Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Voor de aanvoer van water gebruikt men 'druk'-pvc leidingen. Afhankelijk van de versie kunnen ze een druk van 16Bar weerstaan. De buizen en fittingen worden verlijmd met een speciale lijm. Belangrijk hierbij is dat de buizen voor de verwerking grondig ontvet worden.
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.
Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen. De prijs van metaal en koper is een stuk hoger dan dat van kunststof.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Alle leidingen voor de riolering, elektra en het gas kunnen gewoon worden ingestort in de betonvloer. Je kunt ze over de isolatieplaten leiden, maar ommantel ze wel goed met PVC. CV-leidingen en waterleidingen mogen niet direct met het beton in aanraking komen! Deze leidingen kunnen namelijk uitzetten.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Je hebt twee varianten: harde en zachte buis. De harde koperen buis is in lengtes verkrijgbaar en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Waterleidingen van koper
Koper is een materiaal met gunstige eigenschappen. Dit metaal is redelijk flexibel en kan men daardoor goed in verschillende bochten buigen. Doormiddel van messing knelkoppelingen kan met koperen leidingen aan elkaar bevestigingen. Daarnaast kan men koperen leidingen ook solderen.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen. Lood is niet magnetisch. Als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer. Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan 'kruispunten' zijn de buizen wel dikker.
PVC wordt het meest toegepast. Dit materiaal is relatief hard en wordt gebruikt voor de brede hoofdleidingen. Van de hoofdleiding tot de watermeter in huis wordt vervolgens PE gebruikt. Dit materiaal is juist zachter en daardoor makkelijker in bochten te wringen in en rondom het huis.
Ze hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 50 jaar. Oudere buizen werden gemaakt van staal en koper. Hun levensduur is aanzienlijk korter en ligt rond de 30 jaar. Dit betekent dat voor huizen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, de leidingen vandaag de dag zeker moeten worden gerenoveerd.
Knelkoppelingen willen nog wel eens na verloop van tijd een (heel) klein beetje gaan lekken. In de open lucht trek je dan die moer even wat vaster en het is over. In de muur lukt het niet meer! Het heeft dus ongetwijfeld met gevaar op lekkage te maken.
De tyleenslang waterleiding is minder geschikt voor warm water. De buis zelf kan wel een temperatuur aan tot 70 graden Celcius.
Voor verwarming wordt vaak gebruik gemaakt van leidingen van 20mm en 16mm. De buizen van 20mm vertrekken aan de warmtebron en lopen vervolgens naar de collector. De buizen van 16mm lopen dan van de collector naar de radiator.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
Nee, het hebben van loden leidingen is niet verboden. Het kopen en inbouwen van een loden leiding in een woning is echter wel verboden. Het kabinet heeft in 2022 bekend gemaakt dat het loden leidingen in kinderlocaties en huurhuizen verboden zal maken.
Sinds de jaren 1960-70 worden in Nederland met name leidingen van kunststof gebruikt, namelijk polyetheen (PE) en polyvinylchloride (pvc). Andere materialen die ook zijn toegepast zijn onder meer koper, lood, nodulair gietijzer en staal.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Een goede randfoam of anders kantstrook voor woonbeton ( gevlinderde betonvloer) is ook om een koudebrug (ook wel thermische brug) in uw woning te voorkomen. Er gaat namelijk warmte verloren én er is een hogere kans op condensatie en dus vochtplekken in uw woning.