Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki. Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
Champagne wordt meestal als aperitief gedronken. Heerlijk met een handje gezouten nootjes of kaaskoekjes. Champagne met vis is ook een goede combinatie, vooral als er in het gerecht ook brood of iets romigs terug is te vinden.
Een mix van rood fruit
Bessen en champagne zijn een klassieke combinatie. Een combinatie van zoete en zure bessen is een prachtige aanvulling op een glas champagne. De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen.
De zuurgraad van champagne versterkt de smaak van het zoetzure fruit. Gerookte zalm is nog zo'n bekende klassieker, je kunt er heel snel en makkelijk een hapje mee maken. Maar ook rauwe zalm of tonijn is een echte aanrader. Citrus past er ook mooi bij, citrus past ook weer mooi bij vis dus dat komt extra goed uit.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Pinot noir is een blauwe druif die het in de champagne streek zo goed doet door de kalkrijke bodem. 38% van de wijngaarden is ermee aangepland, voornamelijk in regio's Montagne de Reims en Côtes des Bar. In champagne blends zorgt deze druif voor structuur, fruit, kracht en lengte.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Voor cava's met een hoger suikergehalte zijn de fruitige smaken een aanvulling op gevogelte en varkensvlees. Cava's met een fruitige smaak kunnen het best gecombineerd worden met zoetzure gerechten. Extra droge cava's zijn uitstekend voor diverse voorgerechten en Aziatische gerechten.
'Comte de Brismand'
Editie NL ging namelijk champagne voor ons testen. Bij die test kwam de champagne van de Lidl als winnaar naar voren. De champagne kwam zelfs beter uit de test dan de bekende, maar relatief dure, Moët champagne. De winnende champagne van de Lidl is de 'Comte de Brismand'.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
1. Champagne wordt (terecht) door velen beschouwd als aperitief (komt van het Latijn aperire = openen, opent de maaltijd en de appetijt). Dat komt door de vele zuren in champagne die de maagzuren doen werken en de honger opwekken.
Amuse = ... elijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. De volledige term voor een amuse is amuse-gueu......
Traditioneel gezien is er niets tegen om de biscuits roses gecombineerd te nuttigen met een andere klassieker uit de regio: de bruisende champagne! Ook een rode wijn uit de wijngaarden van de Champagne past er goed bij. Van de mensen in Reims mag je ze zelfs gewoon soppen in je glas.
Pinot Noir & Spijs
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.