Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Vanaf een jaar of 7 gaan kinderen meer zweten. Zweet is in principe reukloos, maar door huidbacteriën die het transpiratievocht afbreken, ontstaat die typische geur.
Ook zweten ze vaker en sneller. Met name baby's en jonge kinderen zweten snel, doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt nog in ontwikkeling is. Tevens slapen baby's en jonge kinderen dieper én vaker, waardoor het lichaam de lichaamstemperatuur op peil houdt door middel van transpiratie.
Zweten is heel normaal, bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Transpiratievocht is van nature geurloos, maar kan vies ruiken als het in contact komt met bacteriën.
Er is geen specifieke leeftijd waarop kinderen mogen beginnen met het gebruiken van deodorant. Merk je dat je kind okselgeur begint te ontwikkelen, dan is het aan te raden te starten met een milde, natuurlijke deodorant.
Kinderen komen steeds jonger in de puberteit, ze gaan dus steeds jonger gebruik maken van deodorant. Kies dan een deodorant die niet schadelijk kan zijn als je het vaak en jaren lang gebruikt. Kies voor een milde zachte deodorant zonder aluminium, parabenen en andere schadelijke stoffen.
Een belangrijke functie van zweten is het handhaven van de lichaamstemperatuur. Wanneer de lichaamstemperatuur van je kind hoger dreigt te worden, zoals bij inspanning en warmte, gaat je kind zweten. Het zweet verdampt, waardoor de huid van je kind afkoelt. De temperatuur van het lichaam zal hierdoor constant blijven.
Zweten. Aan het begin van de puberteit gaan bij kinderen de zweetklieren onder de oksels, voeten en bij de geslachtsdelen werken. Dit gebeurt onder invloed van hormonale veranderingen. Het is goed om in de gaten te houden of je kind elke dag de oksels en voeten met zeep wast.
Peuters leren door te ruiken, zien, horen, voelen en proeven.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Overmatig zweten kan op zichzelf meestal geen kwaad, maar het kan wel ernstige psychologische gevolgen hebben. Als je last hebt van hyperhidrosis, is het belangrijk om daar niet mee te blijven rondlopen. Een arts kan je helpen een effectieve behandeling te vinden.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Oestrogeen zorgt niet alleen voor je maandelijkse eisprong, het heeft nog veel complexere functies in je lichaam. Het is onder andere direct gelinkt aan je hypothalamus en helpt daarmee je lichaamstemperatuur onder controle te houden. En dat doet je lichaam onder andere door het produceren van zweet!
Zweten zuivert je huid
Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael. En zoals je weet, werken de peptiden in transpiratievocht desinfecterend.
Kinderen gebruiken een andere strategie dan volwassenen om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Die is minder gericht op verdamping van zweet, en meer op droge warmteafvoer door hun relatief grotere huidoppervlak ten opzichte van het lichaamsvolume. Dat stelt hen in staat om zweet efficiënter te verdampen.
Vroege kenmerken hoogbegaafdheid
Snel gaan lopen (bijvoorbeeld met 10 maanden) Vroeg praten en over een grote woordenschat (met 1,5 jaar al 200 woorden of meer) beschikken. Snel inzicht in oorzaak en gevolg krijgen. Al vroeg alert zijn met veel aandacht voor de wereld om hem heen.
Hoe vaak moet je je kind wassen? Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.
Je kunt je kind het beste 's avonds in bad doen. Zo kan hij schoon en lekker rozig zijn bedje in. Als jij hem eerst wast (hij kan jou daar natuurlijk bij helpen), kan hij zich daarna even uitleven. Een kwartiertje in bad is lang genoeg: zo kan hij niet te veel afkoelen en droogt zijn huid niet uit.
Baby's en kleine kinderen zijn kwetsbaar bij hitte. Zij kunnen zichzelf er nog niet goed tegen beschermen. Kinderen die last hebben van de hitte zijn sneller moe, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen. Soms gaan ze sneller ademen en lijken ze benauwd.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Zweten door stress of angst ruikt anders dan zweten door inspanning doordat ons lichaam verschillende zweetklieren heeft. Zweet door inspanning wordt geproduceerd door exocriene zweetklieren. Zweet door angst of stress wordt geproduceerd door exocriene en apocriene zweetklieren.
Normaal zweet iemand ongeveer een halve tot een hele liter per dag. Als je veel beweegt op een hete dag, kan dat wel oplopen tot zeven liter! Andere normale oorzaken van zweten zijn: opvliegers in de overgang, en angst of stress. Zweten is dus normaal.
Hormonen & zweetklieren
Ook tijdens je menstruatie zijn je hormonen anders en kan je zweet meer stinken. Zweet wordt geproduceerd door de ecocriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.