Internisten die zich bezighouden met hormoonziekten behandelen patiënten met afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling. Voorbeelden zijn diabetes mellitus, aandoeningen aan de hypofyse, schildklierziekten, bijschildklierziekten, bijnierziekten en osteoporose.
Endocrinologie is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met ziektes die ontstaan doordat je lichaam te veel of juist te weinig van een bepaald hormoon produceert.
De endocrinoloog onderzoekt en begeleidt patiënten met ziekten die ontstaan door een teveel of juist een tekort aan bepaalde hormonen. Een bekend voorbeeld hiervan is diabetes. Ook behandelt de endocrinoloog patiënten met stofwisselingsziekten en met aandoeningen van organen waar hormonen worden aangemaakt.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonen. Wij hebben veel kennis over ziekten aan de endocriene klieren zoals alvleesklierkanker, schildklierkanker of diabetes. Hormonen zijn belangrijke stofjes die veel processen in het lichaam in gang zetten.
Je wordt naar de polikliniek Endocrinologie doorverwezen als je te veel of juist te weinig hormonen aanmaakt. Daarnaast kun je op deze polikliniek terecht voor aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken. Dat zijn bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren en de hypofyse (in de hersenen).
Bij een bloedonderzoek voor mannelijke hormonen, kun je een testosteron en PSA bloedonderzoek doen. Testosteron is een geslachtshormoon en mannen hebben hier hogere waarden van. Een testosteron hormoon bloedtest is met name van belang bij erectieproblemen of verminderde zin in seks.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
Slaapproblemen, vermoeidheid. Laag libido, vruchtbaarheidsproblemen. Gewricht- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren. Onrust, opgejaagd gevoel, zweten.
Bij het syndroom van cushing maakt het buitenste deel van de bijnieren (de schors) te veel van het hormoon cortisol. Cortisol heeft zeer veel effect op vrijwel alle organen en weefsels van het lichaam.
Endocriene ziekten zijn het gevolg van een hormonale stoornis: een tekort of een teveel aan hormonen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, andere verworven. U kunt bij de dienst endocrinologie van het UZA terecht voor: diabetes of suikerziekte.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
Met bloedonderzoek kunnen we vaststellen of u de ziekte van Addison hebt. Een acth-stimulatietest is een bloedtest die laat zien of uw bijnieren voldoende hormonen kunnen produceren.
Eet voldoende vetten en eiwitten voor een goede verzadiging. Eet niet te vaak, liefst niet vaker dan 3 keer per dag. Eet regelmatig een keer niet. Laat toegevoegde suikers weg uit de voeding.
Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze 'vage klachten' kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie.
Hormonale vermoeidheid
Ook kan een onbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine, serotonine en cortisol voor vermoeidheid zorgen. Dit zijn allemaal oorzaken die voor jou niet direct voor de hand zullen liggen, maar er wel voor kunnen zorgen dat je moe bent.
Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree. De behandeling bestaat uit het aanvullen van de hormonen die u tekort komt.
Oorzaken. De oorzaak van het syndroom van Sjögren is onbekend. Onderzoek hiernaar wordt gedaan in Nederland en wereldwijd. Mogelijk speelt een genetische aanleg een rol, die sommige mensen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van het syndroom van Sjögren dan andere mensen.
Wat is het Prader-Willi syndroom (PWS)?
Prader-Willi Syndroom (PWS) is een complexe aandoening die veroorzaakt wordt door een genetische afwijking in de Prader-Willi regio op chromosoom 15. PWS gaat doorgaans gepaard met een ongeremde eetlust, hormoontekorten, verminderde spiermassa en een ontwikkelingsachterstand.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Het voorschrijven van medicijnen (waaronder hormonen) is in Nederland voorbehouden aan artsen omdat zij kennis van zaken hebben op gebied van indicatie en van bijwerkingen. Dit geldt voor medicijnen met zowel veel als weinig bijwerkingen. De behandeling met geslachtshormonen kent in het algemeen weinig bijwerkingen.
De medicatie (en dus ook de kostprijs) is per persoon verschillend, maar het is verstandig een 950 tot 1100 euro in rekening te brengen.
De resultaten van deze test worden binnen 5 werkdagen verwacht. Dit bloedonderzoek meet vijf verschillende vrouwelijke hormonen, waarvan de belangrijkste het Oestradiol is. Maar ook het Progesteron, LH, FSH en prolactine gehalte worden gemeten.