Van de Engelse chipsverkoper Frank Smith leerde hij hoe hij chips moet maken. Samen richten ze vervolgens de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk op. De naam Smiths is dan ook te danken aan een van deze grondleggers; Frank Smith. Deze fabriek wordt nog steeds gebruikt om chipjes in te maken!
De fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk produceert chips. Bekende merken als Lays, Hamka's, Nibbits en Cheetos komen uit deze grootste chipsfabriek van Nederland.
In 1958 was het dan eindelijk zover; de eerste zakjes chips – toen nog met het zout apart verpakt in een blauw zakje- lagen in de winkel. Alleen van de beste aardappels, maak je de beste chips. Dat was de mening van Kistemaker en dat weet ook aardappelteler Gerard Nieuwenhuijse. 'Iedere aardappel kun je koken.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Koetjesrepen, Raak, Matel, Kwatta, Royco, Benbits, Fido Dido, Talpa, BASF, Tjolk, 49R Jeans, Simca, Smarties, Cavello, Oxbow, Kappa, Hoppa, Rang, Popla, Daewoo, Zundapp, Jif, Domo vla, Treets, Skoll, Snor, Pastachoco, La Gear, Australian, Raider, Bonitos, Shandy, Exota, Diadora, Huba-Buba, Popfoto, Mon Chi Chi aapjes, ...
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
Croky is een Belgisch merk dat aardappelchips en aardappelsnacks verkoopt. Croky wordt in meer dan 30 landen wereldwijd verkocht en is in handen van het Belgisch familiebedrijf Roger & Roger, dat gevestigd is in Moeskroen.
Cheetos is ontwikkeld in 1948 door Fritos-bedenker Charles Elmer. Oorspronkelijk werd de naam van het merk geschreven met een punt erin (als Chee•tos). De mascotte van het merk is Chester Cheetah. Sinds 2015 vallen Nibb-it, Ringlings en Chipito (voorheen onderdeel van het merk Smiths) ook onder het merk Cheetos.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky".
Voor de chipsmarkt telen we de rassen VR 808 en Punchy. Deze aardappelen worden rechtstreeks afgezet naar Fritolay, bij u beter bekent als Lay's (voorheen Smiths).
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Smiths Chips heten in Nederland vanaf nu Lay's Chips.
Met het nieuwe merk sluit Smiths Food Group in Maarssen aan bij de internationale strategie van Frito-Lay, de chips- en zoutjesdivisie van PepsiCo. Smiths Food Group behoudt wel haar eigen naam. Ook blijft Smiths voor merken als Bugles, Wokkels en Nibb-It zorgen.
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
Croky Kraakbeesten. De dinosaurus had een paprikasmaakt. Toegevoegd na 3 minuten: Herstel: het was de krokodil die een paprikasmaak had. Toegevoegd na 5 minuten: En de schildpad had een kaassmaak: Toto cheese.
Chipsfabrikant Croky heeft twee nieuwe chipssmaken bedacht: Patatje speciaal en Seasalt with a touch of lime. Wij zijn vooral benieuwd naar de smaak van Patatje Speciaal. Op de voorkant prijkt een zak met friet met mayonaise, curry en uitjes.
Verzamel alle 20 croky coins in een mooie ringmap
De Croky Coins zijn onderverdeeld in 4 thema's, elk met een eigen kleur: tech (roze), fun (paars), natuur (groen) en sport (oranje). Ze hebben allemaal een nummer en een naam.
Het afgelopen jaar aten we in Nederland per persoon maar liefst 34 kilo chips, snoep en chocola per persoon. Dat is iets minder dan in 2012. We gaven afgelopen jaar wel meer uit aan snoepgoed: in totaal zo'n 3,5 miljard euro.
De Amerikaanse kok George Crum, chef in Moon's Lake House in Saratoga Springs, maakte in 1853 per toeval chips toen een ontevreden klant, miljonair Cornelius Vanderbilt, zijn gebakken aardappelschijfjes terugstuurde omdat hij ze te dik, te klef en niet zout genoeg vond.
Ontleend aan Engels chip 'plaatje halfgeleidend materiaal met geïntegreerde schakelingen' [1962; OED], eerder al afgezaagd of afgeschaafd stukje, plakje, brokje [1330; OED], zie → chips.
Voor de eerste officiële geregistreerde merken moeten we namelijk terug in de tijd. Naar 1905 bijvoorbeeld, waar het eerste officiële merk in Australië een dennenboom-logo was, en dat voor een chemisch bedrijf. In Hong Kong was het eerste merk er ééntje van de Nestlé groep, toegekend in 1874 voor gecondenseerde melk.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.
Merktekens zijn ook aangetroffen op Indiase producten van omstreeks 1300 voor Christus. In het middeleeuwse Europa waren merktekens in gebruik op uiteenlopende producten als gouden munten, aardewerk, brood en papier.