De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om beleid te voeren, binnen het algemene arbeidsomstandighedenbeleid, dat erop is gericht om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken als dit een risico vormt binnen de organisatie.
Uitgangspunt bij de regelgeving over ongewenst gedrag is de verantwoordelijkheid van de werkgever voor een veilige werkomgeving en de plicht werknemers te beschermen tegen discriminatie, seksuele intimidatie, agressie, geweld en pesten. Dit is neergelegd in de Arbeidsomstandighedenwet .
Wettelijke verplichting PSA-beleid
De Arbowet noemt hierbij vijf thema's: discriminatie, seksuele intimidatie, agressie, pesten en werkdruk. Is voorkomen niet mogelijk, dan moet u ongewenst gedrag zoveel mogelijk beperken. Het PSA-beleid is hierbij een belangrijk middel.
'Psychosociale arbeidsbelasting' (PSA) – ook wel werkstress genoemd – omvat alle factoren die stress bij medewerkers veroorzaken en/of een beleving van stressoproepen. Denk hierbij aan factoren als agressie en geweld, werkdruk, discriminatie, seksuele intimidatie en pesten.
PSA in de Arbowet
Psychosociale arbeidsbelasting omvat dus de volgende thema's: werkdruk, pesten, seksuele intimidatie en agressie en geweld. Dit zijn allemaal factoren die een flinke impact kunnen hebben op hoe medewerkers zich voelen en hoe ze functioneren.
De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om beleid te voeren, binnen het algemene arbeidsomstandighedenbeleid, dat erop is gericht om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken als dit een risico vormt binnen de organisatie.
Wat kunt u doen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?
Als werkgever moet u beleid vaststellen om PSA tegen te gaan. Dat staat in de Arbowet. Doet u dat niet, dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie maatregelen nemen. Uiteindelijk kunt u zelfs hoge boetes krijgen.
Een PSA waarde geeft aan hoeveel prostaatspecifiek antigeen (PSA) het klierweefsel van de prostaat afgeeft aan het bloed. De PSA waarde kan stijgen door een vergrote prostaat, een ontstoken prostaat of door prostaatkanker.
PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt. Het wordt door het klierweefsel van de prostaat gemaakt. Met een bloedonderzoek naar PSA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in uw bloed zit. Dit onderzoek heet ook wel een PSA-test.
Een normale PSA-waarde verschilt per leeftijd: 40 - 49 jaar: PSA-waarde tot 2.5. 50 - 59 jaar: PSA-waarde tot 3.5. 60 - 69 jaar: PSA-waarde tot 4.5.
Een vertrouwenspersoon is niet direct wettelijk verplicht, maar wel een goede manier om invulling te geven aan de wettelijke eis van een PSA-beleid.
Inhoud van het werk als oorzaak van werkdruk
Je krijgt te weinig tijd voor het uitvoeren van opdrachten en/of taken. Doordat je te veel taken krijgt, is het niet mogelijk om je werk binnen de tijd af te krijgen. De taken sluiten niet aan op jouw ervaring of opleidingsniveau.
Stress, pesterijen, burn-out, conflicten, zelfmoord, alcohol- en drugsmisbruik zijn de meest bekende uitingen van psychosociale risico's. De gevolgen van die risico's brengen grote kosten teweeg voor de werknemers (fysieke en mentale gezondheid), voor de onderneming en de gemeenschap in het algemeen.
Als u te maken heeft met ongewenst gedrag dan doet u er verstandig aan een vertrouwenspersoon te benaderen als deze in de organisatie is aangesteld. Een vertrouwenspersoon is namelijk het eerste aanspreekpunt. De informatie die u met de vertrouwenspersoon deelt is geheim en daarop rust dan ook een geheimhoudingsplicht.
Volgens de Arbowet kan er een onderscheid worden gemaakt tussen vier verschillende vormen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Deze zijn discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en agressie.
Het dalen van het psa kan een gevolg zijn van minder ontsteking of prikkeling van de prostaat, hierdoor kan een psa flink dalen. Het psa dat nu overblijft is dus een reëlere waarde voor de beschrijving van hoe het met de prostaatkanker gaat.
Die verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting, een urineweginfectie of een prostaatontsteking. Daarom is bij een verhoogde PSA-waarde altijd aanvullend onderzoek nodig.
Controle bij afwijkende waarde na eenmalige PSA test tussen 45 en 50 jaar. Bovendien hebben andere onderzoeken uitgewezen dat een eenmalige PSA bepaling tussen de 45 en 50 jaar zeer indicatief kan zijn voor de noodzaak tot verdere regelmatige (jaarlijkse) controle.
Iets wat veel mannen niet weten is dat je zonder prostaat wel een orgasme kan krijgen. Ook behoort het operatief inbrengen van een penisprothese tot de mogelijkheden.
Factcheck. Fietsers moeten niet panikeren. Fietsen is gezond voor lijf en leden. Dit onderzoek vindt geen oorzakelijk verband tussen frequent fietsen en prostaatkanker.
Tomaten. Tomaten, watermeloen en andere roodkleurige groenten en fruit danken hun heldere kleur aan een krachtige antioxidant genaamd lycopeen. Sommige onderzoeken suggereren dat een dieet met veel lycopeen het risico op het ontwikkelen van prostaatproblemen kan helpen verminderen.
Wat betekent verhoogd PSA? De hoeveelheid PSA kan om verschillende redenen verhoogd zijn: door goedaardige aandoeningen van de prostaat: bijvoorbeeld bij een ontsteking of prostaatvergroting of door prostaatkanker. Een verhoogde PSA-waarde is alleen een indicatie dat er wat aan de hand kan zijn in de prostaat.
Werkdruk wordt genoemd in de Arbowet en valt in de wet onder 'psychosociale arbeidsbelasting'. Werkgevers zijn op grond van deze wet verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken.
Ik laat jaarlijks mijn PSA controleren door tussenkomst van de huisarts. De kosten daarvan worden door mijn ziektekostenverzekeraar voldaan. In 2016 bedroegen die € 6,51, in de afgelopen vier jaren was € 9,82 het hoogste bedrag.