Oostenrijk-Hongarije (1867-1918)
In 1867 kwam de Dubbelmonarchie tot stand. Voortaan heette het Habsburgse rijk: Oostenrijk-Hongarije. In 1867 werd de dubbelmonarchie letterlijk ontdubbeld: Cisleithanië of keizerrijk Oostenrijk versus Transleithanië of koninkrijk Hongarije.
Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een binnenstaat in Centraal-Europa.
Nederland heeft lange tijd, tussen 1839 en 1940, een neutraliteitspolitiek gevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog is deze politiek echter verlaten ten faveure van deelname in het NAVO-bondgenootschap. Ook België was neutraal sinds 1839, maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog aangevallen door het Duitse Rijk.
In 1992 werd de dienstplicht onder minister Leo Delcroix opgeschort en sindsdien worden er geen dienstplichtigen meer opgeroepen. De dienstplichtwet is niet meer van toepassing op lichtingen na die van 1993.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...
Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Eer is het persoonlijke of maatschappelijke aanzien dat men heeft. Eer is gekoppeld aan het morele bestaan van mensen, hun gevoel van eigenwaarde en de erkenning daarvan door anderen.
Jonge mannen uit Turkije werden geworven voor werk bij de Nederlandse bedrijven. Zij werden aangetrokken om de tijdelijke ongeschoolde banen in Nederland op te vullen. Vervolgens besloten veel Turkse gastarbeiders te blijven, aangezien de perspectieven in hun landen van herkomst veel minder gunstig bleven.
Happy Italy is een Nederlandse restaurantketen, opgericht in Rotterdam en met landelijk meer dan 20 vestigingen. Sinds juli 2021 maakt de restaurantketen onderdeel uit van Restaurant Company Europe, waar ook Loetje onderdeel van is.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Met Italianen in Nederland of Italo-Nederlanders (Italiaans: Italo-olandesi) worden in Nederland wonende Italianen, of Nederlanders van Italiaanse afkomst aangeduid.
Magna Graecia, Latijn voor Groot-Griekenland was de antieke benaming voor Zuid-Italië en Sicilië. Deze gebieden waren door de Grieken gekoloniseerd vanaf ongeveer 800 v. Chr.
Mondkapjes dragen binnen openbare ruimtes is hier verplicht. Denk aan postkantoren, openbaar vervoer, winkels, restaurants. Als je even op het terras zit en dan binnen naar het toilet wil, moet je een mondkapje op.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's
De kleurcode van het reisadvies voor Italië is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
U krijgt het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes te dragen. U kunt beter medische mondkapjes gebruiken, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Er zijn verschillende typen medische mondkapjes. Medische mondkapjes type II of type IIR hebben de voorkeur.
Mosterdgas of 1,1'-thiobis(2-chloorethaan) is een vloeistof die als zij op de huid of in de ogen komt of wanneer de damp of nevel wordt ingeademd, sterk, prikkelend en blaartrekkend werkt. De huid wordt rood en bij voldoende blootstelling vormen zich na verloop van tijd blaren.
Vanaf december 1915 werd het sterkere fosgeengas, vanaf 1917 werd ook mosterdgas (yperiet) ingezet. Het gifgas werd verspreid door de loopgraven en kostte vele tienduizenden soldaten het leven. Gifgas werd niet voor het eerst in de Eerste Wereldoorlog gebruikt, maar al in de oudheid.
Nederland bezit geen chemische wapens.
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Engels: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons en afgekort tot OPCW) is een autonome internationale, multilaterale organisatie die haar zetel heeft in Den Haag.
In 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog doordat Frankrijk en Brittannië versterking kregen van de Verenigde Staten (Amerika). Frankrijk en Brittannië kregen er daardoor zoveel soldaten bij, dat Duitsland in november 1918 om een wapenstilstand vroeg.