Bestaat sinds: 1934. Pijlers: mode, beauty, koken, wonen, tuinieren, toerisme, gezondheid, human interest. Doelgroep: de gemiddelde Nederlandse vrouw tussen de 28 en 55 jaar. De Libelle-lezeres heeft volgens uitgever Sanoma een actief leven en stelt daarin haar gezin voorop.
Bijna één miljoen vrouwen leest iedere week Libelle. Volgens de laatste CIM-cijfers heeft het blad een bereik van 994.000 lezers. Om het trouwe publiek nog beter te kunnen inspireren, werd half augustus de digitale zender Libelle tv gelanceerd.
Het biedt informatie op huishoudelijk, psychologisch en maatschappelijk gebied en verhalen. Een bekende medewerkster aan het blad was Miep Racké-Noordijk (Scheherazade) met haar Libelle-cocktail. Verder is een bekende strip in het blad Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis.
Hoofddorp 1934 – 'De Prins der Dameskappers', daarmee opent in 1934 Libelle: geïllustreerd weekblad voor de vrouw haar allereerste nummer.
Libelle geeft wekelijks inspiratie om het leven nóg leuker te maken. Met bijzondere interviews, aangrijpende verhalen en de leukste columns van o.a. Sylvia Witteman, Anne-Wil en Nico Dijkshoorn is Libelle elke week een feestje om te lezen.
Je kunt in de app losse edities aankopen voor € 4,99 per nummer, of je kunt een digitaal abonnement van een jaar nemen voor € 46,-. De betaling gebeurt via de Google Play Store of Apple Store bij bevestiging van de aankoop. 4 Je kunt je Libelle Lekker nu lezen op je eigen scherm.
Op dit portretje van een zojuist uitgeslopen rivierrombout zijn de donkere 'tanden' op de kaak van de libel goed te zien. Deze horizontaal vliegende insecten met hun scherpe tanden vind je in veel verschillende soorten, allemaal met een andere naam.
Op 13 april 1934 verscheen het eerste nummer van tijdschrift Libelle, 'geïllustreerd weekblad voor de vrouw'. Het blad was meteen een succes.
Libelle verschijnt wekelijks op donderdag bij de abonnees en ligt op vrijdag in de winkel. Jaarlijks maakt Marjolein Bastin een Libelle Natuuragenda, de eerste verscheen al in 1980.
Libellen in je tuin zijn een zegen tegen muggenplagen. Daarnaast eten ze ook andere kleine insecten zoals vliegen en microvlinders. Grotere libellensoorten durven ook wel een een vlinder of een andere libel schaken. Als larve, eet de libel onderwaterinsecten en andere kleine waterdiertjes.
In de Chinese traditie wordt de libel gezien als een kind van de wind. Het staat voor speelsheid en verandering, maar ook voor geluk, welvaart en harmonie. Door haar naam (qingting), dat op het Chinese woord voor puur lijkt (qing), wordt de libel ook wel als symbool voor reinheid of zuiverheid gezien.
Libellen kunnen niet steken of bijten. Om te steken hebben ze simpelweg de middelen niet: libellen hebben geen angel. Libellen hebben wel kaken, waarmee ze insecten fijnkauwen. Deze kaken zijn bij de meeste soorten te zwak om door de menselijke huid heen te komen.
Libel en libelle zijn allebei juist. De oorspronkelijke vorm is libel; de vormvariant libelle is daar eind negentiende eeuw bij gekomen.
Libelle.be zag haar online bezoekers in 2019 stijgen met bijna 17 procent tot 7,9 miljoen bezoekers.
De meeste libellensoorten overwinteren als ei of larve in en rond het water, maar er zijn ook soorten die voor drogere plekken of tijdelijke waterplassen kiezen om hun eitjes af te zetten.
'Margriet', met als ondertitel 'Weekblad voor vrouwen en meisjes', verscheen voor het eerst op 30 september 1938, een paar jaar nadat het damesblad 'Libelle' al op de markt was. In de begin periode was 'Margriet' een extra tijdschrift van het gezinsblad 'De week in beeld'.
'Echte' libellen hebben deze kieuwbladen niet en halen vooral zuurstof uit het water dat zich in het laatste deel van hun darmen bevindt. Bij verstoring kunnen ze dit water snel naar buiten spuiten, waardoor ze een stukje wegschieten.
Duizenden ogen
Het lijkt alsof libellen ('echte' libellen en waterjuffers) gewoon twee ogen hebben, maar in werkelijkheid hebben ze er tien- tot vijftigduizend. Elk apart 'oogje', een visuele eenheid genoemd, heeft een eigen lens waardoor een libel dus tienduizenden lenzen heeft.
Libellen gebruiken hun poten zelden om mee te lopen, zoals bij veel andere insecten juist heel gebruikelijk is. Soms worden de poten gebruikt om in planten te klimmen. Als libellen worden verstoord rennen ze nooit snel weg maar vliegen altijd op.
Libellen (Odonata) zijn een orde van gevleugelde insecten. Tot de libellen behoren twee onderordes: de echte libellen (Anisoptera) en de juffers (Zygoptera).
Wat eet een libel? Libellen eten veelal kleine, vliegende insecten zoals muggen, vliegjes en motjes. Ze eten zittend maar kunnen ook eten terwijl ze vliegen. De larven leven in het water en eten allerlei minuscule waterbeestjes en zelfs kleine visjes of kikkervisjes.
Libelle Specials is een special serie van Libelle met extra dikke themanummers over wonen, tuinieren, de zomer, de feestmaanden, gezond en bewust leven en meer. Geef Libelle Specials nu vier keer cadeau. Het cadeau-abonnement stopt automatisch.