Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
De klachten bij een burn-out
Je voelt je lichamelijk moe. Je voelt je geestelijk moe.Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden.Je bent prikkelbaar.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
verslonzing van zichzelf of van het werk. gebrek aan humor, creativiteit, solidariteit en flexibiliteit. contact via de mail in plaats van fysiek of telefonisch te laat komen en vroeg weggaan. verminderde productiviteit.
Extreme vermoeidheid
Je voelt je leeg, 'opgebrand' en extreem vermoeid. Zo'n extreme vermoeidheid gaat niet weg als je uitrust, na een goede nachtrust of zelfs na een vakantie. De extreme vermoeidheid kan zo heftig zijn, dat je bijna letterlijk tot niets in staat bent en alles te veel is.
Een burn-out is het gevolg van een langdurige periode van stress en overspanning. Langdurige stress en spanning zorgt ervoor dat je fysieke en mentale energiereserves als het ware “opgebrand” raken. Problemen op je werk die veel spanning veroorzaken kunnen hier bijvoorbeeld aanleiding voor geven.
De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid.
Soms is een dag rust al voldoende, andere keren moet je een paar dagen rust nemen. Gun jezelf dat ook. Daarna kun je het beste enkele weken wat rustiger aan doen. Van elke terugval kun je ook leren.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben.
Doordat de stress je immuunsysteem aantast, kan je letterlijk ziek worden. Hierdoor kan je bijvoorbeeld last krijgen van maagpijn of hoofdpijn.
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen.De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Depressie is nog ingrijpender dan een burn-out. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Je ziet nergens nog de zin van in, je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie kan helemaal losstaan van situaties die je eventueel stress bezorgen.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Hoofdpijn bij je achterhoofd of gevoeligheid rond je nekspieren of schouderspieren. Spanningshoofdpijn is vervelend en belemmert je dagelijks functioneren. Chronische hoofdpijn en een burn-out staan op de uitkijk. Genoeg redenen om te ontdekken hoe je spanningshoofdpijn vermindert.
Hoe ontstaat duizeligheid bij burn-out en stress? Doordat je hersenen te veel zintuiglijke informatie proberen te verwerken, raken ze overbelast, waardoor duizeligheid ontstaat. Daarnaast kan het komen door hyperventilatie, waardoor je duizelig wordt.
Als je eenmaal een burn-out hebt, kun je niet zomaar terug. Even opladen en weer door, zoals je dat misschien heel vaak gedaan hebt. Voor écht herstel is een reset nodig: mentaal, fysiek en emotioneel. Zoek hierbij hulp, je hoeft het niet alleen te doen.
Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).