In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.
Officieel luidt het advies: jongens en meisjes van 8, 9, 10 en 11 jaar laat je best hooguit een dertigtal minuutjes onbewaakt achter. Over het algemeen kunnen we stellen dat een kind van 12 jaar meer dan drie uur alleen thuis kan blijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet 's nachts.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Voor kinderen onder de 12 is het volgens haar sowieso geen goed idee om langere tijd alleen thuis te zijn, zonder dat er iemand is om een oogje in het zeil te houden.
Als je graag wil oppassen, kan dit vaak al vanaf een jaar of 14. De meeste kinderen hebben op dat moment wel genoeg zelfstandigheid om een paar uur voor jongere kinderen te zorgen. Baby's zijn vaak nog wel wat lastig, maar kleuters en jonge kinderen moeten geen probleem zijn.
9-10 jaar: 20.00 - 20.30 uur. 11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken. Tot 18 jaar zijn kinderen minderjarig.
Wat mag ik als ik 13 jaar ben? Je mag betaalde klusjes doen buiten schooltijden en een baantje hebben op zaterdag en in de schoolvakanties; Je kunt lid worden van de medezeggenschapsraad op school; Je mag een eigen account aanmaken op Instagram, Snapchat, TikTok en Facebook.
Je baby alleen thuis laten is strafbaar
Hulpbehoevende kinderen, zoals baby's, mag je wettelijk gezien niet alleen thuis laten zonder toezicht. Dit gebeurt wel, maar is dus strafbaar! Laat je baby dus NOOIT alleen! Artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht > Verlating van hulpbehoevenden.
Een kind tot zeven jaar wordt gezien als hulpbehoevend, en deze mag dan ook nooit alleen blijven. Zelfs niet overdag voor een korte tijd, en ook niet in de auto, op het schoolplein buiten schooltijd, of in de speeltuin.
"Maar elk kind is anders. Zo ken ik een meisje van zeventien dat nog niet alleen thuis durft te blijven en kunnen sommige kinderen het al rond hun zesde. Als ouder ken je je kind het beste." Maar om er echt achter te komen of je een kind alleen kan laten, moet je het met hem of haar zelf bespreken, adviseert Bontekoe.
Volgens de Belgische wetgeving is een kind alleen thuis laten niet strafbaar. Een kind jonger dan twaalf alleen achterlaten in de auto is dat wél. Je blijft aansprakelijk voor je kinderen tot ze achttien zijn. Alles wat ze doen, valt dus onder jouw verantwoordelijkheid, ook als je er niet bij bent.
12-15 jaar: tussen 21:00 uur en 21:30 uur. 15-17 jaar: tussen 21:30 uur en 22:00 uur. 17-18 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur.
De houding van een puber wordt over het algemeen gekenmerkt door een groeiende volwassenwording en de zoektocht naar een eigen identiteit. Regelmatig kan het kinderlijke gedrag nog naar voren komen in de eerste jaren van de puberteit. Daarnaast kunnen pubers vaak dwars en opstandig zijn.
Je mag, met instemming van jouw ouders, een euthanasieverzoek indienen. Vanaf je 12e moet de rechter volgens de wet jouw mening vragen en meenemen in zijn beslissing die over jou gaat. Dit heet een kindgesprek. Je kunt een formeel verzoek indienen bij de rechtbank.