Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Samengevat: Van deze drie opties is magere kwark de beste keuze! Meeste eiwitten, minste vetten, minste calorieën en het minst bewerkt. Wil je afvallen of op gewicht blijven dan zeg ik: 'neem magere kwark'.
Arla Skyr bevat van nature 10 gram eiwit per 100 gram. Dat is 2,7 keer meer dan gewone yoghurt en bijna 1,3 keer meer dan kwark. Ook heeft het een heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur. Dé unieke eigenschappen voor een goede start van de dag.
Franse Magere Kwark, Huismerk Albert Heijn
Nog een geweldige optie van Albert Heijn: de Franse magere kwark. Ook deze variant bevat 8,5 gram eiwitten per 100 gram en is ideaal voor diegenen die de voorkeur geven aan een subtiele, zachte smaak in hun kwark.
Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Het hoge eiwitgehalte in cottage cheese komt voornamelijk van caseïne, dat – omdat het langzaam wordt opgenomen – net zo goed spieren kan opbouwen als wei-eiwit . Beschermt de gezondheid van de schildklier. Cottage cheese is een uitstekende bron van selenium, een essentieel sporenelement dat een belangrijke rol speelt in de werking van uw schildklier.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Skyr is een geconcentreerd zuivelproduct met veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen, maar weinig calorieën. Doordat het altijd wordt gemaakt met magere melk, is het vetarm, en het bevat ook amper suikers.
Hou er rekening mee dat de echt magere vervangers het meest geschikt zijn in koude gerechten, denk aan Griekse yoghurt of kwark. De iets vollere vervangers, dus bijvoorbeeld kookroom, zijn het meest geschikt voor warme gerechten.
Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram.
Arla® Skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Kwark en afvallen
Gezien de lage hoeveelheid calorieën is magere kwark een erg efficiënt middel tijdens het afvallen. Deze kaassoort (ja, het is kaas) staat erom bekend erg vullend te werken op de maag.
Zoek je een product dat veel eiwitten bevat, maar weinig vet? Kies dan voor magere kwark. In een schaaltje magere kwark (150 gram) zit 12,6 gram eiwit. Volgens het Voedingscentrum zit er in magere kwark vrijwel geen vet.
Tot nu toe zijn deze twee eiwitrijke snacks nek aan nek als het gaat om eiwitten, calcium en calorieën. Maar één duidelijk onderscheid bepaalt de keuze: kwark kan vol zitten met natrium . Slechts 1 kopje kwark kan 8 tot 9 keer zoveel natrium leveren als Griekse yoghurt.
Nieuw onderzoek toont aan dat kaas verslavend is, op een manier die vergelijkbaar is met drugs . De reden hiervoor is de chemische stof caseïne. Deze stof komt voor in zuivelproducten en kan de opioïde receptoren in de hersenen activeren .
Zo bevatten zowel mango's, bessen, aardbeien en avocado veel eiwitten. Ook banaan bevat relatief veel eiwit. Voedingsmiddelen als, peulvruchten, sojaproducten, tempé en noten en pinda's. Kortom genoeg mogelijkheden om op een gevarieerde manier die eiwitten binnen te krijgen en beter te herstellen.
U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen. Vlees kan eventueel vervangen worden door peulvruchten, gebakken kaasplak, noten, eieren (omelet) of een vegetarische vervanger zoals seitan, tempeh, sojavlees, tahoe/tofu, quorn.
Eiwitten helpen om je langer vol te laten voelen na het eten en vertraagd de vertering waardoor je minder snel honger hebt en dus je calorie-inname makkelijker kunt verminderen. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, vooral als je eiwitten gebruikt om koolhydraten of vetten in je dieet te vervangen.
Hoeveel zuivel per dag: kwark
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw?Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.