Uit de bovenstaande infographic blijkt dat komijn verrassend genoeg de populairste specerij ter wereld is en koriander het meest gebruikte kruid.
Populaire kruiden en specerijen:
Kruidnagel. Nootmuskaat. Tijm. Kaneel.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig. Munt woekert en palmt heel je (kruiden)tuin in: zet ze daarom altijd apart, liefst in een pot.
Kruiden, sauzen en smaakmakers in Nederland
De meeste traditionele recepten in de Nederlandse keuken vragen om specerijen (kruiden) die de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) begon te verhandelen tijdens de Gouden Eeuw. Deze omvatten kruidnagel (kruidnagel), kaneel (kaneel) en nootmuskaat (nootmuskaat) .
Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen. Niet omdat het verbouwen zo duur was, maar omdat de VOC de prijs kon bepalen. De inkoop van nootmuskaat in Azië kostte de VOC bijvoorbeeld vijf cent per pond.
Kaneel is de populairste verwarmende specerij en je komt er ver mee, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, overweeg dan om nootmuskaat, piment, kruidnagel en foelie in voorraad te hebben. Naast het maken van killer pumpkin pie, is piment het belangrijkste ingrediënt in jerk seasoning en is het de perfecte combinatie met salie voor die klassieke ontbijtworstsmaak.
Peterselie is een van de meest veelzijdige kruiden in de keuken. Gebruik het als garnering of strooi het over bijna elk hartig Italiaans gerecht.
Kurkuma . “Deze specerij is een nutritionele krachtpatser die veel wordt gebruikt in Indiase en Mexicaanse gerechten. Het voegt een mooie gele kleur en aardse smaak toe aan uw eten, terwijl het werkt als een krachtige ontstekingsremmer dankzij het actieve ingrediënt, curcumine. Curcumine kan gunstig zijn voor artritis en kankergerelateerde ontstekingen.”
Fines herbes (Frans voor fijne kruiden) is een klassiek mengsel van keukenkruiden. Oorspronkelijk bestaat het mengsel uit bieslook, kervel, peterselie en dragon, maar ook andere kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum worden er wel in gebruikt.
Vierkruidenpoeder is vooral bekend onder zijn franse naam: Quatre epices. Het is een mengeling van peper, nootmuskaat, kruidnagel en gember, maar die samenstelling kan al eens afwijken. Soms vind je er bijvoorbeeld ook kaneel of kardemom in terug.
rozemarijn, bieslook, pepermunt, mierikswortel, dille, kamille, daslook, waterkers en er zullen er nog wel meer gebruikt zijn in die tijd. De meeste kruiden werden gebruikt en gekweekt voor medicinale toepassing en voor het verven van stoffen zoals de indigoplant voor blauwe kleur en de meekrap voor rood.
Ik had dus geen idee wat ik kon verwachten van het nationale gerecht van het land, stamppot. Ik kan niet zeggen dat de naam zelf echt smakelijk klonk, en ik denk ook niet dat mijn indruk van het gerecht veranderde toen ik leerde wat het was: aardappelpuree gemengd met boerenkool en geserveerd met gerookte worstjes .
Wat moet je in huis hebben? Specerijen: komijn, koriander, paprikapoeder (liefst gerookt: pimentón), kerrie, oregano (het enige groene kruid dat in gedroogde versie beter werkt dan vers), cayennepeper en/of chilivlokken (voor instant pit), een bolletje nootmuskaat (altijd vers raspen!
Munt, oregano, tijm, salie, marjolein, citroengras, lavas, dragon, tijm, citroenverbena, zuring, bonenkruid, bieslook .
Specerijen groeien in een tropisch klimaat en geven vaak een heel sterke smaak aan je gerecht. Denk aan steranijs, geelwortel en chili. Kruiden groeien meer in een gematigd klimaat. Dit zijn vaak de groene planten, denk aan basilicum, lavendel, munt en salie.