In het legionella beheersplan wordt uitgelegd welke maatregelen u moet treffen om het risico op legionellabesmetting te beperken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het doorspoelen van sporadisch gebruikte tappunten en een periodieke legionella monstername.
Op basis van de risicoanalyse moet u een beheersplan laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf. Hierin staat welke maatregelen nodig zijn om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan. U heeft de verplichting maatregelen te nemen om de groei van legionellabacteriën te verminderen.
Bewaartermijn, bewaarplaats en gebruik De risico analyse en het beheersplan en bijbehorend logboek dienen op locatie beschikbaar te zijn. Deze documenten moeten bovendien voor de toezichthouder beschikbaar zijn. De ingevulde logboekgegevens dienen 3 jaar bewaard te worden.
In onze Legionella Sneltest maken we gebruik van de Q-PCR methode om vast te stellen om welke Legionella bacterie het gaat. Daarnaast doen we de zogeheten DOA-test, Dead Or Alive test. Met de DOA-test tonen we aan of de Legionellabacteriën dood of levend zijn.
U kunt legionella-groei wel beperken door op het volgende letten: Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden). Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
Legionellapreventie is heel eenvoudig, het voorkomen van legionella, een bacterie die voorkomt in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en waarvan u ernstig ziek kunt worden. Dankzij de professionele legionella preventie van Aqua D&S blijven alle waterleidingen hygiënisch.
Draai alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je datje de waterdamp inademt.
Dagelijks spoelen
Om groei van legionellabacteriën tegen te gaan, is het sterk aan te raden om in periodes dat het drinkwater opwarmt tot boven 25°C dagelijks te spoelen. Op deze wijze koppelt u de uitkomsten van de temperatuurmetingen (temperatuur water boven 25°C) aan directe preventieve maatregelen.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.
Oorzaak 1 legionella: koud water dat opwarmt
Bij hoge temperaturen vanaf 55 graden – die in een goed functionerende warm waterleiding wel worden gehaald – wordt het de bacterie te heet en sterft hij af. Dit zorgt ervoor dat legionella in een koud waterleiding veel vaker voorkomt dan in een warm waterleiding.
Zelfs onder gunstige desinfecterende omstandigheden in het zwemwater, zoals het geval is bij voldoende vrij beschikbaar chloor in combinatie met een goede zuurgraad (pH), kan een contacttijd met chloor van 30 minuten of meer noodzakelijk zijn om de legionellabacterie af te doden.
Tips tegen legionella
Stel het warmwatertoestel (boiler, combiketel, geiser) op minimaal 60°C af. Spoel alle leidingen zo'n twee minuten door bij terugkomst van vakantie. Voorkom hierbij verneveling door bijvoorbeeld de douchekop in een met water gevulde emmer te houden.
In te koud water of te warm water kan legionella niet overleven. In water kouder dan 25 graden Celsius overleeft de legionellabacterie wel, maar kan deze zich niet vermenigvuldigen. Met temperaturen vanaf 55 tot 60 graden sterft de bacterie af.
Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches of bubbelbaden, in de omgeving van natte koeltorens of afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken.
Als het koude drinkwater in de leidingen stilstaat, warmt het op en kan er dus bacteriegroei ontstaan. Dit kan al gebeuren als mensen een dagje van huis zijn. Als u legionella inademt - bijvoorbeeld door nevel van een douche - kan dat veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken.
temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 60 °C. Bij temperaturen boven de 60 °C wordt de bacterie gedood. Als u twijfelt aan het watersysteem, kunt u na enige weken afwezigheid na thuiskomst de douche doorspoelen met alleen heet water.
Indien ze niet te voorkomen zijn, moeten doodlopende leidingen zo dicht mogelijk tegen de hoofdleiding afgesloten worden (op een maximale afstand van 10 cm of 5x de leidingdiameter). Dergelijke leidingen moeten echter zoveel mogelijk vermeden worden (gelet op het risico op legionellaontwikkeling).
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Legionella zelf ruikt niet, maar ook de biofilm waarin legionella goed gedijt kan wel voor stinkend kraanwater zorgen. Stinkend water uit de kraan kan dus zeker betekenen dat de omstandigheden voor legionella iets te gunstig zijn.
Het meest bekende beeld is dat van de legionellapneumonie (veteranenziekte). Daarnaast komt een acute griepachtige ziekte voor, zonder dat er sprake is van een longontsteking, die Pontiac fever wordt genoemd.
Legionella in bubbelbaden en whirlpools
De temperatuur van het water in whirlpools en bubbelbaden ligt vaak tussen de 25 en 45°C. In dit warme water kan de legionellabacterie snel in aantal groeien. Daarom kunnen deze baden een risico vormen. Ook thuis.
Om met thermische desinfectie legionella effectief tegen te gaan, moet het doorspoelen minimaal wekelijks gebeuren. Op deze manier wordt de legionella bacterie die op dat moment in het water aanwezig is, gedood.