Zodra je kind zindelijk is (meestal is dit met circa 2,5- 3 jaar), leer je hem hoe hij het beste zijn billen kan afvegen. Leer je kind hoeveel papier hij nodig heeft én hoe je het beste kunt vegen. Oefen veel, maar leg geen druk op je kind. Check na iedere veegbeurt zijn billen.
Gebruik eventueel vochtig toiletpapier.
Met droog wc-papier kan het lastig zijn om de billen goed schoon te vegen. Door je kindje met vochtig papier te laten navegen, help je hem om zijn bips goed schoon te krijgen. Controleer wel even op de verpakking of het door de wc gespoeld kan worden.
Wat je nodig hebt om je billen af te vegen
Wrijf niet te hard en gebruik als aanvulling op je droge wc-papier een velletje doorspoelbaar vochtig toiletpapier dat pH-gebalanceerd is en zacht voor je huid. Zo hoef je niet hard te schrobben en verminder je de kans op huidirritatie of ontstekingen.
Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek; we gebruiken ook zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet.
Billen afvegen, zo doe je het (niet)
De eeuwige les is altijd geweest: veeg je de billen van voren naar achteren schoon? Of van achteren naar voren? Met als niet heel verrassend antwoord dat het van voor naar achter is, vanwege de hygiëne.
Als kinderen hun billen niet goed schoonmaken na een toiletbezoek, kan dat leiden tot vieze broeken, stinkende billen, jeukende billen en zelfs buikpijn als ze hun billen aanraken en vervolgens hun mond.
Waarschijnlijk ben je niet de enige. Maar dit hele 'een keer vegen is genoeg'-verhaal gaat niet alleen over geld besparen op wc-papier, het gaat om je gezondheid. 'Als je meerdere vellen moet gebruiken om de boel schoon te krijgen, kan dat een teken zijn dat je stoelgang niet is wat het moet zijn.
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Perst u zo nodig rustig, maar heel weinig mee. Richt hierbij de druk richting anus tijdens een uitademing. Het is beter om helemaal niet mee te persen als het zonder persen ook lukt. Komt de ontlasting niet terwijl u toch een sterke aandrang voelt, probeer dan zo mogelijk ongeveer 10 minuten intensief te bewegen.
' Ivy_Signe: 'Zittend. Door die houding wordt mijn anus iets uitgerekt, waardoor je de stront uit alle anushoekjes en anuskiertjes kunt vegen. '
Ook een beetje saai. Maar hoe doen ze dat dan op vakantie? En wat als ie ziek is en toch stiekem gaat poepen? 3.De blinde ruimt het zelf op door met zijn hand de rug van het beest te volgen, rechtstreeks op de poep af.
Gemiddeld blijkt de doorsnee westerling 8,6 velletjes toiletpapier per beurt te gebruiken, 57 velletjes per dag. Dat zou optellen tot 27 rollen per jaar.
Veeg met toiletpapier altijd van voor naar achter. Is de huid rondom uw anus erg geïrriteerd, spoel uw anus dan na de toiletgang met water schoon. Dep de huid daarna goed droog.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Bij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. De endeldarm stulpt meestal eerst inwendig in zichzelf en kan, in een verder gevorderd stadium, helemaal naar buiten komen. Dat kan tijdens het persen optreden, maar ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog.
Sommige mensen zijn volledig incontinent en poepen in hun broek zonder het te merken. Maar ook als u maar een klein beetje ontlasting verliest, ongewild windjes laat of wanneer u alleen remsporen in uw onderbroek heeft, is sprake van een lichte vorm van fecale incontinentie (ontlastingsverlies).
Als iemand geen controle meer heeft over de stoelgang en ongewild ontlasting verliest, is er sprake van incontinentie voor ontlasting. Dit wordt ook fecale incontinentie of incontinentia alvi genoemd. Incontinentie komt vooral bij ouderen voor en vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig. Dat komt omdat er bij vetdiarree vaak te veel vet in de ontlasting zit. Daarnaast blijft deze meestal drijven, stinkt erger dan normaal, kleeft aan de wc-pot en is doorgaans lichter van kleur.
Meestal zijn aambeien de oorzaak van het bloedverlies. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die uit de anus naar buiten kunnen puilen. Ze ontstaan door veel persen, harde ontlasting en bijvoorbeeld door veel hoesten. Het bloedverlies komt ook vaak door kleine scheurtjes in de anus (fissuur).
Als je veel toiletpapier moet gebruiken kan dit wijzen op een slechte werking van de stoelgang. Het kan ook betekenen dat je dingen consumeert waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt, of dat je darmbacteriën niet optimaal werken.