Bij studenten op een universiteit is het gemiddelde IQ 115. Ook voor deze groep geldt dat er studenten zijn die lager scoren dan het gemiddelde. In de normaalverdeling is heel goed zichtbaar dat er qua IQ een grote overlap is tussen studenten op een universiteit en het middelbaar onderwijs.
“75 procent van de startende studenten haalt na vijf jaar ergens een bachelordiploma”, zegt Koen Santermans van de UHasselt. “Maar veel studenten kiezen eerst fout en moeten zich dan heroriënteren. Zij halen dan uiteindelijk hun diploma in een andere richting of aan een hogeschool.”
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Studenten hebben op de universiteit veel minder colleges (lesuren) dan op de middelbare school. Ze moeten veel zelfstandig doen, ook al krijgen ze lang niet altijd 'huiswerk' mee. Ze moeten op eigen initiatief colleges voorbereiden en daarna met de stof aan de slag gaan. Er is meestal geen aanwezigheidscontrole.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Afronding eindcijfers
Cijfers onder de 5 worden niet afgerond, cijfers onder de 6 worden afgerond op hele punten, cijfers boven de 6 op halve punten. Een 5 (of lager) geldt als onvoldoende, een 6 (of hoger) geldt als voldoende.
Burgerlijk ingenieurs zijn gemiddeld de slimste van alle studenten. Helemaal onderaan de IQ-rangschikking staan de toekomstige kleuteronderwijzers. Burgerlijk ingenieurs hebben gemiddeld het hoogste IQ. Bio-ingenieurs, wiskundigen, natuurkundigen en informatici staan op de tweede plaats.
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Toelating tot de universiteit
Niet iedereen kan zomaar toegelaten worden tot de universiteit. Ieder jaar gaan ongeveer 50.000 studenten studeren op een universiteit in Nederland. De meeste instromers hebben een vwo diploma. Dan moet je ook het goede profiel hebben dat bij de opleiding hoort.
'Een 6 is het meest gegeven cijfer op de HR maar je hebt geen idee wat deze 6 betekent: is het een genadige 5,5, een welverdiende 6,0 of is het een 6,4? 'Wat we wel weten is dat de 6 een negatieve bijklank heeft in het beroepenveld en ook in docentenkamers: een 6 wordt vaak geassocieerd met middelmaat.
Cijferlijst belangrijk, maar niet doorslaggevend
Kortom: bij een grote respons op een vacature wordt er aan de hand van cijfers een eerste selectie gemaakt. Maar cijfers zijn absoluut niet doorslaggevend, concludeert UniPartners. Geen enkel bedrijf geeft aan dat ze genoegen nemen met alleen theoretische kennis.
Voorbeeld van een elfpuntsschaal is: 10 = uitmuntend, uitstekend 9 = zeer goed, boven het gemiddelde 8 = goed, hooggemiddeld 7 = ruim voldoende, redelijk, gemiddeld 6 = voldoende, laaggemiddeld 5 = twijfelachtig, matig, onder het gemiddelde 4 = onvoldoende 3 = zwak 2 = zeer zwak 1 = slecht, gering 0 = zeer slecht, zeer ...
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
Als je bijvoorbeeld een 6,8 en een 6,3 hebt gehaald, dan is dit gemiddeld 6,55. Dit is hoger dan een 6,5 en wordt naar boven afgerond. Je eindcijfer is dan een 7. Ook als je gemiddelde precies een 6,5 zou zijn, wordt dit naar boven afgerond en heb je een 7.
Het grootste verschil tussen hbo en wo, behalve natuurlijk het niveauverschil, is de zelfstandigheid. Op het hbo word je nog veel meer gestuurd om bepaalde keuzes te maken en daarvoor worden verschillende middelen aangereikt. Op de universiteit moet je echt zelf op zoek naar het pad dat je wilt bewandelen.
'Universiteit is het hoogst haalbare', en vier andere clichés over opleidingen.
De kans om binnen drie jaar het bachelordiploma te halen is 1,2 procentpunt hoger voor studenten uit het derde tertiel. De kans voor hen om dat te doen binnen vier jaar is 5,3 procentpunt hoger.