De Grundschule begint met de 1e klas, als de kinderen 6 jaar zijn, in het schooljaar dat ze 7 worden. Kinderen die in augustus geboren zijn gaan pas naar school als ze al bijna 7 zijn, tenzij er een gegronde reden is om het kind al een jaar eerder naar school te doen. De Grundschule loopt tot en met de 4e klas.
In Duitsland starten de kinderen pas op 6- jarige leeftijd met de basisschool. Ze kunnen al eerder naar de kleuterschool (Kindergarten) maar dat is niet verplicht. De schooldag begint voor Duitse kinderen al vroeg: om 07.30 uur.Rond 13.00 uur gaat de school uit.
De Kindergarten, ofwel de Kita, is een vrijwillige dagopvang voor kinderen tot zes jaar. Het is niet vergelijkbaar met de Nederlandse kleuterschool, want het is ook een soort crèche. Elk kind heeft het recht op een plaats, maar de opvang is niet verplicht.
In Duitsland ben je leerplichtig van je zesde tot en met je achttiende. Je moet dus twaalf jaar lang onderwijs volgen, waarvan minstens negen jaar (in sommige deelstaten tien jaar) op een voltijdopleiding, twee jaar mag je deeltijdonderwijs volgen (bijvoorbeeld een beroepsopleiding).
Sinds 1959, meer dan 30 jaar, bestaat op Duitse middelbare scholen de mogelijkheid Nederlands als vreemde taal te leren. Thans wordt Nederlands op ruim 100 scholen gegeven. Het leeuwedeel hiervan bevindt zich in een strook van ruim 50 kilometer breed langs de Nederlandse grens.
De schooldagen beginnen vroeg, om 7:20. De meeste kinderen komen lopend naar school, zelfstandig, in groepjes met vriendjes/klasgenoten. De schooldag eindigt om 13:00 (3 keer in de week) of 12:00 (2 keer in de week). De kinderen hebben altijd huiswerk, vanaf de 1e schooldag, meestal duits en mathematik.
Omdat Nederlanders Duits op school leren, zijn ze geneigd om Duits te spreken als zij een Duitser tegenkomen. De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat Duitsers het Nederlands ook bovengemiddeld goed kunnen verstaan, zeker in globale situaties.
Voortgezet onderwijs
Op 10 tot 11-jarige leeftijd maken Duitse kinderen een keuze voor het vervolgonderwijs. Zij kunnen (meestal) kiezen uit de volgende onderwijssoorten: De Hauptschule duurt vijf of zes jaar (dit verschilt per deelstaat) en is vergelijkbaar met vmbo kader.
Geen collegegeld
Studeren in Duitsland is goed voor je portemonnee. Je betaalt geen collegegeld, de kosten voor levensonderhoud zijn vaak laag en je kunt je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Puntzak snoep
Niet voor niets heet de Schultüte in sommige regio's Zuckertüte: deze puntzak is voornamelijk gevuld met zoete lekkernijen. Ieder kind krijgt zo'n kleurrijke verrassing van zijn ouders cadeau bij het begin van zijn lagere schooltijd, dus op een leeftijd tussen 5 en 7 jaar.
Ook de andere landen in het lijstje, Afghanistan (46 procent van de kinderen gaat niet naar school), Soedan (45 procent), Niger (38 procent) en Nigeria (34 procent), tonen hoe humanitaire situaties en langdurige crises kinderen van school houden.
Het Gymnasium stoomt leerlingen klaar voor het wetenschapelijk onderwijs aan Universität of Hochschule, net als het gymnasium of atheneum in Nederland. Verschil is dat er op een Duits Gymnasium niet per se Grieks wordt gegeven, maar wel Latijn als keuzevak.
In alle deelstaten van Duitsland gaan leerlingen vanaf 6 jaar naar de basisschool, de Grundschule. Het onderwijs duurt 4 jaar in de meeste deelstaten, 6 jaar in de deelstaten Berlijn en Brandenburg.
Bovendien zijn er verschillen in voorschriften tussen private en staatsscholen, ook wat betreft de schooltijden. Maar er zijn wel wat grote lijnen, die anders zijn dan bij ons: Gewoonlijk duurt een schooldag er van 7u30 of 8u tot 13u of 13u30, met in hogere graden en in het secundair onderwijs ook lessen na de middag.
Anders dan in Nederland duurt de basisschool in Duitsland 4 jaar (leeftijd van 6 tot 10 jaar).
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland.
Het Nederlandse onderwijssysteem is anders dan het Duitse, maar over het algemeen is een VWO-diploma equivalent aan het Abitur en het HAVO-diploma aan de Fachhochschulreife.
Het vwo duurt 6 jaar (leeftijd: 12-18 jaar) en bestaat uit atheneum, tweetalig onderwijs (tto), gymnasium, vwo-technasium en vwo-plus. Ongeveer 20% van de basisschoolleerlingen gaat naar het vwo.
De Duitsers tellen door vanaf de eerste klas van de Grundschule. Die duurt vier jaar, dus tot en met groep vier. Leerlingen zijn dan een jaar of negen, tien oud.
Het voortgezet onderwijs (of ook wel 'middelbare school') is het onderwijs dat volgt op de basisschool. Meestal gaat een kind naar het voortgezet onderwijs als hij ongeveer 12 jaar oud is en groep 8 heeft afgesloten met een schooladvies.
Op welke leeftijd naar groep 3? Tot 1986 was het helder: werd je kind vóór 1 oktober zes jaar, dan ging hij door naar groep 3. Nu is er geen harde grens meer. De leerkracht moet bij alle kinderen zelf inschatten of ze klaar zijn voor groep 3.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Het is voor Nederlanders heel makkelijk om Duits te leren
Aan het begin moet je een beetje aan de uitspraak letten en de naamvallen kunnen soms lastig zijn. Maar Duits is voor Nederlanders geen moeilijke taal om te leren, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld Fransen, Amerikanen of Chinezen.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen. Voor sappig Nederlands moet je in Suriname zijn.