Kerrie Djawa ( Javaanse kerrie): De Indonesische variant behoort tot de mildere kerriesoorten en past goed bij Indonesische gerechten in combinatie met specerijen zoals nootmuskaat en foelie.
Zowel kerrieblaadjes als kerriepoeder doen het goed in curry's met vlees en vegetarische curry's. Voeg eens kerriepoeder toe aan linzen dhal, of roer het door gekookte rijst heen voor wat extra smaak in een lekkere pilavschotel.
Kerrie voegt namelijk niet alleen een eigen smaak toe, maar ook de mooie en kenmerkende gele kleur. Veel gehoorde combinaties met kerrie zijn kip, groenten en curries, maar je geeft er ook een smaakvolle twist mee aan recepten voor dipsauzen, soepen, vis- en aardappelgerechten.
De kruiden die in een kerrie specerijenmix zitten kunnen per soort wisselen, maar in kerriesaus zit altijd: kurkuma, koriander, komijn, kardemom, mosterdzaad, zwarte peper, karwijzaad, gember en kruidnagel. Het wordt ook vaak curry genoemd wat van het tamil-woord kari komt.
Als je je wilt verdiepen in de mix van kruiden die currymengsels vormen, heb je kurkuma, gember, mosterd, komijn en zwarte peper nodig. Afhankelijk van het gebruik of de smaak die je zoekt, kan de kruidenmix knoflook, kaneel, koriander, fenegriek en meer bevatten.
Je kunt bijvoorbeeld ook wat kerriepoeder gebruiken, eventueel aangevuld met wat extra chili's voor dezelfde pit. Dat komt aardig in de buurt. Ook garam masala is een goede vervanger. Die smaakt weliswaar iets anders - maar zeker niet minder lekker!
De antioxidanten (vooral in kurkuma, koriander en chilipeper) werken ontstekingsremmend. Juist laaggradige ontstekingen liggen aan de basis van chronische ziekten. Kerrie is een verwarmende specerij. Dit zorgt ervoor dat de bloeddoorstroming kan verbeteren, wat ten goede kan komen aan de hartgezondheid.
Sizzel je kruiden:
Begin je curry door hele kruiden in hete olie te verwarmen om hun smaak vrij te laten komen. Kies uit kardemom, kaneel, kruidnagel en zaden voor de perfecte basis voor je gerecht. Verse kruiden zijn de beste keuze en blijven langer houdbaar in de vriezer.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt.Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
De gele kleur is afkomstig van kurkuma (ook wel geelwortel genoemd), dit is altijd een bestanddeel van de specerijenmix. Over het algemeen zit er in kerrie, afkomstig uit warmere gebieden, vaak meer chilipoeder en kerrie, afkomstig uit koelere gebieden, bevat veel mildere specerijen, zoals bijvoorbeeld kurkuma.
Pittig eten kan het maagslijmvlies irriteren. Vooral kruiden zoals pepers, mosterd, nootmuskaat, kerrie, tijm, salie, dragon en knoflook. Citrusvruchten zijn van nature al zuur van zichzelf. Daarnaast zorgt de vitamine C voor extra maagzuurproductie.
Voeg toe aan curry's, pilafs, groenten, gevulde eieren en kip- of lamsgerechten .
Met azijn, limoensap of citroensap
Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
'Masala' betekent niets anders dan geroosterd. Alle masala's hebben een sterkere smaak en voeg je pas in een laat stadium aan je gerecht toe. Garam Masala is ook zo'n kruidenmengsel, lijkt op Kerrie, maar is net anders van samenstelling, én dus geroosterd.
Garam betekent 'heet' en masala een 'mengsel van specerijen'. Deze specerijen omvatten kruidnagel, kaneel, zwarte kardemom en nootmuskaat , die tot een fijn poeder worden gemalen en in currygerechten worden gebruikt om veel smaak toe te voegen. Veel Indiase curryrecepten vereisen deze twee specerijen.
Een currymix heeft een warme, robuuste pittige smaak als resultaat van de combinatie van geroosterde en gemalen korianderzaadjes, kurkuma, komijn en chilipepers . Andere kruiden die vaak in de mix voorkomen zijn fenegriek, kruidnagel, mosterd, zwarte peper, nootmuskaat of gember.
De makkelijkste manier om een flauwe en smaakloze curry te fixen is door kruiden toe te voegen zoals rode chilipeperpoeder, komijn, koriander, garam masala, curryblaadjes en kurkuma . Maak gewoon een snelle tempering en giet over de curry om het een lekkere punch van kruiden en specerijen te geven.
Symptomen van een curryallergie kunnen variëren van mild tot ernstig, en verschijnen vaak direct of binnen twee uur na consumptie. De meest voorkomende symptomen zijn huidreacties zoals netelroos, jeuk of eczeem, en gastro-intestinale problemen zoals misselijkheid, braken of diarree .
Hoewel het verschillende smaken en enkele gezondheidsvoordelen kan bieden, kan overmatig consumeren leiden tot problemen zoals overmatige inname van kruiden of mogelijk spijsverteringsklachten . Variatie in uw dieet is de sleutel tot een evenwichtige voeding, dus af en toe genieten van curry naast andere voedingsmiddelen is een gezondere benadering.
Kerriepoeder kan ontstekingsremmend werken, doordat het de kruiden kurkuma, koriander en chilipoeder bevat. Daarnaast kan kerriepoeder je doorbloeding verbeteren, een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte verlagen, wat het risico op hart- en vaatziekten verminderd.
Komijn, kurkuma en gember : een simpele mix van deze voorraadkast nietjes - gemalen komijn, gemalen kurkuma en gemalen gember - kan een vergelijkbaar smaakprofiel bieden als kerriepoeder. Gebruik gelijke delen van elke specerij voor een uitgebalanceerde vervanging van de populaire kruidenmix. Dit is mijn go-to mix.
Kruidige currysaus met peterselie, worcestershire saus, knoflookpoeder, lavaspoeder, kerriepoeder en gemberwortelpoeder op basis van mayonaise en water. Heerlijk bij een gerecht, als dip of als saladedressing.