Het proces van wakker worden kost namelijk veel energie. Een andere methode is om de hamster in je handen te houden. Wanneer je de hamster goed warm houdt, wordt je hamster binnen 20-30 minuten weer wakker. Wanneer je hamster wakker wordt beginnen de poten en snorharen heel hard te trillen.
“Om te overleven vertragen ze hun hartslag en hun lichaamstemperatuur en komen ze in een toestand van schijndood terecht, om energie te besparen. Als ze niet op tijd gevonden worden, kunnen ze wel onderkoeld raken en zelfs sterven.”
Toch houden dwerghamsters geen winterslaap en blijven ook in de winter actief, echter op een veel lager pitje! Russische Dwerghamsters kunnen hun energiehuishouding namelijk dusdanig reguleren en verlagen tijdens de winter, dat ze op een minimale energie reserve overleven.
Bij 15 graden Celsius wordt de hamster vaak al slomer en bij 12 graden Celsius of lager kan hij overvallen worden door de winterslaap. U vindt uw huisdier dan half opgerold op z'n zij met uitgestoken voorpootjes. Zijn hartslag daalt en zijn lichaamstemperatuur neemt af tot wel 5 graden Celsius.
DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN
Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
Als je een paar dagen weg bent kan je jouw hamster wel alleen laten, dit geldt voor 1 of 2 dagen. En als het echt niet anders kan 3 dagen. Bij meer dan 3 dagen is het het beste om iemand te zoeken om voor die tijd je hamster te verzorgen.
Een hamster in winterslaap ziet er bijna hetzelfde uit als een overleden hamster. In beide situaties zijn ze opgerold en voelen ze koud aan. Maar als je goed kijkt, kun je een hamster in winterslaap nog wel zien ademen. Wanneer je de pootjes aait of aan de snorharen voelt, kan de hamster ook hele trage reflexen geven.
een darminfectie/worminfectie kan ook dodelijk zijn zonder dat je dit aan de buitenkant ziet. diarree is dan niet eens altijd het symptoom. sowieso voeding die giftig is voor de hamster kan tot dood leiden maar ook pesticiden in hoge mate dat op groente/fruit kan zitten.
trillen verschillende dingen betekenen. zoals diabetes of door gewone levensprocessen zoals een winterslaap. Hamsters kunnen ook schudden door overmatige emotionele stimulatie, zoals angst of bezorgdheid.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Dwerghamster kunnen best in een temperatuur van 15-20°C leven. Bij lagere temperaturen gaat je hamster trager bewegen. Uiteindelijk zal het minder uit het huisje komen. En bij een temperatuur van minder dan 10°C kan je hamster zelfs een winterslaap gaan houden.
Bij hamsters wordt het euthanasiemiddel in de buik geprikt. Lukt dit niet omdat het dier erg beweeglijk is, dan krijgt het eerst een gasnarcose. Door het euthanasiemiddel zal het dier binnen 5 minuten inslapen.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
HAMSTER GEDRAG
Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Stressgerelateerde problemen en mogelijke ziektes kunnen leiden tot hun dood. Zaken als een eenvoudige verandering van voedingspatroon, verhuizen naar een nieuw huis of veranderingen in hun habitat kunnen stress veroorzaken.
Wist je dat veel hamsters tegen zichzelf praten? Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol. Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen.
Kaas is een perfect veilig tussendoortje om uw hamster te geven, want het zit vol met eiwitten, vitaminen en mineralen. Hamsters kunnen kaas eten met een laag vetgehalte en een milde smaak, op voorwaarde dat het met mate wordt gegeven, omdat deze kazen veel calorieën bevatten.
Ja – maar alleen in kleine hoeveelheden en niet erg vaak. Geef uw hamster alleen verse banaan of gedroogde banaan waaraan geen suiker of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Bied nooit banaan met extra suiker aan – dat is echt slecht voor uw huisdier.
Ja, komkommers zijn veilig om uw hamster met mate te voeden, maar deze kleine jongens zullen zoveel mogelijk eten. Het is belangrijk om ze niet te veel van één soort voedsel te geven. Zorg ervoor dat je de komkommer in kleine stukjes snijdt, zodat ze goed kunnen kauwen en geen spijsverteringsproblemen veroorzaken.