Kinderen ouder dan 3 jaar en volwassenen mogen dan wel zonder gordel op de achterbank zitten. Heeft jouw auto voorin en achterin geen gordels? Dan mag je kinderen jonger dan 3 jaar niet vervoeren. Kinderen ouder dan 3 jaar en kleiner dan 135 cm mogen dan alleen maar achterin zitten.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Laat je baby achteruit zitten
Want het nekje is bij jonge kinderen kwetsbaar, omdat het hoofd in verhouding zwaar is. Als je baby achteruit zit, wordt het nekje tijdens een botsing beter beschermd.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Voor kinderen tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
Ouders moeten hun baby's tot 15 maanden achterstevoren in een auto laten meerijden. Het is volgens deskundigen nóg beter om zelfs kinderen tot vier jaar omgedraaid te vervoeren.
Er is dus géén sprake van verplicht achterwaarts vervoeren tenzij het de R129 (i-Size) stoel betreft die tot 15 maanden wél tegen de rijrichting gebruikt moet worden. Maar óók daar komt uw kind niet meer voor in aanmerking en kunt u uw zoon gewoon op dezelfde wijze vervoeren zoals dat ook in Nederland verplicht is.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.
In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.
Is je kind kleiner dan 1m35, dan is een geschikt kinderzitje of verhogingskussen verplicht, ongeacht of je kind voor- of achteraan in de wagen zit. Hou je je hier niet aan, breng je niet alleen je kind in gevaar, maar riskeer je ook een zware boete.
Veiligheidsnormen en testen
In een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje mag je kind in theorie voorwaarts vervoerd worden zodra ze 9 kg wegen – gemiddeld is dat op het moment ze 9 maanden oud zijn. Een i-Size autostoeltje moet steeds achterwaarts georiënteerd zijn tot je kindje 15 maanden oud is.
Leeftijd is geen beperking
De wet is duidelijk: elk kind jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moet reizen in een zitje aangepast aan zijn gewichtscategorie. Let op: in sommige landen bedraagt de limiet 1,50 meter. Bovendien zijn oude wagens zonder veiligheidsgordels verboden voor kinderen van minder 1,35 meter.
Bij een losse ISOFIX-base klik je het baby-autostoeltje gemakkelijk op de base. Het gebruik van een gordel wordt daardoor overbodig. De kans op verkeerde installatie van een autostoeltje is met ISOFIX veel kleiner dan bij het gebruik van een autogordel. Naast het veiligheidsaspect bied een ISOFIX-base ook veel gemak.
Maat 128: 8 jaar (lichaamslengte 123-128 centimeter) Maat 134: 9 jaar (lichaamslengte 129-134 centimeter) Maat 140: 10 jaar (lichaamslengte 135-140 centimeter) Maat 146: 11 jaar (lichaamslengte 141-146 centimeter)
Een zitverhoger is het opvolg stoeltje van een autostoel. Zitverhogers met een rugleuning gebruik je voor kindjes vanaf 4 jaar. De rugleuning en de hoofdsteun pas je gemakkelijk aan op de lengte van je kindje, zodat hij of zij altijd in de juiste houding zit.
De veiligheid op een zitverhoger blijft beperkt tot de bescherming van de gewone autogordel. Je kind heeft geen zijdelingse bescherming en ook de rug en de nek blijven kwetsbaar.
Je mag zoveel kinderen meenemen als er zitplaatsen in de auto zijn. Iedere inzittende moet op een eigen plek zitten. Op je kentekenbewijs staat aangegeven hoeveel officiële zitplaatsen de auto heeft. En ieder kind moet beschikken over een eigen gordel.
Hoeveel kinderzitjes passen er achterin welke auto model? Op de tweedehands markt zijn voldoende modellen waar je 3 kinderzitje auto achterin kunt monteren. Voldoende ruimte voor 3 kinderen op de achterbank. De Gordels achterin de auto zijn te kort.
Voor de oudere kinderen is de autostoel groep 3 bedoeld. Deze stoeltjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 22 kilogram en tot 36 kilogram. Vaak zijn de autostoeltjes voor groep 3 te koop als groep 2-3 combi waarbij de rugleuning afneembaar is voor grotere kinderen.
De autostoeltjes uit groep 1 zijn geschikt voor kinderen met een lengte tussen de 60 en 105 cm. Vanaf 15 maanden mag jouw kleintje volgens de wet voorwaarts in het autostoeltje zitten. Tot die tijd moet je kindje in achterwaartse positie in de auto geplaatst worden.
Autostoeltje Groep 2
De stoelen in autostoel groep 2 zijn geschikt voor kinderen met een gewicht van 15 tot 25 kilogram en een lengte van van 1 meter tot 135 centimeter. Deze zitjes zijn verstelbaar in hoogte zodat uw kind hoog genoeg zit voor zijn/haar lengte. De autostoelen bieden ondersteuning en comfort.
3 smalle zitverhogers
Zijn alle 3 je kindjes ouder dan 4 jaar? Kies dan voor 3 smalle zitverhogers met rugleuning, zodat ze veilig naast elkaar op de achterbank passen. De meeste auto's hebben geen isofix bevestiging voor de middelste stoel. Hierdoor bevestig je deze autostoel alleen met de 3 punts autogordel.
Controleer bij aanschaf hoe oud het stoeltje is en wat de levensduur is. ANWB legt uit: 'Bij alleen gebruik in de auto is de levensduur van een autostoeltje zo'n zeven tot tien jaar. Check dit voor de zekerheid bij de desbetreffende fabrikant.