Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
Veel van hen weten namelijk niet dat een Alkaline batterij tot wel twintig keer herladen kan worden tot een capaciteit van 85%. Herladen is echter alleen mogelijk met een speciale Alkaline batterijlader en niet met de bekende snelladers, deze zullen de Alkaline batterijen juist beschadigen.
Laad oplaadbare batterijen de eerste keer volledig op. Ze worden namelijk ongeladen door de fabrikant geleverd. Deze eerste keer laden duurt altijd langer dan normaal en moet bij voorkeur op de langzame manier gebeuren (dus niet snelladen). Laad de batterij niet op in een koude omgeving (onder 0°C).
Als je apparaat twee of meer batterijen nodig heeft, gebruik dan altijd hetzelfde merk en type met dezelfde capaciteit (mAh). Gebruik oude en nieuwe batterijen nooit door elkaar en bij voorkeur alleen batterijen uit dezelfde verpakking (en vervaldatum).
Wat is het verschil tussen een accu en een oplaadbare batterij? Heel kort: het is hetzelfde. De term batterij wordt in Nederland gebruikt voor een elektrische energiebron die niet oplaadbaar is ook wel wegwerpbatterij genoemd. Een elektrische energiebron die opgeladen kan worden noemen we een accu.
De oplaadbare batterijen van de types AA, AAA, C, D en 9V die in Nederland verkocht worden zijn alle van het type Nimh. Vroeger werden oplaadbare batterijen uit nikkelcadmium (NiCd) vervaardigd. Vanwege milieu eisen worden deze niet meer vervaardigd en verkocht.
Niet elke oplader kan elke soort batterij of accu opladen. Zo kan een oplader voor een NiMH batterij niet zomaar gebruikt worden om een Li-ion batterij op te laden. Bekijk dus altijd goed wat de beoogde batterijsoort is waarvoor de oplader bedoeld is.
Om batterijen weer op te laden wordt het proces van het leeglopen simpelweg omgedraaid. De toegevoerde elektriciteit wordt terug omgezet in een chemische reactie.De lader haalt de negatief geladen elektronen van de pluspool af en voert ze naar minpool.
Als de batterijen niet goed worden opgeladen, verliezen ze hun levensduur en laat je nu net oplaadbare batterijen hebben gekocht om niet steeds nieuwe batterijen te hoeven halen. Gelukkig kan je ze opnieuw laten leven. Hoe?
Types oplaadbare batterijen
De NiMH's leveren een constantere stroom. Beide batterijen mogen niet overladen worden (dan gaan ze kapot, na het laden mogen de batterijen niet te warm zijn), al zijn NiMH's daar gevoeliger voor.
Alkalinebatterijen opladen? In principe zijn alkalinebatterijen niet oplaadbaar. Er zijn wel speciale opladers verkrijgbaar waarmee je ze kunt herladen, maar erg rendabel is dat niet. Je kunt dus beter 'echte' oplaadbare batterijen aanschaffen.
Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
Lithium batterijen
Deze 1,5 Volt batterijen zijn geschikt voor eenmalig gebruik en gaan langer mee dan alkaline batterijen. Dit type is tevens beter bestand tegen vorst en kan een hoger piekvermogen leveren.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Als je batterij heet wordt tijdens het laden (dus niet een heel klein beetje warmer, maar echt heet), is het slecht. Als hij een normale temperatuur houdt, is er niks aan de hand. Snel laden is dus niet per definitie slecht voor je batterij.
Over het algemeen worden er AAA oplaadbare batterijen gebruikt in een DECT telefoon. Standaard worden hier 400 tot 650mAh AAA oplaadbare batterijen meegeleverd met de telefoon. Het is mogelijk om een hogere capaciteit (mAh) te gebruiken als vervanging, maar we adviseren niet een te hoge capaciteit te gebruiken.
Bewaar de batterijen dus niet in de koelkast of diepvries. Kunnen in verschillende laadcondities bewaard worden. De Zelfontlading van deze oplaadbare batterijen is circa 1% per dag bij 25 graden Celsius. Bij een temperatuur rond de 45 graden Celsius is dat circa 2% per dag.
Oplaadbare batterijen gaan zelf leeg
In de eerste maand na opladen verliest hij ongeveer 20%, na een maand of 3 is hij leeg. Voor de meeste toepassingen is dat overigens geen enkel probleem.
Laden via zo'n lader duurt zo'n 3 tot 4 uur, afhankelijk van de batterij zelf. Een traditionele lader neemt iets meer tijd in beslag om batterijen volledig op te laden. Gemiddeld 8 tot 16 uur. Wederom afhankelijk van de batterij.
Koel bewaren
Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek. Let wel: De temperatuur mag nooit onder nul komen!
Deze oplaadbare AAA batterijen van GP zijn speciaal geschikt voor het gebruik in draadloze (DECT) huistelefoons waaronder Siemens Gigaset of andere fabrikanten.
De meeste types huistelefoons werken op oplaadbare AAA batterijen. Sommige werken op oplaadbare AA batterijen en weer andere met bepaalde accupacks. Welk type batterijen er ook in uw huistelefoon zitten, ze zullen altijd oplaadbaar moeten zijn.
Moeten de Duracell oplaadbare batterijen volledig zijn ontladen alvorens ze opnieuw kunnen worden opgeladen? De Duracell oplaadbare batterijen hebben geen last van het zogenaamde memory-effect, u kunt ze dus probleemloos opladen, zelfs als ze niet volledig zijn ontladen.
De aanduiding ampère-uur (Ah) wordt in Europa gebruikt om de capaciteit van accu's aan te geven. Dit kunt u zien als ampère x uur, dus hoeveel ampère per uur uit een accu gehaald kan worden. Bijvoorbeeld: een accu van 85Ah (C10) kan 10 uur lang in totaal 85Ah afgeven, ofwel gemiddeld 8,5A per uur.