Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar. Bij een klein percentage blijft de aandoening langer bestaan.
Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Bijna iedereen krijgt in de puberteit wel acne, de één meer dan de ander. Een heel enkele keer begint acne pas op volwassen leeftijd.
Jeugdpuistjes in de puberteit
Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last krijgen van puistjes, jongens meestal pas rond hun veertiende. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen. Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Daarna ben je er meestal van af.
Het is daarom erg belangrijk dat je je huid goed reinigt in de ochtend en in de avond, zodat je poriën schoon blijven en er geen ontstekingen ontstaan waardoor er puisten komen. Daarbij is het ook belangrijk dat je je make-up goed verwijdert. Gebruik onze gezichtsreinigingsproducten voor een gezonde en schone huid.
Acne geneest uiteindelijk vanzelf. Medicijnen kunnen wel helpen om de acne te verminderen. Er zijn verschillende medicijnen tegen acne. Welk medicijn de arts voorschrijft hangt af van de ernst van de acne en of je al eerder een ander medicijn gehad hebt.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
Kies voeding met een lage GI
Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten. Voedsel met veel vezels (zoals havermout en linzen) kan bijdragen aan een betere insulineregulering in je lichaam. Te veel insuline stimuleert namelijk de mannelijke hormonen die acne kunnen aanwakkeren.
Helpt vaseline tegen acne? Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie.Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
Het best werkt een gel met benzoylperoxide. Dat schilfert de huid af en remt de ontstekingsverschijnselen. Bovendien remt het de groei van de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Reken erop dat je puistjes niet heel snel verdwijnen als je benzoylperoxide gaat gebruiken.
Zo werkt het helaas niet. Water drinken ondersteunt je huid, maar verhelpt niet meteen huidproblemen waar je last van hebt. Daarnaast wordt er soms gezegd dat water drinken tegen puistjes helpt. Net zoals een droge huid verhelpen, is het niet zo dat wanneer je veel water gaat drinken opeens al je puistjes verdwijnen.
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Benzac Gel is een effectieve en snelle behandeling tegen puistjes en mee-eters. Deze effectieve behandeling is mogelijk dankzij de actieve stof benzoylperoxide. De puistjes worden bij de bron aangepakt doordat de bacteriën die jeugdpuistjes veroorzaken worden gedood.
De hoofdoorzaken van acne zijn vooral hormonaal en houden geen verband met vitamine- of mineraalgebreken. Een evenwichtig dieet met veel fruit en groenten voorziet de huid echter wel van de essentiële voedingsstoffen die de huid nodig heeft om puistjes te genezen.
Do's bij acne
Zorg dat je lichaam de nodige anti-oxidanten binnenkrijgt, zoals vitamine A (pompoen en wortels), vitamine E (waterkers en avocado), donker fruit, bessen en rode druiven.
Bananen: hoewel er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van bananen zit (kijk maar eens naar deze video), zitten er veel natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose, in en grote kans dat die zorgen voor puistjes.
De plaats waar de puistjes zich bevinden kunnen je al iets vertellen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval maar dit is wel een goede leidraad. Kin en in de hals: Deze zone van je gezicht wordt gelinkt aan je hormonen, dus ben je ongesteld of gestrest, dan zou je kin onder de puistjes kunnen zitten.
Waarom je pukkels op je wangen krijgt
Deze puistjes zijn meestal te wijten aan een toename van mannelijke hormonen die de talgklieren op deze plekken stimuleren. In tegenstelling tot op de kin, onderdeel van de T-zone, geven pukkeltjes op de wangen niet zoveel weg over de onderliggende oorzaak.