Aan het Olympisch toernooi dameshockey doen twaalf landen mee: Nederland, gastland Japan, Argentinië, Australië, China, Spanje, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en India.
De internationale hockeyfederatie (FIH) heeft in totaal 138 landen die zijn aangesloten. Ondanks dit hoge aantal landen, zijn er volgens het IOC te weinig mensen die de sport echt beoefenen. In landen zoals India, Pakistan, Duitsland en Nederland is de sport nog steeds immens populair.
Met 2520.64 punten gaat België dus aan de leiding gevolgd door Australië met 2377.36 punten. Nederland is nog steeds de nummer drie van de wereld met 2158.43 punten. Argentinië is vierde voor India, Duitsland, Engeland en Nieuw-Zeeland. Spanje en Canada completeren de top tien van de nieuwe wereldranglijst.
De KNHB rapporteert jaarlijks het aantal leden. De cijfers (in alle gevallen is de peildatum 31 oktober van het huidige seizoen) worden ieder jaar tijdens het Nationaal Hockeycongres gepresenteerd. Per 31 oktober 2020 heeft de KNHB 241.069 leden.
Nummer 1.
Op 1 staat een hockeyclub uit Utrecht. Dit is de hockeyclub Kampong. Het is een hockeyclub met 9 hockeyvelden en 3232 hockeyleden. De hockeyclub Kampong maakt in kleding verschil tussen heren en dames.
Vooral op scholen en universiteiten in Engeland werd vanaf de 19de eeuw veel aan hockey gedaan. De naam hockey is volgens velen afgeleid van het Engelse woord hook (haak), maar sommige Fransen beweren dat het van het Franse woord hoquet (herdersstaf) komt.
Hockey wordt gespeeld op kunstgras. Een hockeyveld is 91,40 meter lang en 55 meter breed. Het veld wordt in tweeën verdeeld door een middenlijn. Aan beide uiteinden van het veld liggen de achterlijnen, met precies in het midden een doel (3,66 meter breed).
De ballen zijn gemaakt van 100% polyvinylchloride (kurk gevuld), wegen 156-163 gram en hebben een diameter van 72/73 [mm].
Waarom wordt het WK hockey voor vrouwen in twee landen gespeeld? Alle landen die het toernooi wilden organiseren, dienden een 'bid' in bij de Internationale Hockey Federatie (FIH). Spanje had dit keer twee varianten ingediend.
De wedstrijden zijn in het Wagener Stadion in Amstelveen nabij Amsterdam en in het Spaanse Terrassa, nabij Barcelona. De wedstrijden in de poule met daarin Spanje worden gespeeld in Terrassa. De wedstrijden in de poule met Nederland vinden plaats in Amstelveen.
Een reguliere hockeywedstrijd bestaat uit 70 minuten. Er zijn 4 delen van 17,5 minuut: kwarten. Na het eerste en het derde kwart is een pauze van 2 minuten. In de rust, na het tweede kwart, volgt een pauze van 5 minuten.
Professionele hockeyers krijgen wél gewoon betaald. Al is het niets vergeleken met de salarissen van Nederlandse profvoetballers, de 'echte toppers' verdienen volgens Dicke tussen de 50.000 en 70.000 euro.
Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober1 van het lopende bonds- c.q. competitiejaar: • Jonger dan 6 jaar: G-jeugd; • 6 of 7 jaar: F-jeugd; • 8 of 9 jaar: E-jeugd; • 10 of 11 jaar: D-jeugd; • 12 of 13 jaar: C-jeugd; • 14 of 15 jaar: B-jeugd; • 16 of 17 jaar: A-jeugd.
De KNHB bestaat vandaag precies 120 jaar. Op 8 oktober 1898 werd in het Krasnapolsky in Amsterdam de Nederlandse Hockey en Bandy Bond opgericht. Hockey was toen nog een exclusieve herenaangelegenheid. Dames moesten wachten tot 1910 voordat ze lid konden worden van een hockeyclub.
Je mag de tegenstander niet: hinderen in het spel door sticks of kleding vast te pakken. intimideren of door blokkeren het spelen verhinderen. benaderen binnen 5 meter als die een bal wil aannemen die bij een lange hoge bal (een 'scoop') naar beneden komt.
Amsterdamse Hockey & Bandy Club
De alleroudste is de Amsterdamse Hockey & Bandy Club.
Alle hockeywedstrijden vanaf de D-jeugd (vanaf 10 jaar) duren vier keer 17,5 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Dit elftal bestaat uit tien veldspelers en één keeper.
1. WFHC Enkhuizen. Met 47 leden is WFHC Enkhuizen de kleinste club van Nederland.
Op de dag van vandaag zijn er 51 799 leden aangesloten bij de Koninklijke Belgische Hockey Bond, verspreid over 98 hockey clubs in gans België. Bekijk hieronder de aantallen per club.