Zet wat water op in een fluitketel of een pannetje (of gebruik je Quooker, als je die luxe in de keuken hebt) en stoom die hardnekkige (vet)vlekken van je favoriete suède schoenen af. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel of anders met een schoon nagelborsteltje. Laat je gestoomde schoenen vervolgens goed drogen.
Hoe kan je suède onderhouden? Leer zonder beschermlaag of suède dat hard geworden is, wordt weer soepel op de volgende manier. Maak een mengsel van een half kopje warm water, tien druppels glycerine en een theelepel vloeibare paraffine. Alles goed mengen en nog dezelfde hoeveelheid warm water aan toevoegen.
Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
Vervuild leer schoonmaken, vetvlekken verwijderen of vintage leer opfrissen. Alles wat van leer is, kan je schoonmaken met groene zeep. Leren portemonnees, schoenen, jassen en tassen, maar ook de leren bekleding van de auto of bank. Doordat groene zeep vet is, wordt het leer ook nog eens lekker soepel.
Als je op zoek gaat naar meubels en andere huishoudelijke artikelen, kun je materialen zoals chenille, katoen, tweed en zijde beter vermijden omdat kattennagels hier gemakkelijk in kunnen blijven haken. Het zijn fantastische stoffen die je beter kunt gebruiken voor stukken waar je kat niet bij kan.
Af en toe de jas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets. - Suède kleding kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat.
Impregneer je suède tas daarom met een water- en vuilafstotende spray. Als je iedere zes weken een dunne laag aanbrengt, is je tas goed beschermd! Is je tas toch nat geworden na een slecht getimede stortbui, droog ze dan niet op de verwarming, maar stop er kranten in die het vocht absorberen.
Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray. Deze suède spray bevat een extra kleuractivering die helpt de kleur van je suède schoenen als nieuw te houden. Het is hierbij wel belangrijk om een suède spray te kiezen in een kleur die matcht met de kleur van je schoenen.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Suède kan het minst goed tegen water en regen vlekken, toch kunnen ook deze vlekken uit de jas of een ander suède product.
Veel mensen denken dat je suède niet nat mag laten worden, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Door suède egaal nat te maken met schoon water zorg je ervoor dat de kleur egaliseert. Het is daarom ook goed om eens in de zoveel tijd je suède schoenen goed te wassen.
Het antwoord is nee. Leer en suède, beiden leersoorten kunnen slecht tegen water.
Verwijdert vuil en vlekken.
De Marla suède gom verwijderd vlekjes en vuil van geschuurd leder en nubuck. Na gommen met de Marla suède gom de schoenen afborstelen. Hoe de Marla Suède gom te gebruiken: Verwijder grof vuil met een borstel van de schoenen.
Suède schoenen gruwelen van water en vuil. Dus eigenlijk laat je ze bij regenweer beter in de kast staan. Heb je echt je zinnen gezet op dat ene paar laarsjes – ja, we begrijpen dat – dan kun je ze wel wat extra regenwapens geven. Allereerst maak je ze schoon met een speciale rubberen suèdeborstel.
Doe nu een beetje schoensmeer op een borstel of schone stofvrije doek. Gebruik niet te veel schoensmeer want het moet in de schoen trekken en het leer moet blijven ademen. Maak nu cirkelvormige bewegingen, hoe langer je poetst hoe mooier de schoenen gaan glimmen.
Een suèdeborsteltje heeft twee kanten: ééntje met stalen haartjes en ééntje met rubberen haartjes. De stalen kant gebruik je voor het opruwen van suède en de rubberen kant voor het verwijderen van vuil. Borstel altijd voorzichtig en in één richting om het suède zo min mogelijk te beschadigen.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
Stap 4: Watervlekken verwijderen
Breng met het borsteltje (metalen haartjes) wat water aan op de héle schoen en wrijf het lichtjes erin. Dep vervolgens met een droge doek het overtollige water eraf en dep de schoen zo ver mogelijk voorzichtig droog.
Bevochtig het deel rond de vlek met water op kamertemperatuur (Gebruik voor leer een zachte doek of spons. Gebruik voor suède onze Suede Restorer Borstel.) Wrijf of borstel het vocht zachtjes in de schoen en met name op de vlek zelf.