Een klassieke TL-lamp van 58W (1m50 lang) verbruikt op de conventionele manier ongeveer 73W. Diezelfde lamp verbruikt met een elektronisch voorschakelapparaat slechts 56W voor ongeveer dezelfde lichtopbrengst.
Voor deze TL lamp duurt het dan een kleine veertig uur eer dat je één kilowattuur hebt verbruikt. Wat kost een TL lamp per uur is dus afhankelijk van het type en het armatuur ongeveer 0,0065 euro per uur.
Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf. Ze worden vooral in zakelijke toepassingen gebruikt, zoals kantoren en winkels.
Hoeveel consumeert een traditionele lamp
Om een beeld te vormen, het meest toegepaste TL-armatuur is de 2×36 Watt.
Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED's die wij toepassen LED staat nu op 172:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement.
Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TL-lamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting. Conventionele TL-buizen hebben een starter nodig.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig. Door wetgeving zijn gloeilampen grotendeels uit de winkel verdwenen, net als sommige halogeenlampen. Het is beter voor het milieu om ook een onzuinige lamp die het nog doet te vervangen door een ledlamp.
Besparing door LED
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.
Besparen op het voorschakelapparaat
De meest energiezuinige voorschakelapparaten daarentegen zijn LED drivers. Gemiddeld gebruiken deze 1W in tegenstelling tot de 12W van conventionele voorschakelapparaten. LET OP: Met meerdere lichtbronnen (lampen) verdubbelt het verbruik bij conventionele armaturen.
Het opgenomen vermogen, ook wel "schijnbaar vermogen" of Ps genoemd, kun je berekenen door het wattage van de lichtbron of armatuur te delen door de powerfactor (PF of PFC).
Productomschrijving. De Philips TL-buis 36W warm wit is een fluorescentielamp van 36 watt. De lamp is 120 centimeter lang en heeft een lichtopbrengst van 3350 lumen. Hierdoor is de TL-buis geschikt als heldere verlichtingsbron.
De buizen verbruiken slechts 18 Watt en produceren hiermee 3150 lumen. Door de hoge powerfactor van 0.95 kun je heel veel LED buizen op één groep aansluiten. Deze LED TL buizen schijnen een lichtkleur van 4000K, dit vervangt een 840 TL buis.
De Philips TL-buis 58W warm wit is een fluorescentielamp van 58 watt. De lamp heeft een lichtopbrengst van 5200 lumen.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
Waarschijnlijk flikkeren de TL buizen bij het inschakelen van de TL balken. Dit wordt veroorzaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van een elektromagnetisch voorschakelapparaat(ballast) met starters. Dit voorschakelapparaat is het blok dat in de armatuur zit en niet direct zichtbaar is zonder de armatuur te openen.
Een TL buis van 58 Watt verbruikt dus in de praktijk 70 Watt aan energie. Dit heeft te maken met het verbruik van het voorschakelapparaat (VSA). Kwalitatief hoogwaardige LED TL buizen gaan aanzienlijk langer mee dan conventionele TL buizen. Een standaard TL buis gaat ongeveer 10.000 branduren mee.
Een voorschakelapparaat (VSA) is een apparaat om TL-, PL-lampen en overige lampen met een gasontlading te bedienen. Een VSA zorgt voor een piekspanning om de lamp op te starten. Tevens zorgt het voorschakelapparaat ervoor dat stroom binnen de norm blijft om de lamp te laten branden.
Een Conventioneel Armatuur heeft een conventioneel voorschakelapparaat en is voorzien van een starter. Een Hoogfrequent Armatuur heeft een elektronisch voorschakelapparaat en heeft geen starter nodig.
Led TL buis G5/T5, 60-150 cm. Dit is de meest energiezuinige TL-verlichting met een hoge lumen/watt verhouding. Led TL buis S14s, 30-50 cm. Deze lamp wordt veel gebruikt in badkamers en keukens.
Door Led TL aan te schaffen, zul je aanzienlijk besparen op jouw energierekening. Led verbruikt vele minder energie, en ten opzichte van de oude TL buizen, verbruiken ze tot 50% minder stroom. Daarnaast heb je geen voorschakelapparaat meer nodig. Deze verbruikt ook geen energie meer wanneer je gebruik maakt van led tl.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Een gloeilamp van 40 Watt die 4 uur per dag aanstaat, verbruikt per jaar namelijk 57,6 kWh (ongeveer €13 euro). Een halogeenlamp van 30 Watt, vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, is met dezelfde branduren goed voor een energieverbruik van 43,2 kWh (€9,50) per jaar.
Minder verbruik met een dimmer.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom. Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen.