Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
Voor Spanje is 2022 qua bosbranden nu al het verwoestendste jaar. Het risico op bosbranden is al maandenlang hoog en zelfs "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië. De droogte en hitte spelen het land parten. Alleen al nabij de Portugese grens ging ruim 31.500 hectare bos in vlammen op.
In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam.
De golf van branden die Galicië sinds half juli heeft getroffen, verwoestte zo'n 30.000 hectare. Dat cijfer nadert dicht dat van de Sierra de la Culebra. De twee belangrijkste branden, in O Courel (Lugo) en Valdeorras (Ourense), hebben historische cijfers van meer dan 10.000 hectare elk geregistreerd.
De meeste bosbranden vinden plaats in Californië, het Amazoneregenwoud (dat zich uitstrekt over 9 landen in Zuid- Amerika), Australië en in verschillende landen in Azië, zoals in Indonesië.
In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden.
Een bosbrand in het natuurpark Serra da Estrela, een bergachtige regio in het centrum van Portugal, besloeg de afgelopen weken meer dan 28.000 hectare. Vorige week woensdag was de brand onder controle.
Kroatië Ook langs de Adriatische kust in Kroatië hebben de afgelopen week branden gewoed. De brandhaarden situeren zich vooral rond Zaton en Šibenik. Al ruim 3.000 hectare bos is aangetast.
In het zuiden van Frankrijk zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten 1260 hectare natuur verloren is gegaan. De brand leek zaterdag na zes dagen onder controle te zijn.
Twee vrouwen zijn gestorven door verstikking nadat maandagavond meerdere bosbranden zijn uitgebroken in de Marokkaanse provincie Larache, in het noorden van het land. Dat hebben lokale autoriteiten dinsdag gemeld.
Bosbranden kunnen op twee manieren ontstaan: door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
2021 werd het jaar van de meeste bosbranden. In juli 2022 schreef de Volkskrant: Nu al zijn er dit jaar in de EU ruim 1.700 grote branden geregistreerd, waarbij ruim 340 duizend hectare bos is verwoest. Normaal gesproken zijn er een stuk minder bosbranden, zo'n 400 in deze tijd van het jaar.
De grote bosbrand die dinsdag in Zuid-Frankrijk uitbrak, is nog niet onder controle. Het vuur in de buurt van Bordeaux heeft inmiddels 7400 hectare natuurgebied verwoest. Ongeveer 1100 Franse brandweerlieden zijn ter plaatse, en vanuit andere Europese landen zijn er nog 400 onderweg. Er zijn nog geen doden gevallen.
Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Waarschuw en help de anderen op een veilige plek te komen. Ga niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar vlucht haaks op de brand.
De Lagorce-brand verwoestte al ruim 300 hectare kreupelhout en dennenbossen. Drie brandweerlieden raakten gewond. De twee bosbranden die de departementen Aveyron en Lozère teisteren, zijn inmiddels geblust. De branden vernietigden 730 hectare bos op de grens tussen de twee departementen.
De vier gevaarlijkste vuurzeeën woeden in het noordelijke Aveiro, het centrale Leiria, het zuidelijke Faro (Algarve) en Setúbal, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. Bijna tweeduizend brandweerlieden zijn bezig de branden te bestrijden.
De branden woeden verspreid over het land, bij Bragança, een stad in het noordoosten en in Pombal en Ourém in het midden van het land. Er zijn meer dan drieduizend brandweerlieden ingezet om het vuur te bestrijden.
Zuid-Europa wordt geteisterd door bosbranden, maar ook bij ons zorgen droogte en hitte voor meer brandgevaar.
In de Europese Unie is dit jaar al meer natuur in vlammen opgegaan dan in heel 2021. Een gebied van bijna 6000 vierkante kilometer is in de as gelegd, meer dan drie keer de oppervlakte van de provincie Utrecht. Dat valt op te maken uit cijfers van het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS.
De grootste brand woedt in het noordoosten van het land in het Dadia-nationaal park waar ook zeldzame gieren wonen. De dennen vliegen er makkelijk in brand. Twee andere branden woeden in de regio West-Macedonië en in Peloponnesos, in het zuiden van het land.
Op het Spaanse eiland Tenerife woeden namelijk hevige bosbranden. Bij het Nationaal Park Teide op het zuidelijke deel van het eiland in de buurt van het bergdorp Vilaflor zijn inmiddels al 1800 hectare bos afgebrand. Ook het Italiaanse eiland Sardinië heeft te kampen met hevige branden door de aanhoudende droogte.