweedehandskleding of worden gerecycled.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Textielbak. Je linnengoed kan dus, in andere toepassingen, nog een hele tijd mee. Is het uiteindelijk versleten, zitten er scheuren of gaten in, dan kun je het nog een derde leven geven door het in de textielbak – of zak te gooien. De materialen worden dan gerecycled.
Textiel, maar ook schoenen en tassen, mogen in de textielcontainer. Belangrijk is dat het materiaal droog en schoon is, het mag niet nat of vies zijn. Kapot of versleten is niet erg.