In veel Aziatische culturen wordt een lange vingernagel vaak gezien als een teken van rijkdom en schoonheid. Het is dus niet vreemd op als je mannen voorbij ziet komen met enorm lange nagels, veelal aan hun pink. En ondanks dat het staat voor rijkdom en schoonheid is het ook een praktisch iets.
Voor wie het fenomeen niet kent: een coke-nagel is een vingernagel die wat langer is dan de andere om een schepje te kunnen vormen voor een 'vluggertje' cokesnuiven. Meestal gaat het om de pink, en vaak laten jongeren precies die nagel wat doorgroeien om stoer te doen.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Nagels groeien als nieuw gevormde cellen die de nagelplaat naar voren drukken. Bij iedereen verschilt de snelheid hiervan, maar gemiddeld groeien nagels ongeveer 3mm per maand. Dit betekent dat het ongeveer zes maanden duurt voordat een vingernagel helemaal uitgegroeid is. Bij sommige mensen groeien nagels minder snel.
Nagels zijn gemaakt van eiwit
Menselijke nagels zijn gemaakt van keratine. Dat is een eiwit dat ook in de hoeven en hoorns van dieren zit. Keratine is trouwens ook een belangrijk bestanddeel van haar.
Door warmte en zonlicht kunnen je nagels sneller groeien. Hoe snel je nagels groeien heeft ook te maken met je leeftijd en je genen.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Die stoppels waren op het moment van sterven vaak nog niet zichtbaar. Hetzelfde geldt voor nagels: die lijken na iemands dood langer dan voor iemands overlijden. De conclusie is dan snel getrokken: na je dood doen je haren en nagels alsof er niets aan de hand is en groeien ze gewoon nog even verder.
Belangrijke functie. De nagel heeft als belangrijkste functie om de zenuwuiteinden van onze vingers en tenen te beschermen. Dankzij de nagel hebben we gevoel in onze vingertoppen en tenen. Daarnaast voorkomt het ook dat er op de plekken eelt kan ontstaan, wat de gevoeligheid weer in de weg zou zitten.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
De langste nagel is 197 centimeter, de kortste "slechts" 164 centimeter: de vingernagels van de Indiër Shridhar Chillal (82) waren de langste ter wereld. Tot nu, want de man is er klaar mee en liet ze afzagen. Met een elektrische zaag zijn de imposante nagels van Shridhar Chillal verwijderd.
Witte nagels kunnen een indicatie zijn van diabetes of hartfalen. Witte nagels met donkere randen kunnen wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Mat witte nagels met een roze streep(je) aan de top wordt Terry nails genoemd.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Als je een groot maantje hebt op een goed doorbloede nagel, pompt jouw hart te snel en heb je waarschijnlijk een hogere bloeddruk. Als je echt nooit witte halve maantjes op je nagels ziet, kan dit betekenen dat je een lage bloeddruk, problemen met je bloedsomloop en/of een wat zwakker hart hebt.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
Arganolie heeft bewezen nagels schoon en sterk te kunnen houden. Kokosolie – deze olie is rijk aan laurinezuur wat helpt de nagels gezond te maken. Palmpitolie – deze olie houdt de nagels sterk. Olijfolie – ook goed voor de nagels en overal verkrijgbaar.
Blauwe of paarse nagels
Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt. Blauwe of paarse nagels dus.
Wat zijn de halve maantjes? De halve maantjes zijn de lichtere stukjes op de nagel die grenzen aan de nagelriem. Deze worden in de medische wereld ook wel lunula genoemd, wat Latijns is voor maantje. De lunula is feitelijk het orgaan dat je nagel maakt en loopt onder de nagelriem nog iets verder door.
Gele nagels kunnen wijzen op schimmelnagels. Een schimmelnagel is witgeel bij de nagelranden, wordt dik en kan een brokkelige textuur krijgen. De nagel kan door de schimmel zelfs deels of geheel loslaten. Het is het best om uw huisarts te raadplegen voor de juiste behandeling.
Volgens podotherapeut Mieke Pero uit Geldrop, is het antwoord vrij simpel en heeft het groeien alles te maken met doorbloeding. Simpel gezegd: doordat je je vingers altijd gebruikt en niet afsluit van zuurstof, groeien je vingernagels sneller dan je teennagels.
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.