Het is niet verstandig tijdens de zwangerschap te reizen naar gebieden waar malaria voorkomt. Dit geldt nog sterker voor gebieden waar multiresistente malaria voorkomt. Als u toch naar een malariagebied gaat, moet u zeer zorgvuldige anti-muggen middelen nemen.
Af te raden bestemmingen
In deze landen zijn namelijk muggen, die ziektes overbrengen als malaria zika, dengue. Deze zijn gevaarlijk voor jou en je (ongeboren) kind. Het gaat vooral om landen in Afrika, zoals Kenia, Tanzania, Zanzibar, Ghana en Gambia.
Wil je naar Azië en ga je voor zekerheid, kies dan voor Sri Lanka, Taiwan of China. Deze landen zijn Zika vrij.
Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao 'Zika-vrij' verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.
Reizen naar Thailand tijdens uw zwangerschap
Als u besluit om tijdens uw zwangerschap naar Thailand te reizen, dan kunt u dit het beste doen als u tussen de 14 en 26 weken zwanger bent. Het is daarbij wel belangrijk dat u zich fit voelt.
In 2019 is het risico om besmet te worden met het zikavirus in Midden- en Zuid-Amerika en de Cariben sterk afgenomen. Zwangere vrouwen raden we niet langer af om naar deze gebieden af te reizen.
Vermijd malaria, gele koorts en het zikavirus
Een reis naar de tropen is dus geen goed plan, maar niet alleen vanwege de medische voorzieningen. In veel tropische landen komen namelijk ziektes voor zoals malaria, gele koorts en zikakoorts. Die zijn al gevaarlijk als je niet zwanger bent, dus voor zwangeren al helemaal!
Zwangere vrouwen wordt door het RIVM echter afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.
Deze mug komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals Azië, Afrika, Zuid- Amerika, Midden-Amerika en delen van Noord-Amerika.
Op vakantie in de zwangerschap, daar is een naam voor: Babymoon. Lekker nog even samen weg, nu kan het nog. Op vakantie gaan als je zwanger bent kan dan ook prima. De beste periode voor een babymoon is het tweede trimester.
Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.
Zo veel weken ben je zwanger. Op sommige plaatsen in Nederland helpt een huisarts je. Als het nodig is, krijg je hulp van een gynaecoloog of een verloskundige in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je een tweeling krijgt of als je diabetes hebt.
Tijdens je zwangerschap mag je tot 36 weken nog gewoon met ons vliegen. Vanaf 36 weken is dit voor je eigen gezondheid en die van je baby niet meer toegestaan. In een aantal gevallen mag je na je 34e week niet meer vliegen, namelijk: Als je in verwachting bent van een meerling.
De term Babymoon is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en is afgeleid van het Engelse woord 'honeymoon' (huwelijksreis). Nog even samen op vakantie voordat jullie kindje geboren wordt, dat is een Babymoon.
KLM raadt aan om niet meer te vliegen na 36 weken zwangerschap. We raden jou en de baby ook aan niet meteen de eerste week na de geboorte te vliegen. Ben je in verwachting van meerdere kinderen, raadpleeg dan altijd je arts voor de vlucht.
DEET heeft toxische eigenschappen. Neurologische effecten kunnen optreden bij mensen die DEET gebruiken op de huid. Dit wordt echter voornamelijk gezien bij overmatig gebruik. Uit voorzorg wordt geadviseerd de blootstelling tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk te houden.
Zij zijn allemaal op reis besmet geraakt met het virus. Omdat in Nederland de verantwoordelijke steekmuggen niet voorkomen, is verspreiding van het virus binnen Nederland zeer onwaarschijnlijk. Een uitzondering hierop zijn de Nederlandse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, hier komen deze steekmuggen wel voor.
Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.
Zikavirus en zwangerschap
In landen waar de mug die zikavirus overbrengt voorkomt, kunnen zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens besmet raken met dit virus. De kans op besmetting is klein, maar als je besmet raakt kunnen de gevolgen voor de baby ernstig zijn.
Er is een hoog malariarisico in enkele eilanden ten oosten van Flores (Lomblen, Pantar, Alor), Sumba en Irian Jaya. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. Er is matig malariarisico in: de eilanden aan de westkust van Sumatra en Sulawesi.
Testen op het Zikavirus
Er kan door een huisarts, gynaecoloog of verloskundige worden getest in de volgende gevallen: Indien iemand terugkomt uit Zikagebied én klachten heeft die bij het Zikavirus kunnen passen. Wanneer een zwangere terugkomt uit Zikagebied en risico heeft gelopen.
Het zika-virus wordt overgebracht door steekmuggen en veroorzaakt bij mensen een milde ziekte, bekend als zika of de zika-koorts. De ziekte wordt in verband gebracht met microcefalie – een te kleine schedel – bij baby's.
Voor serum was de mediane tijd tot het niet meer kunnen detecteren van het zikavirus 14 dagen en de 95ste percentiel 54 dagen. Voor urine was dit 8 en 39 dagen en voor sperma 34 en 81 dagen. In speeksel en in vaginale afscheiding werd bij weinig patiënten virus-RNA aangetroffen.
De 22 wekenprik is de nieuwe naam voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Deze vaccinatie kan je halen vanaf de 22e week in je zwangerschap. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. De verloskundige of gynaecoloog geeft je hier informatie over.