Hoe meet ik de wifi-snelheid? Met de speedtest van Online.nl kun je met je mobiel in en rondom je huis het wifi-signaal meten. Zo weet je op welke plekken het wifi-signaal minder sterk is. Zorg er wel voor dat je verbonden bent via wifi en niet via 3G, 4G of 5G, anders meet je de verkeerde verbinding.
De snelste en eenvoudigste manier om je WiFi-snelheden te meten is met behulp van een gratis test in je browser, zoals de test die aangeboden wordt door het bedrijf OOKLA op Speedtest.net.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Welke internetsnelheid goed is hangt af van je eigen gebruik. Als je vaak iets downloadt, uploadt en veel films kijkt via internet heb je sneller internet nodig, dan als je alleen je mail gebruikt en je internet browser. De gemiddelde internetgebruiker heeft genoeg aan 50 tot 100 Mbit/s.
De basis: Speedtest.net
Een van de bekendste manieren om je internetsnelheid te meten is Speedtest.net van Ookla. Het duurt maar een paar seconden om je te vertellen of je netwerk goed werkt of niet.
De signaalmeter is een handige optie in de WiFi Analyzer app. Je kunt hiermee zien hoe sterk je signaal is. Hoe verder naar rechts (in het groene gedeelte), hoe beter je signaal. Loop rond door je huis en tuin (dat is het handige van een Android app) en test overal de kwaliteit van je signaal.
Een van de beste in zijn soort is Network Analyzer Pro. Hoewel je voor deze app wel wat centen moet dokken (lees: $3,99), kan je er een heleboel mee. Zo kan je inzien hoe je internetverbinding ervoor staat, of je je wifi verkeerd hebt ingesteld en of er problemen zijn met servers in de buurt.
200 Mbps: voor zwaardere internetgebruikers
Dit is een ruime snelheid die het makkelijker maakt om snel grote bestanden te downloaden, en om te gamen zonder vertraging. Vooral wanneer meerdere personen de verbinding gebruiken.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.
Een goede internetsnelheid verschilt per situatie. Voor iemand die alleen woont en internet beperkt gebruikt, bijvoorbeeld voor e-mail en browsen, is een lage internetsnelheid van 20 Mbit voldoende. Wie samenwoont en tegelijkertijd internet gebruikt, is beter af met 50 Mbit.
Tot 100 Mbit/s: betrouwbare verbinding voor de standaard gebruiker. Met deze snelheid kun je tv-kijken op meerdere televisies en tegelijkertijd mailen, downloaden en via Netflix een filmpje streamen. Handig voor gezinnen met kleine kinderen, want gezamenlijk tv-kijken gaat met deze snelheid zonder problemen.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Daarnaast is het fijn om ook nog een objectieve speedtest te doen, bijvoorbeeld Speedtest by Ookla. Speedtest by Ookla heeft tevens voor smartphones en tablets een app om een speedtest uit te voeren. Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de snelheid, is het van belang een speedtest een aantal keer ter herhalen.
Werk je met verouderde apparatuur (ouder dan 5 jaar), dan is de kans groot dat je er niet de gewenste internetsnelheid op kunt halen. Verouderde hardware en software zijn vaak de veroorzaker van traag internet.
Bij een speedtest wordt eerst een klein voorbeeldbestand gedownload of ge-upload. Daarna volgt de werkelijke test met een groter bestand. De test bepaalt de gemiddelde upload- en downloadsnelheid en geeft dit aan je door.
5G is met een maximale snelheid van 500 Mbit/s nu nog even snel als 4G. Sites laden daarmee supersnel op je telefoon. Ook verstuur en ontvang je via WhatsApp snel foto's en video's. In 2022 komt de 5G-frequentie beschikbaar die hogere snelheden mogelijk maakt.
50 Mbit/s is prima voor de alleenwonende thuiswerker. 100 Mbit/s is betrouwbaar als je beiden thuiswerkt. 200 Mbit/s is stabiel als je streamende en gamende kinderen hebt en zelf wil thuiswerken.
Met 1 gigabit internet is de downloadsnelheid 1 gigabit per seconde. Oftewel: 1000 Mbit glasvezelinternet per seconde.
Een 4K-decoder of 4K-tv-ontvanger (als je via de tv-aanbieder kijkt). Voldoende internetsnelheid (minstens 25 Mbit/s per 4K-zender).
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Zoals de naam al doet vermoeden analyseert Wifi Analyzer de verbindingen in de buurt, waaronder jouw wifi-verbinding. De app laat je vervolgens meer informatie zien over de wifi-netwerken, zoals de sterkte, of het een 2,4GHz- of 5GHz-verbinding is en welk kanaal het wifi-netwerk gebruikt.
Heb je een router die wel beide frequentiebanden ondersteunt maar slechts één frequentie tegelijk kan gebruiken, dan kun je in de instellingen van je router aangeven of je 2,4 of 5 GHz wilt gebruiken. In de handleiding van je router lees je hoe dit voor jouw specifieke router doet.
Met het gratis programma inSSIDer kun je zien welke netwerken in de buurt zijn, hoe sterk het signaal is en op welk kanaal deze uitzendt. Test met dit programma de resultaten als je je router op kanaal 1, 6 of 11 hebt en kies het beste WiFi kanaal.