U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig. De Belastingdienst, uw ziektekostenverzekeraar en andere instanties schrijven u aan met de naam die u heeft gekozen. Uw officiële achternaam wijzigt hierdoor niet.
Online naamsverandering aanvragen
Als je online een verzoek indient, duurt het vijf werkdagen.
U kunt uw naamgebruik (laten) registreren in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar u staat ingeschreven. De BRP geeft dit door aan overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
U mag de achternaam van uw partner gebruiken als u getrouwd bent of als u geregistreerde partners bent. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik, uw eigen officiële achternaam wijzigt niet. U heeft hiervoor geen toestemming van uw partner nodig.
Door het trouwen op zich verandert er niets aan uw achternaam. Maar huwelijkspartners hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaar achternaam (geslachtsnaam) te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners.
Naamrecht bij trouwen
Als je allebei de Nederlandse nationaliteit hebt, betekent dat, dat je achternaam bij het trouwen wordt bepaald door het Nederlandse naamrecht. In het Nederlands naamrecht zal je je eigen achternaam behouden. Je paspoort blijft dus officieel je eigen, aangeboren achternaam behouden.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Als u uit elkaar gaat. Uw identiteitsbewijs blijft geldig als u uit elkaar gaat. Ook als het huwelijk of geregistreerd partnerschap voorbij is, mag u de achternaam van uw ex-partner nog op uw identiteitsbewijs laten vermelden. Dit geldt totdat u een nieuw huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.
Op officiële documenten, zoals je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, blijft altijd je aangeboren achternaam staan. Wel heb je via naamgebruik de mogelijkheid om te kiezen welke naam je in het dagelijks leven wilt gebruiken, dit kan dus de achternaam van je partner zijn!
Justis behandelt iedere aanvraag met de grootste zorgvuldigheid. Registratie en verwerking van uw aanvraag duurt op dit moment maximaal 3 weken. Alleen met de juiste documenten en gegevens kan Justis uw aanvraag verder in behandeling nemen. Daarom beoordeelt Justis na registratie of uw aanvraag compleet is.
Bij gehuwden en geregistreerde partners die hun eigen naam achter de naam van hun partner voeren, wordt de eigen naam ook met een kleine letter geschreven. Zo wordt het Janneke ten Berge-van der Meulen, maar mevrouw Ten Berge-van der Meulen.
Vermelding 'naam voor het huwelijk' en 'naam na het huwelijk' in het trouwboekje is hetzelfde. U heeft wellicht bij de melding opgegeven welke naam u wilt gaan dragen na het huwelijk en nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld.
Wat kost een achternaamswijziging? Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-.Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.
Namen op trouwkaarten
Haar naam wordt dus als eerst vermeld op de trouwkaart voor de bruiloft. Na de bruiloft wordt op alle officiële communicatie de naam van de man eerst genoemd. Dit is een etiquette waar je je aan kunt houden, maar natuurlijk niet verplicht is.
De officiële regel luidt namelijk: zolang je nog niet getrouwd bent, neemt de man zijn positie nog niet in als hoofd van het gezin. Dit betekent dus dat de vrouw op de eerste plaats komt volgens het ladies first-principe en je haar naam dus als eerst vermeldt op de trouwkaart.
Wilt u uw achternaam laten veranderen? U kunt hiervoor een verzoek indienen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De gemeente past achteraf uw gegevens aan in uw geboorteakte en in de Basisregistratie Personen (BRP).
Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
Achternaam wijzigen in die van een andere ouder of verzorger (B1) Bent u meerderjarig? Dan kunt u uw naam wijzigen in de achternaam van de andere ouder, de partner van de ouder, een pleegouder of verzorger.
Huwelijk doorgeven aan de belasting
De belastingdienst hoort vanzelf van de gemeente of en wanneer jullie zijn getrouwd. Dat hoef je dus niet zelf door te geven. Scheelt weer. Ook als je gaat samenwonen nadat jullie getrouwd zijn, geeft de gemeente dit vanzelf door.
Ondertrouw is verplicht en zonder ondertrouw mag je in Nederland niet trouwen. Je gaat tijdens je verloving (het moment dat je ten huwelijk gevraagd wordt) in ondertrouw. Dit kan op vanaf een jaar voor je officiële trouwdatum en uiterlijk 2 weken van tevoren.
Iedereen moet een officiële achternaam hebben, dat wil zeggen een achternaam die bij de overheid geregistreerd is. Deze verplichting is twee eeuwen geleden tijdens de Franse Tijd ingevoerd, toen ons land deel uitmaakte van het keizerrijk onder N. Bonaparte. EVRM Tegelijkertijd is iemands naam ook een recht.
Achternaam van de moeder
Wilt u als moeder de achternaam van uw kind veranderen in uw eigen achternaam? Dan moet u toestemming vragen aan Dienst Justis. U krijgt de toestemming alleen als: u het ouderlijk gezag heeft over uw kind.
Sinds 1 januari 1998 mogen ouders bij de geboorte van hun eerste kind samen de achternaam van hun kind kiezen. Het kind kan dan de achternaam van de vader of van de moeder krijgen. Is deze keuze eenmaal gemaakt, dan kan de keuze niet meer ongedaan gemaakt worden.