Jonge kindjes tussen 6 maanden en 3 jaar krijgen er het vaakst mee te maken. Na 5 jaar is valse kroep eerder uitzonderlijk.
Dit komt meestal door een virus. Het slijmvlies in de keel wordt daardoor dikker. Hierdoor krijgt uw kind het benauwd en moet het hard hoesten. Dat hoesten klinkt een beetje als een zeehond (blafhoest).
Klachten en symptomen
Kenmerkend voor kroep zijn een blafhoest, stridor, heesheid en moeite met ademhalen, verschijnselen die 's nachts vaak erger worden. De blafhoest wordt vaak beschreven als de roep van een zeehond of zeeleeuw.
Difterie of kroep is een uiterst zeldzame, maar ernstige en besmettelijke infectieziekte.
Volwassenen of oudere kinderen kunnen ook pseudokroep krijgen, maar die zullen er meestal niet zo ziek van worden. Bij deze leeftijdsgroep blijft het vaak bij een verkoudheid en een hese stem.
Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd. Als we tegenwoordig spreken van kroep bij kinderen dan wordt meestal pseudokroep of valse kroep bedoeld. Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd.
Meestal is valse kroep onschuldig, maar een aanval is een zeer beangstigende ervaring. Door het virus of de bacterie zwellen de bovenste ademhalingswegen op. Daardoor heeft het slachtoffer moeite met ademen. Een aanval duurt meestal niet langer dan een paar uur.
Nee, u kunt pseudokroep niet voorkomen omdat het een virus is. In principe kan iedereen dit oplopen. Wat u wel kunt doen, is het toepassen van goede (hand)hygiëne en uw kind aanleren om bijvoorbeeld in de elleboog te hoesten/niezen.
De symptomen van pseudokroep zijn blafhoest, een piepende ademhaling, heesheid en benauwdheid. Pseudokroep treedt vooral 's avonds en 's nachts op. Hoe krijgt uw kind valse kroep? Pseudokroep wordt, bij kinderen die gevoelig zijn, veroorzaakt door virussen die ook gewone luchtweginfecties veroorzaken.
Pseudokroep is besmettelijk. Als een besmet persoon hoest, niest of praat, komen er druppeltjes vocht in de lucht, die vervolgens anderen kunnen besmetten. Volwassenen en oudere kinderen worden meestal niet zo ziek van pseudokroep, het blijft vaak bij een verkoudheid en soms wat heesheid.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, maar kan zich ook herhalen. Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar. Meestal gaat er een verkoudheid met hoesten aan vooraf.
Blijf kalm en stel je kind gerust. Bij erg huilen en schreeuwen zwellen de slijmvliezen meer, waardoor de benauwdheid nog verergert. Soms is de aanval zo erg dat het verstandig is een arts te raadplegen, maar valse kroep is normaal gezien een onschuldige infectie.
Pseudokroep is een ontsteking van een deel van de luchtwegen (de larynx of het strottenhoofd). De oorzaak is een infectie door een virus (virale infectie). Enkele kenmerken zijn een zware blafhoest en benauwdheid. Pseudokroep kan snel opkomen en in 'aanvallen' verlopen.
Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen. De ziekte kan tot twee weken aanhouden, vaak is het kind echter na 2 tot 3 dagen weer geheel de oude.
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Bel direct uw huisarts: als uw kind benauwd is. als uw kind veel sneller ademt dan normaal (ook als uw kind rustig zit of ligt) zo snel ademt dat uw kind niet kan drinken (of als uw kind al wat ouder is: maar een paar woorden achter elkaar kan zeggen)
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Hoesten is dus een nuttige reflex die u niet zomaar mag onderdrukken. Een acute hoest kan tot drie weken duren. Duurt de hoest langer, dan spreek je van een chronische hoest. Kinderen tot zes jaar kunnen makkelijk zes tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie hebben.
Het is belangrijk om het ophoesten van de slijmen te bevorderen en de lucht te bevochtigen. Kleine kinderen hebben nog te weinig een hoestreflex en dan kan kinesitherapie nuttig zijn (autogene drainage). Oudere kinderen moeten gestimuleerd worden om goed op te hoesten. Opnieuw is een goede neushygiëne erg belangrijk!
Indien je een aerosoltoestel in huis hebt, kun je verstuiven met inhalatiecorticoïden (Budesonide) of via de mond druppels corticoïden (Celestone) toedienen. Uiteraard moet ook dit altijd na advies van de arts gebeuren!
"Een longontsteking komt maar heel zelden voor bij mensen die alleen hoesten en verder gewoon gezond zijn. Een longontsteking wordt veroorzaakt doordat slijm diep in de longen blijft zitten waar vervolgens een bacterie in gaat groeien.
Symptomen van bronchitis bij kinderen
Wanneer kinderen bronchitis hebben, moeten ze veel hoesten. Ook kan uw kind zich benauwd voelen of een snelle piepende adem hebben. Andere symptomen zijn: een verhoging, koorts, slijm ophoesten en overgeven tijdens het hoesten. Verder kunt u bijhouden wanneer uw kind moet hoesten.